Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MFF borde lägga pengar på någon som höjer nivån

Se senaste avsnittet av ”Allsvenska juryn”. Expressens profiler med senaste nytt från allsvenskan.
FC Köpenhamns Sotirios Papagiannopoulos har kopplats ihop med Malmö FF.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Även Sirius Stefano Vecchia uppges ha fångat MFF:s intresse.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Sportchefen Daniel Andersson borde hålla i pengarna. Tränaren Jon Dahl Tomasson ska kunna ta guldet ändå, tycker Johan Dolck Wall.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Felix Beijmo är på väg tillbaka till Malmö FF, Stefano Vecchia pekas ut som en potentiell värvning och Sotirios Papagiannopoulos har länge varit jagad.

De ökar inte nämnvärt chanserna till guld.

Men det borde de inte heller behöva göra.

IFK Norrköping presenterade hemvändaren Linus Wahlqvist på tisdagseftermiddagen och för en stund lyckas man förtränga corona, permitteringar, sparkrav, krisstöd och allt annat som 2020 kastat i våra ansikten. Skönt.

Sen kommer påminnelsen. Derbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF ska på onsdagskvällen spelas utan publik. I en tid när de två skånska klubbarna kämpar i var sin ände av tabellen saknar matcherna den där laddningen som fanns för snart tio år sedan. Då turades rivalerna om att vinna titlar. Då fanns HIF-karaktärer som Markus Holgersson, Mattias Lindström, Christoffer Andersson, Erik Edman, Marcus Lantz och Ardian Gashi. De var genier och galningar på samma gång. Och de odlade ett MFF-hat som räckte länge.

Men inte för all evighet.

De allra flesta av dagens HIF-spelare kan omöjligen förstå exakt hur det var då. Anthony van den Hurk bryr sig så klart inte mer om Malmö FF än om något annan allsvenskt topplag. Och varför skulle himmelsblått få Brandur Hendriksson att koka av ilska? HIF:s 18-årige supertalang Armin Gigovic berättade nyligen för Helsingborgs Dagblad att han först som 15-åring insåg att det finns någon form av rivalitet mellan HIF och MFF. Det som minns och vet får kanske inte ens chans att påverka. Andreas Granqvist är skadad och Rasmus Jönsson helt ur slag.

Och inne i MFF-borgen verkar rivaliteten med HIF falna i takt med att det i stället är AIK, Djurgården och IFK Göteborg som står i vägen för titlarna.

***

Det har hela tiden funnits en garant för att matcherna mellan Malmö FF och Helsingborgs IF ska få den där extra dimensionen. När spelarna kommit och gått har supportrarna stått kvar. De senaste åren har läktarna påmint spelarna om värdet av att vinna ett derby. I år gapar de tomma på obestämd tid.

Fotbollens hjul fortsätter ändå snurra. Pengarullningen är i gång och det verkar inte finnas ett enda virus i världen som kan stänga igen transferfönstret. Malmö FF uppges vara på jakt efter bland andra Felix Beijmo, Stefano Vecchia och Sotirios Papagiannopoulos. Och visst, på sikt behöver MFF förstärka. Spelare i den nuvarande truppen kommer dra vidare eller pensioneras. Men inför hösten, som läget ser ut nu, behövs knappt någonting. När Rasmus Bengtsson, Lasse Nielsen och Oscar Lewicki kommer tillbaka från sina skador är mittbacksbesättningen överfull igen. Papagiannopoulos tillför bara ännu mer bredd, inte nödvändigtvis spets. Och fler offensiva mittfältare som Stefano Vecchia? För att ge Jon Dahl Tomasson ytterligare ett alternativ av likvärdiga spelare? Det finns en risk att det går inflation i spelare av typen ”väldigt bra men strax under det absoluta allsvenska toppskiktet”.

Eric Larsson kan behöva konkurrens, och avlastning, som högerback så okej då, ta in Beijmo.  

I övrigt ska Tomasson kunna vinna guld med de som redan finns i truppen.

Och Daniel Andersson lägga pengarna på spelare som verkligen höjer nivån.