Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF-stjärnans teori: Tomma läktare orsakar baklängesmål

MFF-supportrarna får stanna hemma ett tag till.Foto: BILDBYRÅN
Adi Nalic berättar att han saknar supportrarna – trots att han spelat i Eskilstuna och är van vid tomma läktare.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Anders Christiansen tror att de tomma läktarna delvis kan förklara varför MFF åkt på sena baklängesmål.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Nej, några nya restriktionslättnader är inte i sikte.

MFF-stjärnorna får vänta ett tag till innan publiken är tillbaka på stol och ståplats.

– Vi saknar supportrarna oerhört mycket, säger Adi Nalic. 

– Det är mycket psykologi iblandat när man har en hemmaplan som vår, säger Anders Christiansen, som tror att de publikfria matcherna kan vara en förklaring till MFF:s många sena baklängesmål. 

Den stora förhoppningen var att upp emot 500 åskådare skulle tillåtas på idrottsevenemang från och med oktober.

Men i torsdags kom ett nedslående besked från statsministern Stefan Löfven (S) – det blir inga restriktionslättnader. Publiken får stanna hemma ett tag till.

– Det har varit lite speciellt, som alla vet. Det är en stor omställning för många, men kanske inte för just mig. Jag har ju spelat i Eskilstuna, säger en skämtsam Adi Nalic, och fortsätter: 

– Vi saknar supportrarna oerhört mycket. Så det är så klart väldigt tråkigt, det är det. 

”Mycket psykologi”

Under årets allsvenska säsong har Malmö FF släppt in flera sena baklängesmål.

Förklaringen?

Det kan delvis bero på att läktarna gapar tomma, tror Anders Christiansen.

– Det har varit många sena mål generellt i allsvenskan. Kolla Östersund mot Djurgården, kolla Häcken mot Elfsborg och vår match mot Norrköping. Jag tror det kan handla om publiken och att det inte är samma tryck. Man är inte helt med i matchen, säger mittfältsstjärnan, och fortsätter: 

– Det är mycket psykologi iblandat när man har en hemmaplan som vår. När vi trycker ner motståndarna kan det bli svårt att hitta energi under slutet på matcherna. Nu är det helt annorlunda och man blir inte stressad på samma sätt.

Malmö hann ta sig igenom svenska cupens gruppspel inför publik på Malmö IP – innan covid-19 slog till och stängde arenorna. 

På söndag väntar ny match för Malmö FF – även den inför tomma läktare. Då kommer BK Häcken på besök för ett riktigt toppmöte i allsvenskan

En fördel för BK Häcken?

Ett Häcken som på sin egen hemmaplan inte riktigt upplever samma högljudda stöd som MFF. 

Kan det vara en fördel för Häcken, en mindre klubb, att det inte finns någon publik?

– Det kan det vara. Men jag ser inte att det påverkar något större. Gör vi det som vi ska så ska det gå vägen, säger Adi Nalic. 

Känner ni av det på något konkret sätt i spelartruppen, att supportrarna inte är på plats? 

– Alltså, motivationen snäppas upp ibland när supportrarna är där och skriker och trycker på. Nu får man hitta en inre motivation egentligen för att gå ut och spela och visa upp sig. Klart det påverkar, men det är svårt att säga exakt vilka delar.

TV: SE FLER SPORTNYHETER