Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF-stjärnornas kritik mot Tele 2: ”Planen är katastrof”

Anders Christiansen och Djurgårdens Magnus Eriksson i en het ordväxling från säsongen 2018.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Arnor Traustason mot Djurgårdens IF på Tele 2 arena.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö FF:s intensiva guldjakt går vidare med en resa upp till huvudstaden – där skåningarna ställs mot ett självsäkert Djurgården. 

– Malmö har haft det ganska svårt mot oss, säger DIF-stjärnan Magnus Eriksson.

Men MFF-spelarna ger svar på tal inför det heta mötet:

– Djurgården är inte på topp, säger Anel Ahmedhodzic.

– Planen på Tele 2 är katastrof, tillägger Arnor Traustason.

Med sju omgångar kvar på den allsvenska kalendern stormar Malmö FF fram mot sitt första SM-guld sedan 2017. Avståndet ner till tabelltvåan växte redan innan landslagsuppehållet, och är numera uppe i åtta poäng. 

Men på måndagen väntar alltså Djurgården, en motståndare MFF haft något svårt mot de senaste åren. 

Sedan 2015 har stockholmarna positiva siffror på hemmaplan mot Malmö. Medräknat finalen av svenska cupen 2018 har DIF vunnit tre hemmabataljer mot MFF, kryssat en och två har slutat med förlust. 

– Malmö har haft det ganska svårt mot oss på Tele 2, de gillar inte konstgräset, nu är det ingen Rosenberg kvar som gnäller på det men jag tror inte att de tycker att det är skitkul att komma upp hit. Så det gäller att vi drar fördel av det, säger Magnus Eriksson.

Sist Malmö åkte upp till huvudstaden och vann ett bortamöte mot Djurgården var sommaren 2017. Då blev MFF:s matchhjälte norska Niklas Gunnarsson, som gjorde självmål på tilläggstid. 

– Om jag snackar för mig själv så tycker jag planen (på Tele 2) är katastrof. Konstgräset är inte bra, många konstgräsmattor är bättre än på Tele 2. Sedan kan man inte skylla på det, vi måste prestera. De kommer inte byta gräset bara för någon gnäller, säger Arnor Traustason, och konstaterar: 

– Vi ska bara åka dit, ta våra tre poäng och åka hem sedan.

Arnor Traustason mot Djurgårdens IF på Tele 2 Arena.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Fler lag måste spela på gräs” 

Mittbacken Anel Ahmedhodzic, som närmast kommer från sitt första landslagsäventyr med Bosnien, har ingen tidigare erfarenhet av spel på Tele 2 Arena. 

Varken mot Hammarby eller mot Djurgården.

– Djurgården är inte på topp, men på plast kan allting hända. Vi får se till så vi är på topp, säger han. 

Inför årets allsvenska säsong var Anel Ahmedhodzic utlånad till den danska fotbollen och småklubben Hobro IK – som precis som många andra lag i Danmark spelar på naturgräs. 

Och om det är något mittbacken inte trivs allt för mycket med sedan återkomsten till Malmö så är det alla konstgräsmattor som präglar den svenska fotbollen.

– Det är något vi vore ändra på. Jag förstår ju ekonomin, men fotboll ska spelas på gräs, säger 21-åringen. 

Vad blir det för konkreta skillnader mellan att spela på konstgräs jämfört med naturgräs? 

– Gräset är bara mer naturligt. Tekniken är helt annorlunda på konstgräs, ibland när man slår en rak passning flyttar bollen sig från höger till vänster. Vissa i allsvenskan är mer konstgrässpelare än naturgrässpelare. Men i hela Europa spelas fotboll på gräs.

 Anel Ahmedhodzic fortsätter:

– Om vi ska få upp allsvenskan i högre ranking måste fler lag börja spela på gräs. 

”Djurgården har inte varit så bra” 

Formmässigt är det ett Malmö FF med guldvind i sitt segel som åker upp till huvudstaden. Närmast kommer skåningarna från segrar mot BK Häcken och Kalmar FF.

Samtidigt har Djurgården tappat den allsvenska formen och inte vunnit sedan mitten på augusti, borta mot Örebro. 

– Djurgården är vanligtvis med i toppen, men de har inte varit så bra den sista tiden och de har inte vunnit så mycket. Men det är alltid roliga matcher mot Djurgården. Synd bara att det inte kommer bli någon publik, säger mittbacken Lasse Nielsen, som stått utanför spel den sista tiden men som fick spela 90 minuter mot Kalmar inför landslagsuppehållet och som känner sig redo för ytterligare förtroende: 

– Jag har haft lite ledigt och det behövdes. Det har varit mycket matcher den sista tiden. Vi har jobbat hårt på träningarna och formen känns bra.

Vad tycker du om annars om att spela på Tele2 Arena, du har ju varit där några gånger nu?

– Ja, jag föredrar vanligt gräs och det är inte den bästa planen som de har. Men det är som det är och det har varit så länge nu. Det är inget jag kan göra något åt. 

TV: ”Hemmalagsfördelar – inte bra”