Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mellberg öppnar för allsvensk återkomst

Olof Mellberg. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Olof Mellberg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter 1,5 år i medieskugga är Olof Mellberg tillbaka på tränarbänken.

Den allsvenska mediecirkusen håller han dock sig borta från när han numera är ny manager i danska andraligalaget Fremad Amager.

– Jag tror på vad klubben kan göra och vad vi kan göra för den, säger den förre landslagskaptenen och BP–tränaren. 

Fremad Amager är en klubb belägen ett par kilometer från centrala Köpenhamn vars ganska stora träningsanläggning ligger insprängd mitt i ett bostadsområde. 

I oktober förra året tog den sparkade AFC–tränaren Azrudin Valentic över som huvudtränare – lite mer än ett halvår senare kom nästa svenskbekanting till Amager. 

Minst sagt överraskande.

Olof Mellberg, som lämnade Brommapojkarna och som hållit sig borta från fotbollen i 1,5 år, presenterades plötsligt som ny manager för Fremad Amager.

– Jag fick förfrågan för en månad sedan och har haft ganska bra koll på laget tack vare ”Valli” (Azrudin Valentic, tränare i Fremad). Efter det hade jag ett bra snack med ledningen och det kändes som en bra möjlighet. 

Vad med Fremad var det som lockade?

– Potentialen att kunna göra ett professionellt jobb. Jag gillar det. Det gjorde jag i BP också – oavsett nivå så gillar jag när det finns förutsättningar att jobba så professionellt som möjligt och kunna ge det till spelarna. Spännande med en ny serie också, jag plöjde ju igenom både division ett och superettan ganska snabbt. Det här blir en ny utmaning med nya lag och nya spelare att scouta. 

– I klubbar av den här typen kan man få bra resultat trots ganska begränsade förutsättningar ganska snabbt. Det påminner lite om BP på det sättet – både jag och ”Valli” gillar att jobba i den dagliga verksamheten och jobba så noggrant, seriöst och proffsigt som möjligt. Får man effekt där och på planen då är det mycket annat som ger sig självt. Faciliteterna är inte de lyxigaste, men vi har det vi behöver och rollerna är väldigt tydliga, säger Olof Mellberg.   

Lämnade BP – fortsatte sin utbildning

Olof Mellberg meddelade i slutet av säsongen 2017 att han inte ville fortsätta i Brommapojkarna – trots att han lett klubben till allsvenskan och att hans tränardispens blivit godkänd. Mellberg känner fortfarande, lite mer än två år senare, att beslutet var rätt.

– Jag ångrar inte att jag lämnade Brommapojkarna. Vi hade en fantastisk utveckling och arbetade väldigt, väldigt bra med många saker, men det var en lång process och ett beslut som växte fram.

Vad har du gjort i stället?

– Fortsatt att utbilda mig. Jag var i en process där jag genomförde den så kallade CBA–utbildningen, en intensivutbildning för före detta elitspelare när jag slutade i BP. I samma veva skulle jag påbörja Uefa Pro–utbildningen. Det har varit nyttigt – jag fick möjligheten att göra det och då gällde det att ta tillvara på den. 

– Det märker jag nu när jag är tillbaka i ”bubblan”; nu är vi här och det är det här som gäller. Ibland kan det vara nyttigt att få lite andra intryck, vilket jag fick när jag inte jobbade aktivt med fotbollen, säger han.

Fick flera anbud

Trots ledigheten hade Olof Mellberg fullt upp, berättar han. Allsvenskan, och annan fotboll, följdes nära och väl, många personliga möten genomfördes och utbildningen fortsatte. Samtidigt kom det i början av ledigheten några förslag som Mellberg var tvungen att ta ställning till.

– Jag fick ett par anbud, framför allt precis efter att jag lämnade Brommapojkarna, mest för att det var nyhetens behag. Sen var det en större omsättning på tränare just då, det är det inte i lika stor utsträckning nu. Just då kände jag att det var en möjlighet att utvecklas på ett annat sätt, men var samtidigt inte främmande för att ta ett uppdrag om det väl kom. 

– Uefa Pro–problematiken var ju en annan faktor som gjorde att jag i princip inte kunde träna ett lag då. Det hade behövts en dispens, vilket jag hade sökt om allt hade känts rätt, säger han. 

Vilka uppdrag handlade det om?

– Det dumt av mig att sitta och prata om vilka eventuella förfrågningar jag har fått under den här tiden – det är andra tränare som har fått de jobben och det vore respektlöst mot dem att säga vilka jobb jag tackat nej till. Jag har inga problem att prata om det egentligen, men det handlar om respekt för övriga inblandade. 

Ser du dig själv tillbaka i svensk fotboll i framtiden?

– Absolut. Det utesluter jag aldrig. 

”Har inget med fotboll att göra”

Mellberg återkommer till sin utbildning och vad den har givit honom för lärdomar. Några större skillnader på hur han arbetat i praktiken jämfört med hur utbildningen är utformad ser han inte, men har vissa synpunkter kring hur den sett ut tidigare.

– Synen på utbildningen är helt annan nu – man jobbar man mycket mer fotbollsspecifikt, det vill säga med fotbollsmatchen som utgångspunkt. 

– Varför ska vi träna friidrottssprint, brottning och traditionell psykologi där man släcker ner ett rum och skapar bilder av sig själv när man lyckas hela tiden? Det har inget med en fotbollsmatch att göra, säger Olof Mellberg.