Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF-guldhjältens nya liv - jobbar med missbrukare

Yngvesson har lämnat fotbollen.Foto: PRIVAT
Han trivs fantastiskt på sitt jobb.Foto: PRIVAT
Här firade han ett mål med kompisen Niklas Skoog.Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Yngvesson var en viktig spelare i det MFF som vann guld 2004.Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN
Här firades han och lagkompisarna i Malmö.Foto: ROBIN NORDLUND / BILDBYRÅN

Andreas Yngvesson var en bärande spelare i det MFF som vann SM-guld 2004. Sedan fem år tillbaka jobbar han med missbrukare utanför Stockholm.
– Det är sluten vård, men vi kan inte hålla i dem ifall de drar, säger 45-åringen. 

2004 tog Malmö FF sitt första SM-guld på 16 år. En av nyckelspelarna framåt var Andreas Yngvesson - som med sitt långa hår och kämpaglöd blev en publikfavorit på Malmö Stadion.

Bara ett halvår efter guldet lämnade anfallaren för Landskrona - och efter 2006 års säsong lade den då 32-åriga spelaren skorna på hyllan. 

Sedan fem år tillbaka jobbar Yngvesson på ett boende för missbrukare - något han började med efter att han flyttat upp från Skåne till Vallentuna med sin nuvarande fru. 

– Tidigare var jag ansvarig för en gymnasieakademi för MFF på Österlen. Jag var där tvungen att dryga ut tjänsten så jag jobbade på en specialskola med ungdomar med olika diagnoser. Via bekanta fick jag sedan nys om att jobba på boende och efter ett samtal så löste det sig. Jag gled in på ett bananskal kan man säga. 

Hur ser dina arbetsveckor ut?

– Jag jobbar heltid, men jag kör ju inte 09-17 måndag till fredag direkt utan jag börjar alltid klockan 09 på måndag och sedan är jag på boendet konstant till klockan 17 på onsdag då jag kliver av. Därefter är jag ledig till måndag morgon igen. Jag klagar inte, jag trivs fantastiskt! 

”Väldigt få som kommer från trygga förhållanden” 

Granby Storgård heter behandlingshemmet som Yngvesson jobbar på. Det ligger i Bro i norra Stockholm - och det är ett boende för folk mellan 18 och 25 år gamla. Nästan alla har en trasslig bakgrund. 

– Vi har 30 platser hos oss. I 98,5 procent av fallen har de haft en dysfunktionell uppväxt. Det är väldigt få som kommer från trygga förhållanden - såsom jag själv gör. Jag hade en väldigt bra uppväxt. 

– Det är framför allt narkotika som de intagna är missbrukare av, men även alkohol. Vissa är frivilligt hos oss, men en del har kriminalvårdskontrakt, som alltså är dömda till behandling. Det är sluten vård, men vi kan inte hålla i dem ifall de drar... 

Du får inte lägga in en glidtackling om du ser att någon försöker rymma?

– Nej precis, det går inte haha.

”Hundra procent säker på att jag hade corona” 

Yngvesson brottades själv med egna problem under våren. Han är nämligen bombsäker på att han drabbades av corona. 

– Ja, jag är hundra procent säker på det. Jag hade knepiga syntom som det här trycket på bröstet. Det kändes som att jag hade en sju kilos skivstång på bröstet när jag andades och jag hostade nästan sönder halsen... 

– Jag satte mig själv i karantän så då var jag borta från jobbet i två veckor. I Stockholm har man stor respekt för den här pandemin. Jag upplever att det inte är lika noga i övriga delar av landet, såsom på Österlen och i Sundsvall där morsan och farsan bor. Men vi har varit försiktiga. Jag har fortfarande inte kramat mina föräldrar sedan mars månad. 

Nu när du inte varit verksam inom fotbollen på fem år, saknar du inte sporten någonting?

– Jag måste hålla på med elit, att jobba med division 4 och så där födelsedagar kommer före matcher är inte alls min grej. Men jag saknar omklädningsrummet, tugget och allt sådant. 

Andreas Yngvesson är än i dag MFF-supporter, men han medger att han inte kollar speciellt många matcher.

– Jag följer med i resultaten och tabelläget, men jag har aldrig varit särskilt fotbollsintresserad egentligen, jag har haft andra intressen. Jag är inte som Erik Berg dock, han är värre än jag på den fronten, säger 45-åringen och skrattar.