Markus Rosenberg och Malmö FF är bäst på planen 2017.Markus Rosenberg och Malmö FF är bäst på planen 2017.
Markus Rosenberg och Malmö FF är bäst på planen 2017.
Investeringar i Swedbank stadion kan påverka MFF:s ekonomi negativt. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNInvesteringar i Swedbank stadion kan påverka MFF:s ekonomi negativt. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Investeringar i Swedbank stadion kan påverka MFF:s ekonomi negativt. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Malmö FF riskerar gå 10 miljoner back

Publicerad

Malmö FF rusar mot sitt fjärde SM-guld på fem år.

Ekonomiskt blir 2017 betydligt sämre – efter Europamissen och tunga investeringar i spelartruppen riskerar MFF att gå över 10 miljoner kronor back.

– Jag tror att vi hamnar på ett antal miljoner minus, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Redan inför årets säsong gick Malmö FF med tydlighet ut och slog fast att man numera ser på sin ekonomi i treårscykler snarare än år för år.

Klubbens vd Niclas Carlnén förklarade öppet att år då man saknar framgångar i Europa och inte säljer spelare dyrt är beredda på att göra en rekordförlust. Det innebär mer än de 32,8 miljoner kronor back som MFF gick det ekonomiska katastrofåret 2010.

Förra året gjorde Malmö FF ett ekonomiskt resultat på 4,9 miljoner kronor plus, 1,3 miljoner efter skatt.

Räddades av försäljning i fjol

Det resultatet nåddes efter att Malmö bland annat oväntat sålt Vidar Örn Kjartansson till Maccabi Tel Aviv för cirka 40 miljoner kronor och fått oväntade miljonbonusar från de spelare som tagits ut till EM-spel.

Utan försäljningar och bonusar hade MFF gått med ett rejält minus, dock inte lika stort som de summor man fick in genom de oväntade intäkterna, men långt över tvåsiffriga miljonbelopp.

I år floppade Malmö FF i Champions League-kvalet och under sommaren har man investerat i spelare - Johan Dahlin, Kingsley Sarfo, Bonke Innocent och Carlos Strandberg – för sammanlagt över 40 miljoner kronor inklusive sign on-bonusar.

Samtidigt har man sålt Pawel Cibicki till Leeds för cirka 20 miljoner kronor samt släppt i väg Johan Wiland, Yoshimar Yotún, Tobias Sana och Pa Konate som bidragit till att balansera upp det ekonomiska resultatet.

"Ligger på minussidan"

Trots det är Niclas Carlnén med drygt ett kvartal kvar av året öppen med vartåt det ekonomiskt pekar för Malmö FF 2017.

– Vi ligger på minussidan, säger Carlnén och poängterar att det är ett scenario som funnits med i Malmö FF:s beräkningar.

– Det är lite den planen där vi sagt att vi kan ha något minusår och så har vi något plusår. Och egentligen är detta det första minusåret vi har sedan vi började tänka lite annorlunda.

Malmö FF hade vid årsskiftet ett eget kapital på, med svenska mått mätt, svindlande 457 miljoner kronor varav nästan 240 miljoner kronor var likvida medel (enkelt uttryckt kontanter).

En förlust på 10 miljoner kronor skulle motsvara två procent av det egna kapitalet. Som exempel kan nämnas att IFK Göteborg under tisdagen meddelade att man kommer att gå back 2017. Göteborg har 20 miljoner kronor i eget kapital, vilket alltså innebär en buffert på 4,3 procent av Malmö FF:s.

Niclas Carlnén säger att det än så länge inte går att säga var det ekonomiska resultatet landar.

– Det kan också vara så att vi tar andra beslut som gör att minus blir större, men då är det förberedelser inför kommande år.

På det stora hela är Malmö FF:s ekonomi fortfarande urstark och klubben är noga med att hushålla med intäkterna från Champions League-åren 2014 och 2015.

– Vi har varit väldigt tydliga med att de pengar vi fått in de senaste åren ska användas långsiktigt och med försiktighet, säger Niclas Carlnén.

Relaterade ämnen
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag