Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marcus Lantz plan för allsvenska nykomlingen

Här är några av dagens största sportnyheter.
Marcus Lantz har ett nytt tränaruppdrag. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
HIF–ikonen tar över Mjällby AIF.Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
”Målet är att etablera MAIF i Allsvenskan”, säger Marcus Lantz.Foto: JENS CHRISTIAN

Efter att ha lett Kopparberg/Göteborg till två raka andraplatser i allsvenskan, en Svenska Cupen–titel och avancemang till Champions League tog Marcus Lantz resa med västkustklubben slut. 

Nu är han tillbaka – som tränare för allsvenska nykomlingen Mjällby AIF. 

– Det var 26 år sedan jag var hemma senast, säger Marcus Lantz.

31 oktober 2019.

Kopparberg/Göteborg FC skickar ut ett pressmeddelande där man tackar Marcus Lantz för samarbetet under de gångna åren, men att klubben nu väljer att ”fokusera mer på ungdomsverksamheten”. 

Lantz tackar för sig, går hem och hittar snabbt ett nytt fokusområde.

– Jag har följt och följer mina barns idrottsengagemang väldigt nära. Det är nästan så att de har blivit förvånade över att man är hemma på helgerna!

– Sedan har jag självklart också analyserat mitt arbete i KGFC – vad som gått bra, vad jag kunde gjort bättre… Sen ringde Mjällby, säger Marcus Lantz.

Tillbaka till hemtrakterna

Det nya engagemanget i Mjällby AIF innebär att Marcus Lantz mer eller mindre återvänder till sina hemtrakter. Lantz, bördig från Sölvesborgs grannkommun Bromölla, ser med tillförsikt fram emot sitt nya uppdrag. 

– Det är klart att det är speciellt – det var 26 år sedan jag var ”hemma” senast. Många har hört av sig, gratulerat och önskat lycka till. Det ska bli väldigt kul med den här sortens utmaning, jag är van vid press och krav från min tid som spelare. Vi kommer att fightas stenhårt för varje poäng under den här säsongen, och jag tror att Mjällbysupportrarna kommer ha förståelse även om det inte skulle gå smärtfritt från början. Vi har ett ungt lag och spelare som behöver tålamod.

– Jag är glad och stolt att en allsvensk klubb vill ge mig det förtroendet. Jag blev kontaktad av Hasse Larsson (sportchef i Mjällby), vi styrde upp ett möte och ville se lite var vi stod rent fotbollsmässigt. Vi var överens ganska tidigt och från mitt håll var det inte några som helst konstigheter, säger Marcus Lantz.

Bildar tränartrojka

Efter att Lantz presenterades som huvudtränare dröjde det några dagar innan Mjällbys kommande tränarkonstellation för 2020 var klar.

Christian Järdler, tidigare i IFK Värnamo och Öster, blir assisterande till Lantz ihop med den förre Mjällbyspelaren och nuvarande assisterande tränaren Juan Robledo.

– I Juan får vi någon med god kännedom om laget och spelarna, samtidigt som han är väldigt duktig på videoanalys. I Christian får jag och vi någon som kan vara på planen, driva träningen och se till att övningarna genomförs på rätt sätt. Jag tycker om att ta ett steg tillbaka ibland för att stå vid sidan och analysera detaljer och helhet. Allt som allt känns det väldigt bra att arbeta enligt det här upplägget.

Har du jobbat med Christian Järdler tidigare?

– Vi har gått tränarkurser ihop, men aldrig arbetat tillsammans på det sättet. Vi kommer att hitta våra roller och växa in i dem, det tvivlar jag inte en sekund på, säger en beslutsam Marcus Lantz. 

Hur har diskussionerna med familjen sett ut?

– De kommer att vara kvar i Göteborg medan jag letar alternativ söderut. Sedan kommer jag att åka tillbaka till Västkusten när det fungerar med träningar och matcher. Det var inget alternativ att flytta på dem. Samtidigt är de vana vid ett liv där man är borta i längre perioder, så det är inget nytt på det sättet.

”Ska stå för en positiv fotboll”

Den 6 januari återsamlas spelartruppen för träningsstart under Lantz, Järdler och Robledo. Förra året överraskade Mjällby många i fotbolls–Sverige när man tippades som bottenkandidat i en Superetta man precis hade avancerat till. I stället blev det allsvenskt avancemang – Marcus Lantz har sina tankar klara kring framtidens MAIF.

– Tanken och planen är att etablera Mjällby som ett allsvenskt lag. Sen om det är på en viss plats i tabellen är svårt att säga, men vi ska i alla fall vara ett lag att räkna med. För att vara det så måste vi ha ett eget spel och en tydlig tanke med vad vi göra på planen – MAIF ska stå för en positiv fotboll.

Är du nöjd med truppen i dess nuvarande form?

– Det finns förstärkningspotential, helt klart. Jag och vi i klubben hoppas på att ett par pjäser ska bli klara inom den närmsta tiden. Dock är det viktigt att vi inte stressar, hellre att det blir 100 procent rätt än att vi hastar fram någonting. Det optimala hade självklart varit att truppen är helt spikad den 6 januari, men vi ska vara noggranna hela vägen. 

Hur ska Mjällby bli ett ”etablerat allsvenskt lag”?

– För att kunna prestera så bra som möjligt så behöver vi ha en mix av unga och lite mer erfarna spelare. Det är jätteviktigt att de unga får utrymme att göra misstag, det är så man lär sig på bästa sätt. Sen är rutin oerhört viktigt i sammanhanget, det är de äldre spelarna som ska visa vägen när det blåser som mest, säger Marcus Lantz.