Just nu står utredningen kring misstänkt matchfixning i samband med matchen Malmö-Halmstad stilla. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Just nu står utredningen kring misstänkt matchfixning i samband med matchen Malmö-Halmstad stilla. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Matchfixningsutredningen står på kö: ”Ett bekymmer”

Publicerad

De två personer som anhölls men släpptes på fri fot är fortsatt misstänkta.

Men utredningen kring matchfixningsförsöket inför allsvenska matchen Malmö FF–Halmstads BK står just nu stilla.

– Det är ett bekymmer för hela polisens utredningsverksamhet att det är långa väntetider på tekniska undersökningar, säger polisen Fredrik Gårdare.

Det var inför det allsvenska mötet mellan Malmö FF och Halmstads BK på Swedbank stadion i Malmö den 1 oktober i fjol som SportExpressen kunde berätta att en spelare i Halmstads BK:s trupp blivit erbjuden en stor summa pengar för att påverka händelser i matchen.

Spelaren larmade direkt om händelsen som polisanmäldes.

– Eftersom det är en förundersökning som pågår kan jag inte gå in på detaljer, men vi kan konstatera att det var ett hot och att det var kopplat till matchen Malmö FF-HBK, sa HBK:s ordförande Tony Karlsson då.

Två personer fortsatt misstänkta

Kort efter anhölls två personer misstänkta för inblandning i matchfixningsförsöket sedan polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet gjort ett tillslag i Halmstad och flera husrannsakningar har gjorts.

Personerna sattes på fri fot, men drygt tre månader senare kvarstår misstankarna mot dem.

– Ja, det gör dem, säger Fredrik Gårdare, som leder polisen aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten.

Har det tillkommit fler personer som det finns misstanke mot?

– Jag kan inte gå in mycket mer på detaljer.

Utredningen står still

Men annars verkar utredningen just nu stå stilla i kön.

– I och med att det inte sitter några häktade så blir det ingen förtur på det, säger Fredrik Gårdare.

– Det är ett bekymmer för hela polisens utredningsverksamhet att det är långa väntetider på tekniska undersökningar. Det är en överbelastning helt enkelt.

Är det ett problem när det gäller misstänkta matchfixningar i Sverige att de hamnar i den kön och tar tid?

– Ja, och det är bedrövligt för att utredningarna får en sämre kvalitet. Snabbhet är en framgångsfaktor om man ska komma till en form av lagföring och ett eventuellt åtal. Så är det i alla ärenden.

– Vår inställning är att det ska gå fort och att vi ska snabbt bli klara, både för att det ska bli en bra utredning och för att de drabbade inte ska gå och vänta. Men jag styr tyvärr inte det som det just nu beror på.

”Ska kunna komma långt med”

Tror du att fallet kommer nå domstol eller är risken att det kommer läggas ner?

– Det är väldigt svårt att göra en bedömning på det, men min bedömning är att det här ska vi kunna komma riktigt långt med och jag ser inte på något sätt nu att det skulle hamna i en nedläggning av ärendet, säger Fredrik Gårdare.

Relaterade ämnen
Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag