Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF:s vd om LB07: ”Nu är jag mer osäker”

Markus Rosenberg och Marcus Antonsson, anfallare i Malmö FF.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
LB07-spelare jublar.Foto: BILDBYRÅN
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.Foto: BILDBYRÅN

Guldstrid och Europa League-gruppspel.

Men höstens hetaste fråga i Malmö FF är den om en eventuell sammanslagning med LB07.

En fråga där MFF själva valt att radikalt försämra möjligheterna att få igenom förslaget.

– Med tidigare förutsättningar tror jag att det blivit ja, nu är jag mer osäker, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnèn.

Den sista oktober offentliggjorde Malmö FF:s och LB07:s styrelser att man undertecknat en avsiktsförklaring om en sammanslagning av de båda föreningarna.

Enkelt uttryckt skulle LB07:s damlag (då i allsvenskan, nu i Elitettan) och ungdomsverksamheten helt uppgå i Malmö FF medan LB07:s herrlag (nu uppflyttade i division 2) skulle finnas kvar under annat namn och med nära samarbete med Malmö FF, som ett slags farmarlag.

Kritiken mot förslaget kom omedelbart och från många håll med stor kraft.

En inte oansenlig mängd medlemmar i Malmö FF vände sig mot det faktum att MFF via sammanslagningen med LB07 inte på egen hand skulle spela sig till en plats högt upp i damfotbollens seriehierarki, utan i stället få en genväg.

I stället menade flertalet av kritikerna mot förslaget att ett damlag borde starta i lägsta divisionen, division 4, och sedan jobba sig uppåt genom seriesystemet.

MFF har haft ingående diskussioner med medlemmarna

Allt sedan offentliggörandet av avsiktsförklaringen har Malmö FF:s vd Niclas Carlnén jobbat hårt med att hålla större öppna medlemsmöten, men också med att träffa mindre grupper av supportrar och enskilda personer för att diskutera sammanslagningen.

– Det har varit bra diskussioner på alla håll tycker jag. Många är för det här förslaget, andra har riktat kritik och det har jag full respekt för. Malmö FF består av sina medlemmar, säger Niclas Carlnén.

Kritiken från medlemshåll har påverkat processen.

När Malmö FF kallade till extra årsmöte (som hålls den 26 november) där det ska röstas för eller mot en sammanslagning med LB07 hade en extra röstning lagts till. Istället för att bara rösta om en sammanslagning med LB07 kommer det extra årsmötet först att rösta om huruvida klubben ska överhuvudtaget ska driva elit- och breddverksamhet för både damer och herrar.

Först därefter (inget talar mot ett nej till elit- och bredd för både herrar och damer) ska det röstas om en sammanslagning med LB07.

Och gällande den andra, och infekterade, omröstningen har förutsättningarna radikalt förändrats. Enligt Malmö FF:s stadgar och vad som ursprungligen sades från styrelsen skulle enkel majoritet, över 50 % av rösterna, räcka för att förslaget om en sammanslagning skulle gå igenom.

Nu är det ändrat till 2/3-dels majoritet (66,7 % av rösterna).

Stormen kring LB07-fusionen har mojnat

Sedan Malmö FF meddelade detta har stormen kring sammanslagningen mojnat väsentligt.

Det som från början sågs som en jämn fråga, verkar av allt fler ses som ett förslag som får mycket svårt att röstas igenom.

Till och med vd Niclas Carlnén, som på sin styrelses begäran varit en av dem som varit mest delaktiga i att ta fram förslaget om en sammanslagning mellan MFF och LB07, säger:

– Med tidigare förutsättningar tror jag att det blivit ja, nu är jag mer osäker.

Avsiktsförklaringen mellan MFF och LB07 presenteras, den 31 oktober.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kritiker till förslaget hävdar att Malmö FF:s ledning fått kalla fötter efter kritiken och därför ändrat till 2/3-dels majoritet för att förslaget inte ska gå igenom. Vad säger du om det?

– Så är det inte, utan det handlar om Malmö FF:s bästa. Det förslag som lagts fram är det som vi, efter att ha gjort en noggrann analys av alla alternativ, tror skulle var bäst för Malmö FF, säger Niclas Carlnén och fortsätter.

– Sedan är det här en så stor och viktig fråga för föreningens framtid att vi varken vill eller kan fatta ett beslut som delar föreningen. Ett ja eller nej med knapp majoritet skulle inte gynna föreningen utan ska ett sådant här beslut klubbas igenom så har vi landat i att det måste göras med en större majoritet i ryggen. Så att klubben kan fortsätta gå enad framåt. Därför gäller kvalificerad majoritet.

Röstningen om huruvida Malmö FF ska ha elit– och breddverksamhet för både herrar och damer avgörs dock med enkel majoritet.

När LB07 håller extra årsmöte för sina medlemmar om en eventuell fusion med Malmö FF räcker det med enkel majoritet, över 50 procent av rösterna.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.