Malmö FF riskerar gå 10 miljoner back

Markus Rosenberg och Malmö FF är bäst på planen 2017.
Investeringar i Swedbank stadion kan påverka MFF:s ekonomi negativt.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF rusar mot sitt fjärde SM-guld på fem år.

Ekonomiskt blir 2017 betydligt sämre – efter Europamissen och tunga investeringar i spelartruppen riskerar MFF att gå över 10 miljoner kronor back.

– Jag tror att vi hamnar på ett antal miljoner minus, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Redan inför årets säsong gick Malmö FF med tydlighet ut och slog fast att man numera ser på sin ekonomi i treårscykler snarare än år för år.

Klubbens vd Niclas Carlnén förklarade öppet att år då man saknar framgångar i Europa och inte säljer spelare dyrt är beredda på att göra en rekordförlust. Det innebär mer än de 32,8 miljoner kronor back som MFF gick det ekonomiska katastrofåret 2010.

Förra året gjorde Malmö FF ett ekonomiskt resultat på 4,9 miljoner kronor plus, 1,3 miljoner efter skatt.

Räddades av försäljning i fjol

Det resultatet nåddes efter att Malmö bland annat oväntat sålt Vidar Örn Kjartansson till Maccabi Tel Aviv för cirka 40 miljoner kronor och fått oväntade miljonbonusar från de spelare som tagits ut till EM-spel.

Utan försäljningar och bonusar hade MFF gått med ett rejält minus, dock inte lika stort som de summor man fick in genom de oväntade intäkterna, men långt över tvåsiffriga miljonbelopp.

I år floppade Malmö FF i Champions League-kvalet och under sommaren har man investerat i spelare - Johan Dahlin, Kingsley Sarfo, Bonke Innocent och Carlos Strandberg – för sammanlagt över 40 miljoner kronor inklusive sign on-bonusar.

Samtidigt har man sålt Pawel Cibicki till Leeds för cirka 20 miljoner kronor samt släppt i väg Johan Wiland, Yoshimar Yotún, Tobias Sana och Pa Konate som bidragit till att balansera upp det ekonomiska resultatet.

"Ligger på minussidan"

Trots det är Niclas Carlnén med drygt ett kvartal kvar av året öppen med vartåt det ekonomiskt pekar för Malmö FF 2017.

– Vi ligger på minussidan, säger Carlnén och poängterar att det är ett scenario som funnits med i Malmö FF:s beräkningar.

– Det är lite den planen där vi sagt att vi kan ha något minusår och så har vi något plusår. Och egentligen är detta det första minusåret vi har sedan vi började tänka lite annorlunda.

Malmö FF hade vid årsskiftet ett eget kapital på, med svenska mått mätt, svindlande 457 miljoner kronor varav nästan 240 miljoner kronor var likvida medel (enkelt uttryckt kontanter).

En förlust på 10 miljoner kronor skulle motsvara två procent av det egna kapitalet. Som exempel kan nämnas att IFK Göteborg under tisdagen meddelade att man kommer att gå back 2017. Göteborg har 20 miljoner kronor i eget kapital, vilket alltså innebär en buffert på 4,3 procent av Malmö FF:s.

Niclas Carlnén säger att det än så länge inte går att säga var det ekonomiska resultatet landar.

– Det kan också vara så att vi tar andra beslut som gör att minus blir större, men då är det förberedelser inför kommande år.

På det stora hela är Malmö FF:s ekonomi fortfarande urstark och klubben är noga med att hushålla med intäkterna från Champions League-åren 2014 och 2015.

– Vi har varit väldigt tydliga med att de pengar vi fått in de senaste åren ska användas långsiktigt och med försiktighet, säger Niclas Carlnén.