Markus Rosenberg och domaren Stefan Johannesson – i gult. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMarkus Rosenberg och domaren Stefan Johannesson – i gult. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Markus Rosenberg och domaren Stefan Johannesson – i gult. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Staffan Tapper. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNStaffan Tapper. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Staffan Tapper. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Malmö FF:s mardröm – nya allsvenska bollen

Publicerad

Rikard Norling förbjöd gula koner på träningarna.

Hövdingen vägrade åka gula taxibilar.

Nu tvingas Malmö FF spela med gula bollar i allsvenskan.

– Det sägs att Eric Persson inte ens åt senap för att den var gul, säger MFF-ikonen Staffan Tapper om klubbens legendariska ordförande.

Till säsongen 2017 fick allsvenskan för första gången en officiell matchboll.

Tidigare spelades allsvenska matcher med bollar av hemmalagets dräktsponsors märke – bollar vars egenskaper kunde skilja sig avsevärt från varandra – men från och med i år så spelas samtliga matcher med likadana bollar.

Något som hyllats av de allsvenska spelarna och som fått stort beröm när säsongen nu summeras.

Samma boll används även i superettan och avtalet mellan elitklubbarnas förening (Sef) och bolleverantören Select varar i ytterligare tre säsonger.

Matchbollen 2018 kommer att vara den samma som 2017, med en liten skillnad som för Malmö FF och deras supporterskara kan upplevas som väldigt stor.

Bollen är gul.

En färg som är närmast bannlyst i mästarföreningen Malmö FF.

De regerande svenska mästarna kallas "Di Blåe" medan lagets historiska ärkerival heter IFK Malmö och kallas för – just det – "Di Gule".

Bannlyste gult i MFF

Med stor stolthet berättas det i MFF-leden berättelsen om hur den legendariske ordföranden Eric Persson, Hövdingen kallad, gjorde stor sak av att i princip bannlysa gult i klubben.

– På 70-talet till exempel när man introducerade gula taxibilar, som de var i New York, så beställde Eric en taxi. Men när bilen kom så var den gul och han vägrade hoppa in, säger MFF:s spelarlegendar, Staffan Tapper, som också skrivit boken "Stolt och Stark" om hur Eric Persson byggde MFF till Europas nästa nästa lag.

– Det sägs att Eric Persson inte ens åt senap för att den var gul.

Staffan Tapper.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Och den legendariske ordförandens inställning spred sig och fick så start fäste i klubben att det lever än i dag.

När Rikard Norling tränade Malmö FF och blev klar över vad den gula färgen symboliserade för MFF så valde stockholmaren att byta ut de koner som A-laget då använde. 

För att de var gula.

"Viktiga är att bollen rullar vår väg!"

Det senaste allsvenska derbyt mellan Malmö FF och IFK Malmö spelades 12 september 1962 och slutade med 2–1-seger – för "Di Gule".

Från föreningens sida väljer man den diplomatiska vägen när det nu står klart att MFF nästa säsong kommer att spela allsvenskan med gul boll, även på sin hemmaborg.

– Det viktiga är att bollen rullar vår väg!, hälsar kommunikationschefen Peter Åhlander.

För om Malmö FF nu ska bli svenska mästare även 2018 så måste man inte bara lära sig att leva med det gula.

Man måste även hantera det bättre än någonsin.

Å andra sidan kan MFF:arna trösta sig med att man får sparka på det gula hur hårt man vill.

Utan att – för första gången någonsin – riskera att straffas.

Läs mer – Tre saker som talar för att MFF försvarar guldet 2018

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag