Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”MFF är på samma nivå som Wolfsburg”

”Vikingarna ska ner till Tyskland och vara cyniska”
Markus Rosenberg är fotbollspensionär sedan årsskiftet.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
MFF–ikonens sista match blev 1-0–segern mot FC Köpenhamn.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg följer numera MFF från läktaren.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

HÖLLVIKEN. Första gången Markus Rosenberg var i Wolfsburg var han bänkad, byttes in i paus och avgjorde sedan med matchens två enda mål.

När Malmö FF nu är i den tyska industristaden höjer MFF-ikonen ett varningens finger – men tror också på goda skrällchanser.

– Den nivån MFF är på nu, den är samma som Wolfsburgs, säger Rosenberg.

När Malmö FF för första gången vann en grupp i i Europa var det med Markus Rosenbergs som lagkapten och största stjärna.

När frukten av det nu ska skördas som seedade mot Wolfsburg i 16-delsfinalen har Rosenberg pensionerat sig från fotbollen och följer MFF som supporter.

Vad det gäller den kommande motståndaren Wolfsburg är det dock få i Malmö-trakten som har bättre koll än Markus Rosenberg.

Under sex säsonger spelade den egna MFF-produkten för Werder Bremen i Bundesliga och minns mötena med Wolfsburg med välbehag.

– Det var en skön bortamatch, det var nära Bremen. Kort resa, säger Rosenberg med ett brett leende.

Tysk ligafotboll är känd för förhållandevis låga biljettpriser, höga publiksiffror och god stämning.

Men Rosenberg poängterar att atmosfären på Volkswagen Arena i Wolfsburg inte ska vara något som skrämmer Malmö FF. Tvärtom, speciellt med tanke på att MFF har med sig över 4 000 supportrar till matchen, vilket utgör närmre en femtedel av arenakapaciteten.

– Stämningen är bra överallt i Tyskland. Men Wolfsburg var inget som satte avtryck så på det sättet. Då finns det många andra ställen som är långt bättre, säger Rosenberg som dock gillade själva stadion.

– Det är en jättefin arena däremot. Det är det. Bra för fotboll.

Plusstatistik för Rosenberg

Första gången Markus Rosenberg spelade i Wolfsburg var i Bundesligaavslutningen säsongen 2006/2007.

Rosenberg inledde på bänken och matchen stod 0–0 i paus. När andra halvlek blåstes i gång byttes Rosenberg in, 45 minuter senare hade Werder vunnit med 2–0 och ”Rosi” gjort båda målen.

Fem år senare gjorde Markus Rosenberg sin näst sista match i Werder borta mot just Wolfsburg. Bremen förlorade visserligen med 3–1, men målet det nickade Markus Rosenberg in.

Och det är en optimistisk före detta MFF-kapten som nu blickar fram mot 16-delsfinalen mellan Malmö FF och Wolfsburg.

Kritiserar serieupplägget 

– Jag tror att motståndet blev bra om man tittar på chansen att vinna, men också närheten till Malmö, storheten på laget och att vi avslutar hemma. Hela den kompotten blev jäkligt bra, säger Rosenberg som dock ser en stor nackdel för Malmö FF.

– Sedan chanserna… Man måste förstå att det är grymt svårt när det är så tidigt på säsongen. Den fördelen vi har när vi kvalar in, att vi är mitt i säsong och de flesta andra i försäsong, den fördelen har de andra nu. Så det ska ändå mycket till för att vinna en sådan match. För så som vi spelar fotboll i Sverige – med vår/höst och konstgräs – det gynnar oss inte ute i Europa. Det är bara att inse.

Markus Rosenberg grimaserar lite och konstaterar.

– Vi går in till en match där de har en fördel. Och det är inte lätt att gå in och spela mot Wolfsburg även om de inte har en fördel.

Efter sex år i Malmö och massor av år i Bundesliga. Vad känner du att Malmö FF är på för prestationsnivå jämfört med en mittenklubb i Bundesliga som Wolfsburg är?

– Helt klart samma. Tittar du på arena, hur vi presterar i Europa, hur vår ekonomi växer så kan vi jämföra oss. Vi är där. Faciliteterna vi har, spelarna vi tittar på… Den nivån MFF är på nu, den är samma som Wolfsburg, säger Rosenberg.

– Jag hade tänkt se båda på plats, men Maria (Markus fru) fyller 40 exakt då. Jag har försökt lobba in att vi ska ha 40-årsfesten i Wolfsburg. Men det gick väl inte riktigt hem, säger Rosenberg och fortsätter.

– Det hade varit kul, men det kommer fler sådana matcher. Förhoppningsvis går de vidare så det kommer en ny chans riktigt snart också.

Till returen på Stadion nästa vecka är Markus Rosenberg på plats.

– Absolut. Jag kommer att se så många matcher jag bara kan. Det kommer jag alltid att göra, säger Markus Rosenberg.

Rosenberg: