Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mellberg tog sin första seger i Helsingborgs IF

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Olof Mellberg andas ut.

Han styrde Helsingborgs IF till seger i ångestmatchen mot AFC Eskilstuna.

– Jag älskar att vinna fotbollsmatcher, säger nye HIF-tränaren.

Efter 2-1 mot AFC Eskilstuna kliver HIF upp tre placeringar och lägger Sirius, Kalmar och Östersund bakom sig i allsvenska bottenkampen. Nu har man dessutom sex poängs marginal till Falkenberg på kvalplats.

– Jag har faktiskt inte koll på läget. Men det kändes som att det blev ett litet ryck, ler Olof Mellberg efter den blytunga trepoängaren – och snabbsummerar 93 minuter på Olympia:

– Vi gör en godkänd match som helhet men det finns en hel del att förbättra på alla områden. Vi kontrollerar matchen och får göra mål på fasta situationer.

Olof Mellberg hyllar fansen

Mellberg ser avslappnad ut i kortbrallor och gympadojor. Den tidigare landslagskaptenen är märkbart lättad.

För att HIF vann måstematchen, för att man reste sig efter nackskottet när AFC kvitterade i början av andra halvlek och för att han kände stödet från HIF-klacken som jobbade hårt hela kvällen.

– Fantastisk känsla och fantastiska fans. De var otroligt bra i dag, från start till mål. Jag tror inte jag hörde ett burop under hela matchen trots att vi fick en kalldusch. Stödet fortsatte. Det var otroligt viktigt.

HIF fick starten man ville ha. Alhaji Gero satte 1-0 i 12:e minuten – och man hade flera klara chanser att utöka.

Då, när HIF kopplat greppet, kom 1-1 som tystade 6 954 (var det verkligen så många?) på Olympia.

Men HIF reste sig. Segermålet var på sätt och vis en revansch för Markus Holgersson som var inblandad i AFC:s kvittering. HIF-mittbacken knoppade in Alexander Farneruds vänsterhörna efter en timmes spel.

Nye HIF-tränaren om tuffa pressen

Olof Mellberg kliar sig i skägget pustar ut. Efter förlusten mot Djurgården på Tele2 kände han pressen i första hemmamatchen.

– Jag känner press hela tiden. Det är tre poäng på spel i varje match. Jag kände att vi hade en bra möjlighet mot Djurgården, så jag blev otroligt besviken när vi förlorade, säger Mellberg – och utvecklar:

– Det handlar om att vara så tydliga och noggranna som möjligt i allting, så det blir en tydlighet. Då växer spelarna. Det såg man i dag. Alla kunde spela kontrollerat och avslappnat. Det var roligt att se i ett pressat läge.

Vad tar du med dig?

– Det finns mod och tro på att vi ska vinna från start till mål. I förra matchen fanns det i 70 minuter, sedan dog det med 2-0 på Tele2. Jag ser inte någon spelare som gömmer sig, varken i försvarsspel eller i anfallsspel, säger HIF-tränaren

Vad krävs för att ni ska rädda kontraktet?

– Prestationer som den här. Vi försöker ta steg för steg hela tiden och bygga. Det finns mycket att jobba på i helheten men normalt sett tar det långt tid. Det kommer inte att gå spikrakt uppåt hela tiden. Det handlar om att fokusera på matcherna och göra ordentliga analyser.

Känner du dig hemma i Helsingborg?

– Ja, framförallt på Olympia. Det är här jag spenderar den mesta av min tid. Många människor har kommit fram och varit positiva. Men i slutändan handlar det om att prestera och leverera resultat. 

– Vi kämpar, säger Olof Mellberg.