Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MFF-spelaren döms till fängelse för barnvåldtäkt

Malmö FF-spelaren under den första rättegångsdagen. Foto: FRITZ SCHIBLI

Tingsrätten dömer en Malmö FF-spelare till fängelse i två år och åtta månader för två fall av våldtäkt mot barn.

Han ska dessutom utvisas ur Sverige i tio år och betala skadestånd på 150 000 kronor till målsägande.

– Domen kommer att överklagas, och vi är självklart inte alls nöjda med det här, säger försvarsadvokaten Mikael Sundman.

I juni 2017 följde en fotbollsspelare efter en flicka in på en offentlig toalett i Folkets park i Malmö.

Där våldtog han henne på golvet.

– Mannen har följt efter målsäganden in på toaletten och utnyttjat att hon befunnit sig i en trängd situation. Då spelar det ingen roll för rubriceringen att hon varit nära 15-års gränsen, säger rättens ordförande Sara Skouras i ett pressmeddelande.

Han har dessutom, vid ett tidigare tillfälle, våldtagit samma flicka ytterligare en gång, då i en kompis lägenhet.

"Såvitt framkommit har samlaget varit frivilligt från målsägandens sida. En 14-åring kan dock inte samtycka till att ha sex och fotbollsspelaren har därför dömts för gärningen. Tingsrätten rubricerar brottet som våldtäkt mot barn och inte som sexuellt utnyttjande av barn som är ett mindre allvarligt brott", skrivet rätten i ett pressmeddelande.

– Det är fråga om en vuxen man som tagit kontakt med en flicka som nyligen fyllt 14 år och en vecka senare stämt träff med henne i syfte att ha sex. Under sådana förhållanden kan inte brottet anses som mindre allvarligt, säger rättens ordförande Sara Skouras i samma pressmeddelande.

Utvisas från Sverige

Rättegången avslutades den 25 maj och åklagaren Rikard Darell pläderade då för att det totala straffvärdet borde ligga på tre års fängelse.

Darell lade även fram argument som enligt honom talar för att spelaren ska utvisas från Sverige. Tingsrätten har där gått på Darells linje.

MFF-spelarens advokat Mikael Sundman säger att domen kommer överklagas.

– Min allmänna bedömning är att frågorna kring målsägandes ålder är centrala i det här fallet. Det är inte bevisat vilken faktiskt biologisk ålder målsägande har, och det underlag som finns räcker inte, säger Sundman.

Åklagare Rikard Darell håller däremot inte med.

– Jag har hela tiden hävdat att utredningen är tillräckligt robust och det har Malmö tingsrätt också ansett, säger han. 

Under tiden som spelaren suttit häktad har han inte fått någon lön utbetalad från Malmö FF. 

Klubbens företrädare har hela tiden meddelat att de avvaktar dom innan de beslutar hur de framöver ska agera gentemot spelaren.

MFF håller styrelsemöte

På sin hemsida skriver MFF:

"Malmö FF har tagit del av domen. Vi återkommer med hur föreningen kommer att agera i ärendet när styrelsen har sammanträtt i början på nästa vecka".

Tingsrätten skriver dock i sitt pressmeddelande:

"Vid bestämmande av fängelsestraffets längd har tingsrätten tagit hänsyn till fotbollsspelarens uppgift om att hans kontrakt med MFF kommer att sägas upp om han döms".

På fredagseftermiddagen säger åklagare Rikard Darell:

– Jag tycker att det är en välskriven dom, och jag kan konstatera att tingsrätten gått på min linje fullt ut, även hur brotten ska rubriceras. Jag tycker det är tydligt hur de resonerat kring frågorna och att den är väl skriven, säger han. 

Domen kan överklagas fram till den 29 juni.

 

LÄS MER: ”Svårt att se att han blir kvar i Malmö FF”

LÄS MER: Månaderna som skakat Malmö FF.