Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MFF backar – efter den hårda kritiken

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Malmö FF möttes av hård kritik när de beslutade att spelarna inte skulle bära tröjor med budskap mot den så kallade villkorstrappan.

Nu har man ändrat sig.

Den senaste tiden har flera allsvenska klubbar manifesterat mot villkorstrappan och tillämningen av den. Reducering av ståplatspublik till följd av ordningsstörningar är en av huvudfrågorna.

Så sent som för en månad sedan höll spelarna i Malmö FF upp en banderoll inför match med orden ”Rädda svensk fotboll – stoppa kollektiv bestraffning”.

Inför onsdagens match mot AIK säljer MFF-supportrar tröjor med texten ”Rädda svensk fotboll”. Överskottet kommer användas i kampen mot villkorstrappan och för att stödja kampanjen ombads Malmö FF:s spelare att bära tröjorna inför match. MFF valde först att nobba – och möttes av hård kritik på sociala medier.

MFF ändrar sig

Beslutet har nu omprövats.

På Twitter skriver Malmö FF:

”Mot AIK kommer spelarna att manifestera föreningens position i en fråga av högsta vikt och där vi även tidigare tydliggjort vår ståndpunkt.

Bevisligen har vi inte varit tillräckligt tydliga. Tillsammans arbetar vi för svensk fotbolls framtid.”

https://twitter.com/Malmo_FF/status/1452908942049304579

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén om varför klubben inte från början sa ja till att använda tröjorna:

– Då måste jag backa till att vi tycker att vi tydligt har kommunicerat vår inställning både lokalt och nationellt i förhållande till villkorstrappan. Vi har haft dialog med polisen både regionalt och nationellt och vi har även pratat med Sef och Sef-klubbarna. Tillsammans är vi helt eniga kring de synpunkter vi har. Det, tillsammans med banderollen bland annat som våra spelare höll upp för några veckor sen, gjorde att vi sa att vår ståndpunkt är ganska tydlig och att vi tror den är välkänd. Bevisligen så var den inte tillräckligt välkänd och så kommer synpunkten att vi borde göra det här också. För oss är det inget problem för det är helt i linje med det vi tycker och står för. Vi trodde väl kanske att det skulle vara mer välkänt än vad det var.

Carlnén tror inte att klubbledningen och supportrar ser olika allvarligt på frågan om villkorstrappan.

– Det som gör svensk fotboll bra och Malmö FF bra är den supporterkultur som finns kring föreningen och det engagemang som finns. Det sättet vi jobbat superaktivt mot, tillsammans med polisen i syd, är att inte få den kollektiva bestraffningen som villkorstrappan i sig har. Det har lyckats för att vi i stället har kunnat identifiera individer som brutit mot regelverket. Det har varit i undantag som vi haft begränsningar på läktarna, i förhållande till många andra föreningar. Jag skulle säga att vi lyckats i både dialogen med polisen, att se till att man inte hanterar det som man gjort i andra regioner, säger MFF:s vd.

Malmö FF:s lagkapten Anders Christiansen säger att spelarna från början inte var inblandade i frågan om tröjorna.

– Det är en mer politisk sak, det har också varit den här villkorstrappan som klubben har stått upp för. Men vi spelare har, jag vet inte om det är en viss strategi, men i och med att vi har så mycket matcher så har vi liksom haft fokus på det och så står vi upp för det klubben säger till oss. Sen är det också upp till spelarna individuellt vad de tycker så klart. Men våra supportrar är viktiga först och främst. De ska vara kritiska, hela tiden. Också när vi inte vinner, det kan vara tufft. Supportrarna är viktiga för oss, vi har sagt det många gånger och det är inget vi säger bara för att vi ska vara omtyckta. Utan supportrarna gör en stor skillnad för oss. Det är därför alla vill spela i Malmö, det är den unika uppbackningen man får och vi vill ha en bra dialog, klubben, supportrarna och spelarna så klart.