Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mentaliteten i MFF passar mig – jag vill alltid vara bäst”

Jeffrey Aubynn tar klivet från P19-laget till A-laget i Malmö FF.
Foto: Malmö FF / Malmö FF
Jeffrey Aubynn blir assisterande bredvid Jon Dahl Tomasson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jeffrey Aubynn tillhörde MFF som spelare mellan 2008 och 2011.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Som himmelsblå spelare fick han uppleva såväl glädje som sorg.

Nu tar kaxiga Jeffrey Aubynn steget över till MFF:s tränarbänk. Där ska han lyfta fram morgondagens stjärnor – och hjälpa Jon Dahl Tomasson försvara guldet. 

– Mentaliteten som finns i Malmö går hand i hand med hur jag är som person. Jag vill alltid vara bäst, säger MFF:s blivande assisterande tränare.

Jeffrey Aubynn tillhörde Malmö FF redan som spelare. Mellan 2008 och 2011 upplevde han allt från gulfest (2010) till en av klubbens sämsta allsvenska tabellplaceringar under 2000-talet (sjundeplats, 2009).

Den aktiva spelarkarriären avslutades 2013 hemma i Göteborg, där Aubynn tillhörde GAIS i superettan. Två år senaren gick flyttlasset tillbaka till södra Skåne, när Aubynn blev en del av MFF:s ungdomsakademi.

När ”Jeff” nu tar ett nytt kliv till A-lagets tränarbänk blir han en naturlig länk mellan seniorproffsen och ungdomstalangerna.  

– Det finns olika vägar att gå. Men om du frågar mig personligen skulle jag säga att det är otroligt viktigt för en storklubb som MFF att det finns en länk mellan ungdomslag och A-lag. Framför allt när vi ska satsa på våra unga spelare, säger Aubynn, och understryker: 

– Vi har en uppsjö av duktiga spelare i Malmö FF. Jag gillar inte att säga specifika namn, men vi har tidigare lyft upp fyra spelare inför nästa år och vi lyfte upp fem förra året. Alla har stor potential. 

Jeffrey Aubynn (längst till höger) fick som spelare bland annat dela omklädningsrum med Pontus Jansson, Daniel Andersson, Alex Nilsson.
Foto: EMIL MALMBORG / © BILDBYRÅN

Under sina ungdomsår beskrevs Jeffrey Aubynn ofta som en spelare med en kaxig attityd. Men det fanns också en stor talang och redan som tonåring fastnade Aubynn på Bayern Münchens radar. Under slutet på 90-talet skrev han lärlingskontrakt med den tyska giganten och flyttade utomlands.

Det blev dock ”bara” några matcher med Bayerns reservlag i Regionalliga Süd, innan Aubynn satte kurs mot Skandinavien igen. Där blev det spel hos bland annat Århus, Hammarby, Malmö FF, norska Aalesunds FK och GAIS.

”Jag vill vara bäst” 

Och det var just vinnarkulturen i Skåne och MFF som passade den kaxiga och drivna Jeffrey Aubynn allra bäst. 

– Men sedan är det lätt att vara kaxig och säga att man vill vara bäst. Det handlar också om att vara redo att lägga ner det arbete som krävs för att bli bäst, säger Aubynn, och fortsätter: 

– Utåt upplevs ofta Malmö som kaxiga, det kallas ju den malmöitiska kaxigheten. Det där är något jag också fick höra mycket under hela min karriär som spelare. Mentaliteten som finns i Malmö går hand i hand med hur jag är som person. Jag vill alltid vara bäst, men jag vet att det krävs stor medvetenhet och ödmjukhet för att kunna vara bäst.

Med din bakgrund i MFF:s akademi, vad skulle du säga definierar unga fotbollsspelare i dag? 

– Haha, ja det är väl att alla tror de är färdiga och bäst i världen! 

– Nejdå, skämt åsido har vi många ambitiösa och fantastiska killar som suger åt sig allting och alltid lyssnar. Det som jag tycker kännetecknar MFF:s unga spelare numera är att de är väldiga kompletta, vi har ingen mittback som bara är bra i duellspelet utan han är också skicklig med boll. Jag brukar säga att våra backar är anfallare när vi håller i bollen. Vision och kreativitet är viktigt, inte minst i vårt passningsspel, säger Jeffrey Aubynn.

Den covidpräglade allsvenska säsongen 2020 blev en tämligen behaglig historia för Malmö FF, som säkrade guldet nio poäng före tvåan Elfsborg.

”Känner mig trygg” 

Exakt hur Jeffrey Aubynns roll ska se ut i det tränarteam som ska försvara MFF:s SM-guld kommer att klara den närmaste tiden. Spelartruppen återsamlas för försäsongsstart den 13 januari, därefter väntar matcher i svenska cupens gruppspel mot Västerås, GAIS och den allsvenska nykomlingen Halmstad.

Allsvenskan startar den 10 och 11 april

– Jag har fått mina ramar av Jon och eftersom jag varit så pass länge i akademin känner jag mig trygg i arbetet. Jag är tacksam och glad över att få vara en del av detta, säger Jeffrey Aubynn.