Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Matcher som dessa definierar din karriär”

Se en intervju med Jon Dahl Tomasson inför matchen mot Wolfsburg. Matchen sänds i Kanal 9 och D Play.
Jon Dahl Tomasson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Tomasson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

WOLFSBURG. För många spelare i Malmö FF blir matchen mot Wolfsburg den hittills största i deras karriär.

För vissa kan den förändra allt.

Det säger tränaren Jon Dahl Tomasson – som har varit där själv.

– Vi är självklart underdogs, men vi måste tro att det är möjligt, säger han.

Inte många tränare i de europeiska toppligorna har en lika imponerande meritlista som den Jon Dahl Tomasson fick ihop under sin spelarkarriär.

Han har både avgjort en final i Uefa-cupen och skjutit sitt Milan till Champions League-final när det begav sig. Bland annat.

Men att stå på en av Europas största scener som tränare är nytt för honom. Nu gör han det med Malmö FF, inte ens två månader efter att han kom in i klubben, och Wolfsburg väntar i Europa Leagues 16-delsfinal.

– Vi har haft fina förberedelser med bra träningsmatcher, säger Tomasson dagen innan det första mötet i Tyskland.

– Det är klart att det inte är en fördel formmässigt att vi inte är i säsong, men jag tror ändå att vi kan spela på den energi som stora matcher ger oss. Stora matcher definierar fotbollsspelare. De stora matcherna definierar hela organisationen Malmö FF och staden Malmö.

Tomasson: ”Vi är förberedda”

Flera gånger understryker han att det är en stor match som något positivt, och något som MFF-spelarna bör omfamna för att spela på toppen av sin förmåga.

– Vi är förberedda. Vi är självklart underdogs, men vi måste tro att det är möjligt, säger han.

– Det är många i laget som har spelat viktiga matcher tidigare. Matcher som dessa definierar din karriär, eller de har i alla fall möjligheten att göra det.

Han lägger samtidigt in en brasklapp. Det är viktigt att inte nöja sig innan den sista slutsignalen ljuder, menar han. Han pratar om betydelsen av att ”stay in the game”.

– Det är inte en match, det är två matcher. 180 minuter plus eventuell förlängning. Det är viktigt att ha den inställningen. Att tro att man är ”fine” går inte, det är därför vi är förberedda på det, och jag tror att bara matchens betydelse ger oss extra energi.

Behrang Safari lagkapten

Spelarna som Tomasson har tagit ut till mötet med Wolfsburg är hans första trupp på den högsta nivån i Europasammanhang. Startelvan blir den första startelvan som kan komma att definiera hans start på MFF-jobbet.

Tomasson väljer att sätta kaptensbindeln på Behrang Safari efter Markus Rosenbergs avsked i slutet på förra året.

Men för första gången sedan 2014 måste MFF klara sig utan Rosenberg i Europa när det gäller som mest.

Under din ganska korta tid som tränare för MFF är det många spelare som har visat framfötterna. Hur svårt har det varit att sätta din första startelva och hur har du tänkt?

– Vi har en väldigt bred trupp, och som spelare ska man aldrig känna sig säker. Vi har en stark trupp, där alla mer eller mindre får möjligheten att visa upp sig. Det tror jag är en styrka som gör att intensiteten höjs och som gör att man höjer nivån inför de här matcherna.

Kiese Thelin om stödet: