Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kuppen: Ställt ut en Rosenberg-staty

Markus Rosenberg om Zlatans agerande.
Konstverket sattes ut vid Mälarbron under natten och det är oklart vem som ligger bakom det.Foto: Privat
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Markus Rosenberg har fått en egen staty i Malmö. 

Under natten mot torsdag har konstverket placerats ut på Mälarbron i närheten av centralstationen.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan är det Malmö FF och en pr-byrå som ligger bakom konstverket – men det är oklart hur länge det får stå kvar.

– Vi avvaktar dagen och ser om det kommer en ägare, säger enhetschef Lars Johansson på Gatukontoret.

Markus Rosenberg är en enorm profil inom Malmö FF och har bland annat fört ut klubben till Champions League vid två tillfällen, sedan han återvände 2014 efter ett långt utlandsäventyr. 

Under torsdagskvällen gör han sin allra sista match någonsin i MFF – när skåningarna åker över Öresundsbron för att ta sig an FC Köpenhamn i en direkt avgörande Europa Leauge-match. 

Redan i slutet på november gjorde Markus Rosenberg sin sista hemmamatch på Stadion i Malmö, och tackades av med ett enormt tifo från hemmasupportrarna och en lång hyllningscermoni efter matchen. 

Nya hyllningar väntar under torsdagens match – men redan nu uppmärksammas alltså Markus Rosenberg i Malmö. Under natten mot torsdag har det nämligen dykt upp ett mindre Rosenberg-monument på Mälarbron vid centralstationen.

Uppgifter: MFF bakom konstverket

Ingen har än så länge gjort anspråk på konstverket, men enligt Sydsvenskans uppgifter är det Malmö FF och en PR-byrå som gemensamt står bakom Rosenberg-monumentet. 

Tanken är att det ska stå kvar vid Mälarbron under en kortare tid och därefter flyttas till en ny plats. 

Skoavgjutningen består av ett par av Markus Rosenbergs riktiga fotbollsskor och är gjord i brons. Sockeln som skorna står på är tillverkad i betong. 

Malmö FF och PR-byrån har inte bekräftat att de står bakom konstverket.

Kommer att flyttas

Gatukontorets enhetschef Lars Johansson har inte själv sett statyn, men säger att konstverk av den typen generellt tas bort om de blockerar för trafik eller flanörer. 

– Det är någons egendom antar jag, och då får vi invänta och se om någon hämtar det. Men om det står i vägen så kommer vi att flytta det, säger han.

På bilder ser den inte ut att blockera för någon, den står på Mälarbron vid sidan om trottoaren.

– Då avvaktar vi dagen och ser om det dyker upp en ägare. Det vi annars gör är att vi anmäler sådant här till polisen, att det kommit dit ett föremål. 

Zlatan-statyn vandaliserades igen

– Men det viktigaste är att den inte står i vägen. Gör den inte det så får vi se om den försvinner av sig själv. Annars får vi höra med polisen vad vi ska göra med den, fortsätter Lars Johansson.

Samma natt som det nya Markus Rosenberg-monumentet sattes på plats i Malmö utsattes Zlatan-statyn vid Stadion för en ny skadegörelse.

Någon har sågat rakt igenom en fot på statyn – som därför riskerar att rasa. 

Skadegörelsen är långt ifrån den första. Sedan Zlatan Ibrahimovic meddelade att han investerar i Stockholmsklubben Hammarby har hans staty i Malmö utsatts för en rad olika dåd. 

Bengaler har bränts mot statyn, rasistiska tillmälen har skrivit på marken och en toalettsits har hängts upp på ena armen. 

Vem som har uppfört Markus Rosenberg-monumentet är i nuläget oklart. Foto: Privat

Sågattack mot Zlatans staty – riskerar att rasa:

Det bakre benet är nästan helt genomsågat.