Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF-stjärnan petad i fem veckor: ”Är redo”

Rasmus Bengtsson och Jon Dahl Tomasson inför matchen mot Wolfsburg i Malmö.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

I fem veckor har Rasmus Bengtsson varit fullt frisk efter knäoperationen.

Utan att ens få en plats i Jon Dahl Tomassons matchtrupp.

Nu berättar Malmö FF:s bästa mittback de senaste åren om en lika ny som överraskande sits.

– Jag var inte med till truppen ner till Ungern heller och där åkte vi 21 man, säger Bengtsson.

För ett år sedan gick Malmö FF hela vägen genom kvalet och in i Europa Leagues gruppspel.

Man gjorde det med Rasmus Bengtsson som lagets viktigaste mittback och när gruppspelet sedan kom spelade Bengtsson i samtliga matcher, fem av sex i 90 minuter.

I vårens Wolfsburgmöten var Bengtsson också i startelvan.

Sedan hände något.

När MFF:s träningar stängde på grund av coronapandemin lämnade Bengtsson en av dem i frustration och hölls sedan utanför ett tag av den danske tränaren Jon Dahl Tomasson.

Så väl Tomasson som Bengtsson har senare fastslagit att de har en god relation.

Och på frågan om det som hände i våras har något att göra med att Rasmus Bengtsson står utanför laget svarar mittbacken.

– Nej, det hoppas jag inte. Jag hoppas att alla är så pass professionella att om man är tillräckligt bra så spelar man. Och det är så jag känner. Tycker han att jag är tillräckligt bra så spelar jag. Tycker han att andra spelare är bättre så spelar de. Och så är det väl just nu.

Har missat en träning på fem veckor

För enligt Bengtsson själv har han varit i full träning sedan fem veckor tillbaka.

Men ännu utan att en enda gång ens få plats i matchtruppen.

– Jag var inte med till truppen ner till Ungern heller och där åkte vi 21 man, säger Bengtsson som inte haft några större diskussioner med Jon Dahl Tomasson om varför återkomsten i truppen dröjer.

– Det enda han tyckte kanske var att jag inte var matchfit. Men det är svårt att bli matchfit om man inte spelar matcher och blir involverad. Så där tycker vi kanske lite olika också.

Hur skulle du beskriva din situation?

– Just nu... Jag blandar mig inte i vad Jon tar ut för lag, det är hans jobb, det är han som gör det. Jag kan bara se på mig själv och som sagt. Jag har varit frisk nu i ganska många veckor och tränat ganska bra.

– Sedan om jag tycker att jag är redo eller vad han tycker. Det är han som bestämmer.

Men vad tycker du?

– Jag har känt mig bra. Jag vill. Jag känner mig redo.

Fokuserar på sig själv

På torsdag möter Malmö FF kroatiska Lokomotiva Zagreb på Stadion i kvalet till Europa League. Seger där och playoff väntar, nästa torsdag på hemmaplan.

Flera år i rad har ni gått in i gruppspel i Europa efter att du spelat avgörande roll, hur känner du nu när den fasen är här och du står sidan om?

– Det är klart det är annorlunda. Sedan... Jag tränar på och fokuserar på mig själv först. Jag kan inte springa runt och hoppas att nåt ska hända för att jag ska komma in.

– Jag får tänka på mig själv och sedan är det upp till tränaren. Sedan hur han prioritera och hur han gör det är hans val och hans beslut.

Du har ett år till på ditt kontrakt, om det fortsätter så här hur ser du på din framtid då?

– Just nu är det samma som när man spelar. Jag tar match för match och vecka för vecka. Jag tränar på och försöker göra så gott jag kan. Och försöker vara redo om chansen väl dyker upp.

– Skulle jag inte spela någonting detta året och jag har ett år kvar. Då är det klart att jag inte är intresserad av att avsluta min karriär med ett år till på sidan, säger Rasmus Bengtsson.

Rent fysiskt visar testvärdena att Rasmus Bengtsson befinner sig på samma nivå som i fjol då han var en nyckelspelare i Europa League.

– Jag löper lika mycket på löptesterna och springer lika fort på träningarna. Sedan är det matchläget som inte går att säga något om.

Bengtsson: ”Inga problem med Tomasson”

Att det är många viktiga matcher som väntar ser Bengtsson inte som ett problem för huruvida han själv skulle kunna medverka i matchspel eller ej.

– När blir det rätt tillfälle? Vi har Häcken, sedan eventuellt en playoff till Europa League och sedan tuffa matcher uppe i Stockholm. Så det finns väl aldrig att man kan säga att där eller där ska man spela, säger Bengtsson

Som poängterar att hans förhållande till sina medspelare är bra.

– Jag stöttar mina lagkamrater och har en jättebra relation till alla.

På frågan om relationen till tränaren Jon Dahl Tomasson svarar Bengtsson:

– Den är egentligen inga problem heller. Det är klart att man har mer kontakt med vissa tränare, så är det med alla. Det är varken mer eller mindre.

I nuläget har Rasmus Bengtsson inte spelat sedan hemmaförlusten i 16-delsfinalen i Europa League mot Wolfsburg i februari.

När eller ens om nästa match blir vill mittbacken inte ens spekulera kring.

– Nu fokuserar jag bara på att träna. Vi har bra möjligheter både i allsvenskan och i Europa så jag fokuserar bara på det, säger Rasmus Bengtsson.