Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF-bossen: ”Rör sig om många miljoner vi förlorar”

Malmö FF efter 0–2 målet hemma på Stadion mot Wolfsburg i Europa Leagues 16-delsfinal.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Malmö FF:s vd Niclas CarlnénFoto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Malmö FF är Sveriges rikaste idrottsförening.

Dock slår coronakrisen omfattande även mot MFF:s ekonomi.

– Det är utan tvekan så att det rör sig om ett antal miljoner, säger klubbens vd Niclas Carlnén.

I måndags förklarade Helsingborgs IF att klubbens existens är i fara.

I sviterna av coronavirusets framfart har HIF:s budget för 2020 där man skulle presentera ett mindre överskott pulveriserats och nu talar föreningens egna prognoser mot en förlust på 17 miljoner kronor.

6,5 mil söder om Helsingborg finns Sveriges förmögnaste förening.

Men även i Malmö FF lider man ekonomiskt.

Klubben har därför etablerat en intern krisgrupp som står i kontinuerlig kontakt och ständigt utvärderar skeendet i samhället för att så snabbt som möjligt kunna fatta beslut för att trygga MFF:s framtid.

Att coronakrisen slår även mot Malmö FF råder det ingen tvekan om, exakt hur hårt återstår att se.

På frågan hur hårt drabbade MFF är så här långt svarar klubbens vd Niclas Carlnén.

– Det är faktiskt en riktigt bra fråga. Och ganska svår att svara på. Vi ser att vi får en effekt mot oss och det är utan tvekan så att det rör sig om ett antal miljoner. 

– Matcher flyttas, införsäljningen till sponsorer... Där har vi visserligen gjort det mesta av jobbet redan men det är fortfarande en del där som inte är helt klart och som det är frågetecken kring.

MFF:s vd: ”Kan bli ganska mycket pengar”

Enligt Niclas Carlnén är de osäkra parametrarna så många att det i nuläget knappt ens går att gissa.

– Jag kan säga så här. Om matcherna spelas i år och med publik då ska det inte vara en procentuellt jättestor avvikelse. Men eftersom vi omsätter ganska mycket så kan det bli mycket pengar ändå. Det är bland annat därför vi valde att permittera visa delar av personalen från 1 april.

Förra året omsatte Malmö FF 371,7 miljoner kronor, av det var över 100 miljoner kronor kopplat till Europapspel, men även utan den intäkten hade MFF omsatt överlägset mest i allsvenskan.

Helsingborgs IF berättade i måndags att man bland annat räknar med tio procent i publiktapp om matcherna går i gång i juni, hur tänker Malmö FF där?

– Det beror lite på. Det är inte så enkelt att säga för om vi skulle gå till ett Europaspel igen då har vi sett tidigare år att det påverkar publiken i allsvenskan, att siffrorna sjunker där, speciellt när det är tätt med matcher, säger Niclas Carlnén.

Rör sig om många miljoner MFF förlorar

Baserat på det faktum att MFF två år i rad haft tajtast spelschema av alla allsvenska lag vågar MFF:s vd ändå lämna en prognos.

– Det man kan anta är att om allsvenskan tajtas ihop med ett tätare spelschema så påverkar det intäkten för det blir fler matcher på kortare tid och det brukar påverka publiksnittet till det lägre.

– Men jag tror att det viktigaste är att vi kan spela klart allsvenskan under 2020. För då kommer det att ha en mindre påverkan, men det kommer fortfarande att röra sig om många miljoner som vi förlorar.

Nu är det väldigt långt fram, men om allsvenskan går i gång så ska ni också få in ett kval till Europa League. Vad tänker du om det?

– För Malmö FF kommer det inte att vara någon större skillnad mot hur vi brukar ha det.  De två senaste åren har vi spelat två matcher i veckan från början av sommaren i vilket fall som helst.

– Det kanske behöver vara lite tajtare nu, men det måste inte vara jättemycket tajtare. Det handlar mycket om den internationella kalendern som fortfarande är osäker. Hur man gör med landslagssamlingarna under hösten kan skapa utrymme för fler nationella matcher.

Kvalspelet till Europa League först i höst?

Niclas Carlnén sitter sedan flera år tillbaka med i ECA (de europeiska klubbarnas samarbetsorganisation som en gång startades av storklubbarna och kallades G14). Även där pågår ett febrilt arbete som kommer att definiera även vad som händer med allsvenskan.

– Det finns en arbetsgrupp där Uefa, ECA och European Leagues (ligornas samarbetsorganisation där svenske Lars-Christer Olsson är ordförande) är med i och som har två arbetsgrupper där den ena handlar om den internationella kalendern och den kalendern är nyckeln till mycket.

Genom att exempelvis dra ner på landskampsspelandet kan man öppna nödvändiga möjligheter för det nationella seriespelet.

– Man räkna baklänges på de europeiska ligorna och de som har mycket kvar att spela på sina säsonger. Vi i Sverige är i ett läge där vi inte kan starta. I andra länder måste man slutföra och då kanske de behöver åtta-tio veckor från det datum allt går i gång igen. Så det påverkar mycket, för andra ligor måste spelas klart innan ett europaspel kan börja igen.

Malmö FF spelade majoriteten av åren under 2010-talet europakval från början av juli och framåt. 

Så lär det inte bli 2020.

– Med den bakgrunden vi har kan vi säga redan nu säga att det är högst troligt att vi inte spelar kval till Europa League vid de datumen vi brukar göra utan att det bli senare. 

För Malmö FF och klubbens allsvenska konkurrenter handlar nu mycket om att ha tålamod.

– Jag tänker att det är bättre att vänta ut att alla har tagit sina beslut. För vi påverkas av både Fifa och Uefa, av svenska fotbollförbundet och av skånska fotbollförbundet och sedan det vi gör i Sef. Och inte förrän alla de instanserna satt ramarna kan vi konstatera vad det betyder för oss.

Samtidigt pågår det mesta av den vardagliga fotbollen nästan som vanligt i Malmö FF.

– Herrlaget är tillbaka från semester på måndag. Sedan får vi utifrån de riktlinjer som finns just då se om vi gör några ändringar kring det. Utöver det är ju tävlingsmatcherna inställda och vi får se var vi landar med eventuella träningsmatcher.

– Alla de andra lagen tränar på och så är det tänkt. Så väl herr- som dam- som ungdomslag tränar på.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.