Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Chelsea är sexigare att möta än Varberg”

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Varbergs tränare Joakim Persson.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

VARBERG. Malmö FF jagade serieledning i Varberg.

Men det blev rena bakslaget för skåningarna – som ”bara” fick med sig oavgjort hem till Malmö.

– Det är klart det är sexigare att möta Chelsea än att möta Varbergs Bois tre – fyra dagar senare, säger Varbergstränaren Joakim Persson.

Resultatet innebär att MFF nu är två poäng bakom guldrivalerna Djurgården och AIK.

Den uppenbart torra gräsmattan släppte lätt och det låg höstkyla i den halländska luften. Men den samlade publiken bjöds på en underhållande matchinledning mellan tabelltian Varberg och guldjagande MFF.

Smått oväntat tog hemmalaget ledningen efter en dryg halvtimme när Robin Simovic bombade in ett otagbart avslut bakom Malmömålvakten Johan Dahlin.

– Det var ett trevligt mål, säger Simovic.

– Jag fick till en bra träff och jag kände direkt när den lämnade foten att den kommer sitta.

Är det speciellt att göra mål mot Malmö?

– Ja, det är det faktiskt. Man är Malmöpåg, man är fostrad där och har varit där i tio år. Så det är alltid speciellt, så klart.

Varberg kunde utökat ledningen till både 2–0 och 3–0 men saknade den sista lilla offensiva skärpan.

Ju närmre matchuret tickade mot 45 minuter – desot mer vaknade gästande Malmö till liv.

”Jag somnar till själv”

Kort från paus kvitterade skåningarna efter en snabb frispark som chockade hemmaförsvaret. Vejlko Birmancevic tog emot bollen, hittade en skottyta och satte ett distinkt kvitteringsmål bakom Stojan Lukic. 

– Vi somnar till på en frispark och till och med jag missade det själv. Jag förstår att det är en snabb frispark, Birmancevic driver in och får en drömträff och då är det 1–1 i halvlek, säger Varbergstränaren Joakim Persson.

En bit över 3 000 personer var på plats under söndagens match och det var faktiskt nära att de grönsvarta hemmafansen fick jubla en andra gång, tidigt under den andra akten.

En rapp Tashreeq Matthews blev nästan helt frispelad mot Johan Dahlin – men stolpen räddade MFF-målvakten och likaläget levde vidare.

Tappade tunga poäng i guldjakten

MFF hade det mesta av bollinnehavet under matchens andra halvlek. Men skåningarna hade samtidigt märkbart svårt att skapa riktigt farliga målchanser mot ett Varberg som försvarade sitt mål riktigt bra. 

I ett försök att veva i gång det offensiva maskineriet gjorde MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson ett byte med drygt 20 minuter kvar på söndagens match. 

Då lämnade Erdal Rakip matchen och ersattes med nyförvärvet Malik Abubakari.

MFF fick visserligen bättre snurr på spelet på offensiv planhalva – men chanserna fortsatte lysa med sin frånvaro.

– Vi får matchen lite dit vi vill, säger Joakim Persson.

– Samtidigt vet vi att MFF har ett tajt spelschema och det är klart det är sexigare att möta Chelsea än att möta Varbergs BoIS tre - fyra dagar senare. Men jag tycker ändå Malmö har en väldigt stark förstaelva. När man ser spelarna innan kampen är det klart man vet att vi någonstans måste topprestera.

Och kanske blev det en topprestation från Varberg. För när allt kom omkring var det Varberg som under söndagens 90 minuter skapade de vassaste chanserna och matchen slutade till sist oavgjort, 1–1. 

– Jag är besviken över att vi inte skapar mer chanser. Vi har gjort flest mål i ligan men klarar inte av att skapa chanser, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

– Varberg visade bra spirit och var duktiga på att vinna andrabollar. Vi tar den kampen. Men vi blir slagna ur rytmen och spelar allt för långsamt. 

”Gjorde det svårt för oss själva”

Resultatet innebär att Malmö tappar en aning i den oerhört tajta guldjakten. Skåningarna har nu samlat ihop 45 poäng – två färre än de båda 08-klubbarna AIK och Djurgården.

Redan på onsdag väntar möte mellan just Malmö och AIK, då med Eleda stadion som spelplats.

– Det är surt, det känns som en förlust. Vi kommer inte upp på den nivå där vi kan spela, säger Martin Olsson. 

– Vi gjorde det svårt för oss själva. Men det är ny match på onsdag så det gäller bara att fokusera på den och köra på på.

Vad gjorde att ni gjorde det svårt för er själva, var det någonting i spelet?

– Jag tycker att när ni väl hade bollen tog vi inte löpningar eller kombinerade med spelarna. Det var mycket stillastående och då blev det mycket passningar bakåt eller chansbollar. Jag tycker vi kan spela för varandra mycket mer. 

Målvakten missar rekordet – Blåvitt vann