Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Målsättningen – ta plats även i Europa

Felix Beijmo har fått rikligt med allsvensk speltid under året.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Paulo Dybala inför CL-mötet mot Malmö FF.
Foto: JOE MILLER / AVALON / STELLA PICTURES/JOE MILLER / AVALON AVALON
Malmö FF hemmaförlorade i Europa mot Juventus med 3-0.
Foto: JOE MILLER / AVALON / STELLA PICTURES/JOE MILLER / AVALON AVALON

Hemma i allsvenskan har det blivit rejält med speltid.

Men när Jon Dahl Tomasson formerat en trebackslinje i Europa har Felix Beijmo ofta förpassats till bänken. 

– Jag tycker att jag har vad som krävs för att spela i den positionen också, säger han. 

När Felix Beijmo blev en Malmö FF-spelare på permanent basis sommaren 2020 var det utan att det blev någon omgående succé. Ytterbacken var alltsomoftast förpassad till bänken eller läktaren – totalt blev det bara tre tävlingsmatcher när MFF säkrade fjolårets SM-guld. 

Men så kom först vintern och därefter ett gruppspel i svenska cupen. Plötsligt nalkades en ny allsvensk vår. 

Med Felix Beijmo tillbaka i den himmelsblå backlinjen.

– Det har känts bra att få spela de senaste matcherna. Sedan så till exempel mot Juventus satt jag på bänken hela matchen, så jag tror inte det är någon enskild spelare som tagit över någon position, säger Beijmo, och tillägger:

– Jag försöker vara redo när jag får spela. 

Så här långt har den där speltiden däremot inte smulats över till Europaspelet. När Jon Dahl Tomasson formerat sin trebackslinje under Champions League-matcherna har Beijmo för det mesta hamnat utanför startelvan.

”Bara att hålla sig redo”

Inte sällan har Jo Inge Berget och Sören Rieks formerats på kanterna, med Anel Ahmedhodzic, Lasse Nielsen, Niklas Moisander eller Franz Brorsson i den mer centrala försvarslinjen. 

– Våra spelartyper har kanske gjort att jag och Eric (Larsson) inte fått lika många minuter i Europaspel samtidigt som jag tycker att jag har vad som krävs för att spela i den positionen också. 

– Jag gjorde det mot Norrköping. Där spelade vi en liknande formation som i Europa, säger Beijmo.

Felix Beijmo under en duell mot sin tidigare klubb Djurgårdens IF.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Malmö FF har tappat poäng mot lag som IFK Norrköping, Hammarby, IFK Göteborg och Halmstad BK den sista tiden. Det innebär att skåningarna numera parkerar på en fjärdeplats i den allsvenska guldjakten. 

Allra närmast väntar tabelltrean Elfsborg på bortaplan under onsdagen.

– Vi måste för det första göra mer mål framåt när vi har lägen att göra det. Så länge det bara står 1-0, som i matcherna mot Norrköping och Djurgården, är det bara en fast situation eller ett skott utifrån så är det 1-1. Det är lite det som har hänt.

– Kan vi få in ett 2-0-mål och döda matcher tidigare tror jag vi har stor nytta av det.

Vad tänker du om Elfsborg?

– Jag tror att det är en av de tuffare bortamatcherna på säsongen. Sedan är det klart man kan stå här och prata om konstgräs och gräs igen, det är en plastmatta som är lite annorlunda mot vad vi är vana vid när vi tränar varje dag på gräs.

”En av de tuffare bortamatcherna”

– Vi var där i vintras (för en träningsmatch som MFF förlorade med 4-0) och då hade vi en off-day. Sedan har vi mött de två gånger här hemma, vi vann i allsvenskan och vi vann i träningsmatchen också. Det är ett lag vi känner till ganska väl, vi har mött de tre gånger redan i år. Det kommer bli en tuff match, men jag tror att om vi kommer upp i den spelmässiga prestation som vi gjort de senaste matcherna så kommer vi få med oss poängen, säger Beijmo.

Är känslan för er spelare att det är ni, Elfsborg, Djurgården och AIK som kommer slåss om guldet?

– Ja, men absolut. Om man kollar på tabellen är där väl ett litet hack på fem poäng ner till nästa lag? Det känns som det är vi fyra som är mest inkluderade i guldstriden och det tror jag nog kommer hålla i sig rätt länge. 

Är det en riktig måstematch? 

– Ja. Å andra sidan, det var det väl i lördags också? Då fick vi inte tre poäng, men nu står vi här igen och är fortfarande med i det. Det blir den gamla klassiska klyschan, varje match är värd tre poäng. 

– Men självklart, i och med att vi inte vann i lördags är det verkligen att vi skulle vara i behov av tre poäng. Framför allt om vi möter en direktkonkurrent som i så fall skulle förlora tre poäng. Det känns som en match vi verkligen skulle vilja vinna, avslutar Felix Beijmo.

Onsdagens match mellan Malmö FF och IF Elfsborg har avspark klockan 19.00.

TV: SE FLER SPORTNYHETER