MFF-ikonens besked – avslutar karriären

Behrang Safari gör sin sista säsong som fotbollsspelare.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Nu vill han tacka supportrarna.
Foto: BILDBYRÅN

Ibland är det som om väder kan prata.

Regnet vräker ner över Slottsstaden i Malmö, efter bara några minuter flyter vattnet rakt över gatubrunnarna och Behrang Safari ställer ner sin svarta kopp kaffe på bordet igen.

– Så. För att göra en lång historia kort. Jag har bestämt mig för att sluta.

I december 2002 tog Alf Westerberg in en tanig tonåring från Lund på sitt lilla kontorsrum i Malmö Stadions katakomber.

Nästan exakt 18 år senare – några dagar före jul 2020 – går Behrang Safari ut genom Malmö FF:s dörrar igen.

För absolut sista gången som MFF-spelare.

– Det har varit ett sjukt tufft beslut. Jag tänker på allt fantastiskt jag har fått uppleva, säger Behrang Safari.

Att göra historien om Safari och Malmö FF kort går inte. Så vi tar den längre versionen.

Den som gör att vi sitter här på St Jakobs Stenungsbageri och ser hösten 2020 välta in utanför fönstren.

Den som började på Alf Westerbergs kontor, och som nu ska få ett slut.

För det går snabbt i fotboll. 

Under Uwe Rösler var Safari nyckelspelaren som skulle vara på planen till varje pris. Det var spel med svårt smärtstillade fötter när MFF bortabesegrade FC Midtjylland och gick till Europa League, det var flyg ner till Istanbul på matchdagen och rakt in i startelvan efter tre dagars fontänkräkande när Besiktas bortabesegrades och Malmö för första gången gick vidare ur ett europeiskt gruppspel.

Det var spel i samtliga Europa League-matcher i fjol och när Jon Dahl Tomasson sedan tog över bar Behrang Safari kaptensbindeln i båda 16-delsmatcherna mot Wolfsburg i februari i år. Ett kaptenskap som fortsatte genom svenska cupens gruppspel.

– Jag kom in i denna säsong med mycket kraft och energi och kände att jag ville spela detta året och ett till. Jag kände och märkte att jag höll den klassen som krävs, säger Behrang Safari som tog upp tanken om förlängning av det kontrakt som går ut i år med klubben.

Behrang Safari som lagkapten mot Wolfsburg i Europa League i februari i år.
Foto: Bildbyrån

– Men någonstans på vägen kände jag att inte fick de rätta signalerna från klubben och från min tränare. Först och främst blir man besviken. Man tänker ändå att nivån finns där, att jag har erfarenheten, att man betyder någonting för klubben och har ett visst värde. Samtidigt så är det så i fotbollsbranschen. Jag har sett det tidigare. 

Behrang Safari fortsätter:

– Jag vet inte vad klubben har för planer. Ska den föryngra truppen? Jag är äldst, då ryker mitt huvud först. Ha en tränare som inte tror på mig jättemycket, det är också en del av sporten. Jag har försökt verkligen att köra på och vara så proffsig jag kan för att hjälpa laget till ett allsvenskt guld. Sedan är det dags att tacka för mig.

https://www.instagram.com/p/CFrcY-SAr7M/

Största MFF-minnet är från 2002

När Behrang Safari nu tänker tillbaka på karriären tvekar han inte en sekund när han får frågan vilken som är hans allra största stund i Malmö FF.

– Det är när jag sitter inne på Alf Westerbergs kontor. Jag har precis avslutat två veckors provspel med U-laget i december, ute på grusplanen som låg där Stadion ligger nu. Jag minns bussresorna genom mörkret från Lund, hur jag sprang från Södervärn till Stadion för att hinna i tid och alltid hade svårt att tajma tiderna. Hur jag kom utifrån och inte kände någon. Affe frågade: ”Hur är det med din högerfot?”. ”Den är inte jättebra, men den går att träna upp”, svarade jag för att visa att jag var träningsvillig. Sedan frågade han hur jag tyckte det hade gått och jag sa bra. Det tyckte han med. ”Välkommen tillbaka i januari”, sa han.

Behrang Safari fick ett ettårskontrakt med Malmö FF:s U-lag men berättade inte direkt för sina föräldrar.

I stället skrev han ett brev och lade som en julklapp under granen hemma i Lund.

– Alla blev lika glada som jag.

Under Behrang Safaris andra år i Malmö FF – 2004 – vann klubben sitt första guld på 16 år.

Behrang Safari jagar Elfsborgs Samuel Holmén i februari 2004, den äldsta bild Kvällsposten har tillgång till av Safari i A-lagsspel för Malmö FF.
Foto: Bildbyrån

I skymundan utvecklades Safari, år för år, till en av klubbens stjärnor och såldes sommaren 2008 till Basel.

En tid som kommit att bli väldigt betydelsefull för det Malmö FF vi ser i dag.

– Det gick bra för mig personligen första året i Schweiz, men vi vann inte ligan. Vi kom trea. Jag såg vreden och förstod ilskan och hur oacceptabelt det var. Innan dess hade jag kommit femma och sjua och nia i allsvenskan, Malmö var inte en vinnarklubb då. Pressen att vinna och vinnarkulturen fanns i klubben, men inte så mycket på planen. Det jag fick lära mig i Basel var vad det betyder att vara en vinnare. Vad som krävs för att vinna. 

Efter det där första titellösa året vann Behrang Safari åtta ligatitlar i rad – i Schweiz, Belgien och så 2016 och 2017 i Sverige efter återkomsten till Malmö.

Safari – en unik MFF-spelare

Tillsammans med spelare som Markus Rosenberg och Rasmus Bengtsson stod Safari för den unika kombinationen av det totala Malmö FF-arvet samt den vinnarmentalitet som klubben tappade taget om efter 1989 och först under andra halvan av 2010-talet hittat tillbaka mot igen.

– Man kan säga att man är född till vinnare. Men har man inte vunnit vet man inte heller vad det betyder att vinna. Du får inte tappa det i ett lag eller en klubb. Du ska ha folk som vet vad det är att vinna.

Viljan att ge allt för att alltid vinna har skapat ett speciellt band mellan Behrang Safari och Malmö FF:s supportrar. Ett band som går minst lika mycket från planen till läktaren som tvärtom.

– Jag har väl alltid känt att jag på planen inte är något märkvärdigt. Jag finns där, jag spelar alla matcher, jag jobbar röven av mig. Men jag gör inte mål eller 190 assist. Därför trodde jag inte att Malmös supportrar såg mig på det sättet. Men sedan märkte jag undan för undan att det finns en så sjukt fin kärlek. De förstår mig, jag förstår dem. Jag har förstått att jag betytt något för dem precis som de betytt så mycket för mig. De har sett en sida av mig som är mer än bara det som syns på en match, säger Behrang Safari och fortsätter.

– Sedan det här att de tagit min rygg när det kommer till min familj… Det har varit helt magiskt. Det är en sådan kärlek som jag är oerhört tacksam för.

Hyllades för öppenheten kring sönernas autism

I en uppmärksammad intervju från 2017 berättade Behrang Safari om sitt familjeliv tillsammans med frun Ivana och deras två söner Emiliano och Leon, som båda har diagnosen autism.

Behrang Safari med hustrun Ivana Safari och sönerna Emiliano och Leon
Foto: PRIVAT

Safaris öppenhet kring diagnosen och hur livet med den ser ut fick stort gensvar från Malmö FF:s supportrar – som bland annat vid ett flertal tillfällen samlade in pengar till forskning kring autism.

– Jag är väldigt glad att alla velat engagera sig i detta. Mina pojkar blev nästan som rock stars. Folk kände igen dem på matcherna och så.

– Pojkarna har blivit utmanade på sitt sätt. Det här att röra sig i miljöer som de inte är vana vid. Jag trodde aldrig att de skulle kunna springa inne på Stadion och skjuta mål och göra vågen till fansen. Den kärleken som förälder, att se dem där framför supportrarna, det har gjort mig så rörd, säger Behrang Safari som under 2020 fått en ännu större förståelse för supportrarnas betydelse.

– Supportrarna är minst 50 procent av sporten. Och när man som jag nått den här fasen av karriären och ska vara 100-procentig måste man ha supportrarna där som lyfter en vecka ut och vecka in. Nu har det varit som träningsmatcher hela tiden. Att spela utan publik påverkar på många sätt. 

När du nu ser tillbaka på allt du gjort inom fotbollen, vad fick dig att lyckas?

– Speeden, huvudet och passionen för fotbollen. Men jag trodde aldrig att det skulle kunna ta mig dit det gjorde. Nu när jag tänker tillbaka tänker jag bara: ”Shit”. Jag är bara så jäkla glad. Lycklig för allt jag fått uppleva.

Behrang Safari tar bollen från Jerome Boateng i den legendariska 4–4-matchen på Olympiastadion i Berlin hösten 2012.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Det vanligaste omdömet från Safaris lagkamrater i Malmö FF har sedan hemkomsten 2016 varit att backen är en outsinlig glädjespridare.

Markus Rosenberg lyfte jämnt och ständigt fram Safaris betydelse för gruppen och för framgångarna på planen.

Nu har Rosenberg slutat, Behrang Safari ska sluta. Andra kulturbärare är också borta på ett eller annat sätt. Guillermo Molins bröt sitt kontrakt, Johan Dahlin är långtidsskadad och Rasmus Bengtsson placerad i Jon Dahl Tomassons frysbox.

– I en fotbollsklubb kommer och går de flesta av spelarna och tränarna. För att behålla klubbkulturen och hålla vinnarmentaliteten vid liv måste man hela tiden vara jäkligt noga med att de personer som har de erfarenheterna från klubben. 

– Det är bara de som kan hålla den kvar och hjälpa andra som kommer underifrån att ta över den rollen i framtiden. Det är en stor utmaning som man inte får misslyckas med. För Malmö FF:s del handlar det om att aldrig glömma vad Malmö FF är och står för, säger Safari.

Börjar jobba för Markus Rosenberg?

Nu väntar tre månader till som aktiv elitfotbollsspelare.

Frågan är vad som händer sedan.

– Det blir en omställning. Jag har daglig kontakt med Mackan (Markus Rosenberg). Under de åren vi bodde ihop hela tiden på hotellen så diskuterade vi ofta framtidsplanerna. Vi diskuterade det sättet att jobba som han nu börjat med, säger Safari och ler. 

– Jag hoppas att Mackan välkomnar mig med öppna armar när det väl är min tur. Det kommer bli hur bra som helst. Men saknaden efter fotbollen, det finns ingenting som kan fylla det tomrummet.

Markus Rosenberg och Behrang Safari – efter segern i Parken mot FCK i fjol och i en Royal League-match 2005 då Rosenberg var utlånad till Halmstads BK.

Innan den dagen kommer kan Behrang Safari hinna med ännu ett gruppspel i Europa samt ett fjärde SM-guld.

– Jag kommer in i det sista att fortsätta tycka och tro att jag är nummer 1 på min position. Och när jag inte spelar så pushar jag allt vad jag kan så att vi vinner det här SM-guldet.

Behrang Safari kommer till slut att checka ut några dagar före jul. Han kan göra det med stor stolthet för vad han presterat på fotbollsplanen och för Malmö FF.

Själv återvänder Behrang Safari till tacksamheten han känner.

– Jag har verkligen njutit varje dag. Och försökt visa det för alla som bryr sig. Jag kan inte nog säga hur otroligt lyckligt lottad jag känner mig för allt jag fått uppleva och alla jag haft på min sida.