Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Många i landslaget spelar inte i Champions League”

Franz Brorsson i duell mot den svenska landslagsstjärnan Dejan Kulusevski.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Skador och karantänsregler riskerar att skapa en mittbackskris när det svenska landslaget jagar VM.

En öppning in till Blågult för MFF-stjärnan Franz Brorsson, möjligtvis?

– Det är klart det öppnar upp en möjlighet, säger han. 

Malmö FF jagar den allsvenska tabelltoppen.

Med tio omgångar kvar på spelschemat parkerar skåningarna på en tredjeplats, tätt bakom tvåan Djurgården och serieledaren AIK.

Allra närmast väntar hemmamöte mot ett Örebro SK som slåss för sin allsvenska överlevnad. Närkeklubben har samlat ihop 16 poäng under årets säsong och parkerar nästsist i tabellen, enbart före Östersunds FK. 

– De har förstärkt laget under sommaren och har väl tagit mer poäng nu än innan de förstärkte. Så det är förmodligen ett bättre lag än innan vi mötte de sist, säger MFF-mittbacken Franz Brorsson.

– Det brukar bli vinst här hemma men det brukar alltid bli tajta matcher, vad jag minns. De har många duktiga spelare.

Närmast kommer MFF från en minst sagt tung trepoängare mot IF Elfsborg. Inför den matchen kunde Malmö tappat greppet om SM-guldet nästan helt och hållet.

”Vi måste ha stolpe in”

Men tack vare segern i Borås och AIK:s poängtapp i Kalmar lever guldkampen i allra högsta grad.

– Jag tycker vi spelade bra mot Norrköping och Djurgården men vi fick bara två poäng från de matcherna vilket lika bra kunde varit sex poäng, säger Franz Brorsson.

– Det har varit extremt mycket tillfälligheter emot oss och nu kände vi att vi kanske fick de med oss. Jag hoppas vi kan fortsätta få lite fler marginaler med oss.

Det är kanske inte minst viktigt i Champions League att ni har marginaler med er och inte emot er mot de större lagen?

– Ja, det måste vi ju. Vi måste ha stolpe in och inte stolpe ut. Eller en billig straff med oss och inte emot oss, absolut. När det är på den nivån och man slår ur underläge behöver man ju marginalerna med sig. 

Ja, för det är inte bara hemma i Sverige som det vankas viktiga matcher för Malmö FF. På onsdag står omgång två i Champions League på schemat när MFF ställs mot den ryska storklubben Zenit. 

– På förhand är det väl vår största chans att ta poäng. Men det är ett bra lag, säger Brorsson, som inte vill kalla mötet mot Zenit för en ”måstematch”.

– Allsvenskan är egentligen viktigast. Det är mycket enklare att gå in i Europaspel om man vinner allsvenskan. Så störst fokus är på de allsvenska matcherna. 

Om landslaget: ”Öppnar en möjlighet”

Genom åren har det blivit över hundra allsvenska matcher för Franz Brorsson, som debuterade i MFF:s A-lag redan 2015. På landslagsnivå har den 25-årige mittbacken däremot inte lämnat ett fullt lika stort avtryck. 

Under Janne Anderssons ledning har det blivit två blågula matcher för Brorsson. Båda i samband med en januariturné för fyra år sedan. 

Samtidigt riskerar Sverige att dras med en liten mittbackskris inom kort. Filip Helander kommer nämligen missa resten av VM-kvalet på grund av en skada och Marcus Danielson kan behöva stå över landslagsbataljerna mot Spanien och Georgien på grund av kinesiska karantänsregler.

– Det är klart man har sett spelare i allsvenskan komma med hela tiden. Sedan kanske det väger tyngre att göra en match utomlands. Även om man kanske är samma spelare, säger Brorsson, och fortsätter: 

– Det brukar alltid vara att man går utomlands och då är man aktuell för landslaget mycket snabbare. Men det är klart, det är mycket skador.

... och det kan bli karantänsstopp på Danielsson?

– Ja, det är klart det öppnar upp en möjlighet. Jag har varit med två gånger tidigare i januariturnén med Janne. Så jag tror han har rätt bra koll och jag tror han följer allsvenskan rätt så bra. Det gäller att gnugga vidare, men det är klart man känner att det finns en möjlighet i och med att vi är ett Champions League-lag och man kan prestera på den nivån.

”Samma svar som tidigare”

– Då vore man finnas i tankarna i alla fall. Sedan vet jag inte hur nära jag är. Det är många bra spelare som spelar utomlands och som inte är med, fortsätter Franz Brorsson.

Tror du Champions League-spelet kan vara en väg in i landslaget? 

– Ja, absolut. Det är många i landslaget nu som inte spelar i Champions League och gör man det bra där visar det att man håller på den nivån och hänger med i snabbhet och styrka. Jag känner att jag är där. Men det är klart, går man utomlands och spelar i en större liga går det kanske jättesnabbt in i landslaget. Det vet man inte. 

Franz Brorsson har ett kontrakt som går ut redan i december och han har i flera olika intervjuer varit helt öppen med att han vill flytta utomlands i januari.

Den målsättningen kvarstår – trots att MFF har ett långt Europaäventyr framför sig som kan pågå en bit in på nästa år.

– Men jag har sagt tidigare att jag inte stänger dörren för MFF, understryker Brorsson.

– Men mina ambitioner är att hitta något utomlands. Så ja, det är väl samma svar där som tidigare? 

TV: SE FLER SPORTNYHETER