Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mardrömmen fortsätter för HIF: ”Väldigt speciellt”

Brandur Hendriksson missar matchen mot AIK.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Olof Mellberg har en del att fundera över.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT
Men nu har i alla fall HIF gjort mål i Allsvenskan.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Helsingborg har haft många skador i inledningen av allsvenskan och inför mötet med AIK ser läget fortsatt allt annat än ljust ut.
– Situationen är ju väldigt speciell, säger tränaren Olof Mellberg.

I måndags gjorde Helsingborg till sist mål i allsvenskan, detta efter fem mållösa matcher i följd. 2-2-resultatet mot Djurgården var förstås en lättnad för skåningarna som nu tar emot AIK under söndagen.

HIF har haft stora skadeproblem i inledningen av årets allsvenska och läget är fortfarande allvarligt. 

– Det är lite nytt som uppkommit, alltifrån småskavanker till fortsatta skadeproblem i truppen. Vi behöver stämma av så att vi har hundra procent koll på läget inför AIK. Vi väljer att släppa truppen i morgon (söndag) och inte bjuda på det i onödan till motståndarna, säger Olof Mellberg efter lördagens träning.

AIK är ju inte direkt kända för att vara så bjussiga med sådant heller va?

– Nä och läget är som det är med skadeläget för oss så det blir nog återigen en väldigt svårgissad trupp. Vi håller det för oss själva.

Mellberg bekräftar - han missar AIK

Namn som Andreas Granqvist och Andreas Landgren är borta och inte heller Brandur Hendriksson kommer kunna spela mot AIK. Den färöiska spelaren är den enda som Mellberg väljer att bjuda på.

– Han är inte med mot AIK. Nu blir det att jag säger det ändå, men jag kan bjussa på det, han är inte med. 

– Flera andra är också hundraprocentigt inte med mot AIK, tillägger HIF-tränaren men vill inte säga vilka. 

Även om Mellberg inte vill berätta något så får Joseph Ceesay, Alhaji Gero, Kalle Joelsson, Jakob Voelkerling Persson och Casper Widell betraktas som osäkra kort inför AIK. Mellberg är givetvis frustrerad över den fortsatt jobbiga situationen. 

– Den är ju väldigt speciell. Vi har haft stor skadeproblematik i truppen sedan ett par veckor innan premiären och tyvärr på positioner där vi redan var få från början. Först var det mittfältarna och nu mittbackarna. 

Imponeras av Martin Olsson

En som fått agera nödlösning som mittback är Martin Olsson, och detta med bravur. Mellberg är nöjd med sin forne landslagskamrat i den nya rollen.

– Han har verkligen gjort det bra och det är så med kvalitetsspelare, de kan spela på flera olika positioner. 

Han har väl sett hur du spelade mittback i landslaget och fått inspiration?

– Nja men han har mycket erfarenhet som ytterback i England där man behöver vara stark i duellspelet och i luften och så vidare, han har funkat bra som mittback hos oss! 

”Så bedrövliga var inte AIK”

Nu väntar alltså AIK på Olympia under söndagseftermiddagen, ett AIK som blandat och gett i år. De imponerade stort i derbysegern mot Hammarby, men svarade för en usel insats mot Falkenberg i senaste omgången. Eller var den så usel egentligen? Mellberg menar att det är lite överdrivet att säga så. 

– Mediebilden är ofta svart eller vit, så bedröviga var inte AIK mot Falkenberg. De hade kontroll och en del farligheter. Hade de gjort mål hade matchbilden varit en annan. 

Jag tycker de hade väldigt svårt att luckra upp Falkenberg, att det var dålig kreativitet från AIK:s sida?

– Ja men det är tufft för alla, vi var i en liknande situation mot Mjällby där vi hade mycket bollinnehav men hade svårt att skapa de riktigt vassa chanserna. Det är inte lätt, det är små marginaler. Det är kanske inte så ”heaven or hell” som resultaten visat.