Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MFF kommer spela trots sjuka spelare

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Stora delar av Malmö FF:s trupp smittades med corona i samband med guldfirandet den 8 november.

Flera har fortfarande inte kunnat återgå till träning – ändå finns ingen risk att söndagens match mot Hammarby behöver ställas in på grund av spelarbrist.

– Vi kommer få ihop ett lag, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

Malmö FF säkrade SM-guldet i och med 4-0-segern hemma mot Sirius. Efter firande i omklädningsrummet hoppade spelarna in i bussen som skulle ta dem till guldmiddagen men de hann aldrig fram.

Kvar på Stadion satt en hängig Anders Christiansen som efter matchen testat positivt för Covid-19. Festen ställdes in och spelarna skickades hem för att isolera sig.

Så småningom kunde det konstateras att strax under hälften av spelarna i A-truppen smittats. Uppladdningen inför söndagens match mot Hammarby har därför varit allt annat än optimal.

– Vi är vana vid att inte ha alla spelare i träning under landslagsuppehållen men den här gången har det givetvis varit fler borta. Rent sportsligt är det klart att det ställer till det en aning, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Några planer på att ställa in matchen finns däremot inte.

– Matchen kommer spelas, slår Carlnén fast.

Oavsett vad?

– Det är vad som är sagt, annars får man lämna wo. Men jag ser inte att det finns någon risk att matchen inte spelas. Våra och Hammarbys läkare har en tät dialog för att säkerställa att matchen kan genomföras på ett säkert sätt.

Fler och fler i träning

Niclas Carlnén vill inte uppge exakt antal smittade spelare, eller vilka det är.

– Men vi utvärderar läget hela tiden och allt tyder på att vi kommer ha fler och fler i träning inför matchen.

Och om det inte finns tillräckligt många friska A-lagsspelare till söndagens möte med Hammarby kommer ungdomar kallas in från U19-laget, där smittan inte slagit till, tack vare att de hållits separerade från A-laget den senaste tiden. Tidigare har unga talangfulla spelare kunna träna med båda trupperna.

– Vi har hela tiden jobbat med det här och haft inställningen att om det kommer in en smitta, då ska den stanna i den bubblan den tagit sig in i. Därför separerade vi lagen helt, säger Carlnén.

Sjuka efter guldfirandet

Risken bedöms som liten att matchen mot Hammarby ska leda till att fler spelare insjuknar.

– Vi har väldigt få fall, om ens något, där spelare smittat varandra. Fotbollen är en av de säkraste platserna, säger Carlnén.

Och lägger till:

– Om man bortser från guldfirandet.

Där är Malmö FF självkritiskt. Målfirande och jubel utomhus är en sak, att tränga in ett helt lag i ett omklädningsrum för att sjunga, skrika, dansa och kramas är något annat.

– Allt tyder på att det är där smittan har spridits.