Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF: Inte läge att be om extra stöd

Nicklas Carlnén, Malmö FF:s vd.Foto: BILDBYRÅN
Malmö FF har inga planer på att be om stöd från sina supportrar med anledning av den uppskjutna seriestarten.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Allsvenskans seriestart är uppskjuten.

En ekonomisk käftsmäll för klubbarna - men MFF planerar inte att be supportrarna om hjälp. 

– Vi kommer göra det när det behövs, säger vd Niclas Carlnén, till TT.

Ishockeyn, handbollen och innebandyn har samtliga fått känna av coronaviruset - med inställda slutspel och miljonbortfall i plånböckerna. 

I SHL har det gått så pass långt att hela ligan har infört ett värvningsstopp.

Den allsvenskan fotbollen hann inte starta innan coronaviruset drog fram över Sverige. Därför är seriestarten ”bara” uppskjuten, till en början fram till juni.

Men även det innebär en ekonomisk smäll för klubbarna

– Vi tror att det kommer vara ett intäktsbortfall. Men vår förhoppning är att om beslutet att vi ska spela med publik håller, och att vi börjar före den 1 juli, så tror vi på ett mindre intäktsbortfall, säger MFF:s vd Niclas Carlnén, till TT. 

Niclas Carlnén berättar att Malmö FF - den uppskjutna seriestarten till trots - säljer årskort med en bra styrka. 

– När det gäller årskortsförsäljningen har det sålts det vi förväntat oss – det har varit en fantastiskt bra försäljning – och huvuddelen av sponsorintäkten är där, säger han. 

”Pratar alltid med våra supportrar”

På flera olika platser i Sverige pågår kampanjer från supporterklubbar för att hjälpa sina föreningar täcka upp de ekonomiska förlusterna. I Helsingborg köper fansen fiktiva biljetter till torsdagens internmatch på Olympia.

I Ängelholm har Rögles supportrar köpt biljetter till inställda slutspelsmatcher - och AIK gick nyligen ut och bad om ekonomiskt stöd från sina fans

I dagsläget är någon liknande kampanj inte aktuellt i Malmö, berättar Niclas Carlnén.

– Vi pratar alltid med våra supportrar och fans, vi har ett stort stöd av dem – det vet vi om. Men vi känner inte att det är läge att be om extra stöd. Vi kommer göra det när det behövs, vi känner inte att vi är i den situationen för tillfället.

”Tittar på nya möjligheter”

Riksidrottsförbundet (RF) har räknat ut att inställda idrottsevenemang mellan mars och april riskerar att kosta föreningarna upp emot 500 miljoner kronor. Samma summa har den svenska regeringen valt att gå in med, för att stötta blödande idrottsklubbar.

Nyligen enades dessutom Arbetsgivaralliansen och Unionen om ett nytt kollektivavtal, som öppnar för permitteringar inom idrotten. En permittering är i korthet en period då arbetsgivaren slutar erbjuda arbete till en arbetstagare - utan att avsluta anställningen. 

– I första hand tittar vi på nya möjligheter som korttidspermitteringar, som kom via regeringen och avtalet som Arbetsgivaralliansen och Unionen har förhandlat fram. Men det är för tidigt att säga något om det nu, säger Niclas Carlnén.

TT: Så påverkas klubbarna av coronakrisen

TT har stämt av läget med flera svenska klubbrepresentanter, med anledning av den uppskjutna seriestarten. 

 

Följande frågor ställdes till de herrallsvenska klubbarnas vd:ar/klubbchefer/klubbdirektörer:

 

1. Hur påverkar det er ekonomiskt att säsongsstarten skjuts upp?

2. Kan det bli aktuellt att avsluta spelarkontrakt?

3. Kan det bli aktuellt att säga upp annan personal?

4. Är det aktuellt med någon form av kampanj för att få ekonomisk stöttning?

 

Kalmar FF

Lucas Nilsson, tf klubbchef

1. ”Det är jättetungt, vi tappar mycket intäkter som vi hade budgeterat för och väntat på. Vi gjorde ett rejält omtag i höstas och har hela tiden kollat på ekonomin. Vi kände att 'nu blir det skönt att komma i gång och pengarna rullar in igen', så det här drabbar oss jättehårt.”

2. ”Inte som det ser ut just nu, vi hoppas kunna överleva det här. Vi tittar på lite andra åtgärder som kan bli aktuella framöver. Just nu hoppas vi få bra stöd så vi slipper sådana här åtgärder.”

3. ”Vi har redan sagt upp rätt mycket personal, så vi skulle inte klara oss från att säga upp fler. I höstas, när vi gjorde omtag, försvann totalt 19 personer. De flesta var spelare med utgående kontrakt, som vi inte hade möjlighet att förnya.”

4. ”Vi gick faktiskt ut häromdagen med 'soffbiljetten' till matchen som vi skulle ha spelat i genrepet, mot Jönköping. På ett dygn hade vi sålt 1 400 biljetter. Det är ju fantastiskt, det är ett jättefint stöd. Att så många känner med oss och stöttar oss är otroligt viktigt.”

”Sedan går den del av kampanjen tillbaka i ett samhällsprojekt inom föreningen. Vi vill hålla igång verksamheten för barn och ungdomar, så att de har en plats att spela fotboll. Det är viktigt i en sådan här tid.”

 

Malmö FF

Niclas Carlnén, vd

1. ”Det är svårt att säga. Vi tror att det kommer vara ett intäktsbortfall. Men vår förhoppning är att om beslutet att vi ska spela med publik håller, och att vi börjar före den 1 juli, så tror vi på ett mindre intäktsbortfall. Det är ett av de scenarion vi arbetar med. När det gäller årskortsförsäljningen har det sålts det vi förväntat oss – det har varit en fantastiskt bra försäljning – och huvuddelen av sponsorintäkten är där.”

2. ”Det spekulerar jag inte i. Om det blir helt nya förutsättningar så får vi diskutera det då. Vi utgår från datumet vi har sagt, och vi har även förberett oss på ett scenario att det drar ut på sig ytterligare.”

3. ”I första hand tittar vi på nya möjligheter som korttidspermitteringar, som kom via regeringen och avtalet som Arbetsgivaralliansen och Unionen har förhandlat fram. Men det är för tidigt att säga något om det nu.”

4. ”Vi pratar alltid med våra supportrar och fans, vi har ett stort stöd av dem – det vet vi om. Men vi känner inte att det är läge att be om extra stöd. Vi kommer göra det när det behövs, vi känner inte att vi är i den situationen för tillfället.”

 

Mjällby

Fredrik Danielsson, klubbchef

1. ”Det är klart att det är ett ansträngt läge, det är pengar som vi hade räknat med som uteblir och då får vi se över likviditeten och se hur vi kan hantera läget. Vi tittar på olika prognoser beroende på hur det ser ut. Initialt klarar vi oss, tack vare att vi länge har haft som strategi att budgetera utifrån 'worst case scenario'. Vi har inte byggt på oss allt för stora kostnader, så initialt kan vi klara oss – men det är klart att det inte är hållbart i längden.”

2. ”Det är inget jag ser i dagsläget, men det beror också på var slutändan på det här är. Vi tittar på olika lösningar tillsammans alla Sef-klubbar, för att se vilka verktyg i verktygslådan man kan använda vid olika typer av tillfällen. Men allt bygger på spekulationer och vi ska undvika att spekulera alltför mycket.”

3. ”Det är klart att det är ett alternativ som också finns i verktygslådan längre fram, men i dagsläget har vi inga sådana planer.”

4. ”Ja, vi har lite idéer på gång som vi arbetar med. Samtidigt vill vi kunna ge tillbaka och inte bara springa runt med tiggerimössan. Det finns så mycket man kan göra som klubb för att ge tillbaka, så tänker vi. Nu när abstinensen är stor finns det mycket man kan göra som man kan köpa in sig på, bara man har fantasi och kreativitet.”

”Det datum vi skulle ha haft premiär, mot IFK Göteborg, kommer vi göra någonting annat som man kan köpa in sig på.”