Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
 Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
 Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Malmös drag: "Jag ser det inte som en kris..."

Publicerad

Måstematch mot BP på stadion.

Då har Malmö FF ändrat träningsupplägg för att bryta trenden med tre raka utan seger.

– Jag ser det inte som en kris, säger MFF:s tränare Magnus Pehrsson.

Lasse Nielsens lårkaka är läkt, Arnor Traustasons fot spelbar och Eric Larsson frisk efter magsjuka.

Magnus Pehrsson hymlar inte med vad de spelarnas tillgänglighet betyder för Malmö FF inför hemmamatchen mot BP.

– Det är klart att det ger oss fler möjligheter och i nuläget spetsar oss.

– Det ger oss spelare som i det här läget ligger långt framme i hur lagets spelsätt ska se ut. Det försvinner ut två lärlingar med mindre erfarenhet och så får vi in två som har spelat väldigt mycket. 

Ni har spelat tre raka matcher utan seger och det har du inte upplevt sedan du kom till Malmö FF. Hur har du upplevt den situationen?

– Jag räknar inte matcher på det sättet. Jag har känt efter varje förlust i MFF, vilket inte varit så många som tur är, att vi är här för att vinna. Det är samma känsla som förra sommaren (när MFF åkte ut CL-kvalet mot FK Vardar), det som händer med alla är att man inte vill acceptera det. 

– Det blir extra koncentrerat och taggat. Det gäller som ledare att försöka välja rätt saker att trycka på. Så det inte blir tusen budskap, utan ”Det här tror jag på, det här står jag för, det här känner jag för” och så gå först i ledet med det.

Avstamp mot något bättre

Diskussionerna om Malmö FF:s senaste resultat och prestationer har gått höga bland så väl supportrar och media som i resten av Fotbollssverige. 

– Jag ser det inte som en kris, som en press, som jobbigt. Jag ser det mer som att: ”Det här är inte det vi vill. Det är inte därför jag är här." Ingen är här för att hamna i de här lägena, säger Magnus Pehrsson som dock hoppas att de senaste poängtappen kan hjälpa MFF till en högre nivå.

– Jag ser framför mig att det här är en jäkla bra möjlighet att få ett avstamp mot något ännu bättre.

– Det är nu det krävs något extra, det är nu vi kan lära oss någonting och nu är spelarna sjukt mottagliga för input. Då måste jag göra rätt saker.

Magnus Pehrsson utvecklar.

– Jag tror det är så man ska tänka och arbeta. Jag är glad att jag själv gör det också i de lägena och det inte bara är något man lärt sig att göra i det lägena, utan att det genuint är så det känns, säger MFF-tränaren som i utmaningen ser utvecklingen.

– Nu är allt på sin spets. Man vill inte vara i de här lägena samtidigt så tror jag att det är precis så vi lär oss.

Göra allting enklare

Markus Rosenberg pratade häromdagen om att ni behövde spela lite enklare, är det också läge för ett lite enklare ledarskap?

– Så blir det. I framgång, som varit den stora delen, så blir det att man utmanar spelarna med någonting nytt, någonting svårt. I motgång är det enklare rakare direktiv. Back to basics. Snacka mer, springa mer, högre intensitet. Var närmare varandra, samarbeta. Ge mer till varandra. När allting flyter kan man finlira mer.

Hur viktig är matchen mot BP för er?

– Vi vet om att de här tre poängen är superviktiga för oss. Det är de som ska boosta oss. Men förberedelserna är ändå att prestera bra på det sättet vi vill.

Förutom att Lasse Nielsen är spelbar och Arnor Traustason och Eric Larsson tillbaka i truppen så går det framåt även för de övriga frånvarande MFF-spelarna.

På söndagen gjorde Rasmus Bengtsson sin första fotbollsträning efter lungkollapsen för drygt två veckor sedan. Samtidigt går Foaud Bachirou snabbt framåt efter sin lårskada.

– Det är väldigt positivt. Det är klart att Rasmus och Foaud, de påverkar ingenting ute på planen mot BP, men känslan i gruppen när vi gör rätt saker, har två bra träningar och så har vi Fouad och Rasmus nära på ingång, det blir en bra känsla, säger Magnus Pehrsson och ler brett och nästan lite skyldigt när han säger.

– Det känns bra inför i morgon.

MFF ändrar träningsupplägg

Som ett led i att efter tre raka utan seger nå ett bra resultat mot BP har Magnus Pehrsson och hans stab ändrat i träningsupplägget.

Flera av de senaste träningarna har varit kortare och intensivare.

– Vi gör samma saker, men man kan göra dem på lite olika sätt. Vad är viktigast? Jo, intensiteten och då kan man ändra förloppet i träningen. Så vi gjorde det både i går (lördag) och i dag (söndag). Några tränade en timme, några bara 40 minuter. Det kändes väldigt rätt. Spelarna var väldigt nöjda med sig själva och det är ju bra, säger Magnus Pehrsson.

Återstår att se om MFF-spelarna är lika nöjda med sig själv efter måndagskvällens match mot BP.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag