Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmö FF-profilernas möte – i fotbollspingis

Håkan Jeppsson och Anders Palmér. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: STAFFAN JOHANSSON 

Mesta mästarna Malmö FF har en vinnarkultur från knattelag till A-lag.

Håkan Jeppsson, 56, och Anders Palmér, 57, är de ljusblå pojklagskompisarna som i dag är ledare som gått hela den guldkantade vägen i MFF-familjen.

– Vi var fullständigt överlägsna i Skåne med vårt 12-års-lag, vi kunde helt enkelt inte förlora. Det har man på olika sätt haft nytta av senare i livet, säger Jeppsson och Palmér och skrattar när de kollar en kul KvP-bild från 1983. 

Malmöpågarna Anders och Håkan, från Borgmästaregården respektive Snogebäcksgatan, sprang på varann redan som fotbolls- och bordtennis-knattar i stadionområdet på tidigt 70-tal.

De minns när de spelade i samma framgångsrika pojklag och slog rekord i segrar och mål.

- Vi var enormt duktiga i 12-års-laget, vi lärde oss tidigt att inte förlora och att inte tycka om gult, (IFK Malmö).

Pingisstjärna och fotbollsstjärna

Kvällsposten sammanför de gamla vännerna, nuvarande MFF-ordföranden Håkan Jeppsson och akademitränaren Anders Palmér, för att kolla ett 35 år gammalt KvP-foto på deras skämtmatch i "fotbollspingis".

Håkan Jeppsson och Anders Palmér. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Så var det då, 80-talet var de lustiga bildernas decennium och själv minns jag hur jag som reporter hjälpte vaktmästaren att släpa ut pingisbordet på Malmö stadions gräsmatta.

Håkan och "Palle", som blev pingisstjärna och fotbollsstjärna, trivs när de bollar gamla glada minnen.

Håkan Jeppsson är Malmö FF:s ordförande sedan 2010, Anders Palmér tillhör efter en lång karriär som spelare och tränare numera akademin i MFF i Samhället.

Båda spelade fotboll som unga, men de gick åt olika håll när Håkan vid 13 års ålder valde bordtennisen.

Han toppade med 2 lag-SM-guld i Falkenberg, återvände till Malmö som 22-åring (när stadionbilden togs), och rankades femma i Sverige under en gyllene epok med världsstjärnor som J-O Waldner, Jörgen Persson, Ulf Bengtsson och Erik Lindh.

Anders stannade i MFF-fotbollen, var under flera år en profil i Roy Hodgsons legendariska årgångar och krönte karriären med 2 SM-guld och 12 A-landskamper.

– Anders är ju född ljusblå, med pappa Calle och efternamnet Palmér och en fotbollsbegåvning från start. Jag var inte uppväxt med idrott i familjen på det sättet, men min pappa är intresserad nu, säger Håkan.

– Man såg tidigt på Håkan att han skulle bli bra i pingis, jag fick väl en boll på honom när vi möttes, säger Anders.

MFF vann allt

Under nostalgisnacket är de speciellt eniga om en sak, hur kul och fantastiskt bra det fungerade i pojklag 12.

Och hur tidigt de växte in i föreningens målsättning att alltid vinna titlar.

– Det grundlades redan i pojklaget och sitter i även i dag när vi är verksamma som ledare. Det är viktigt att vinna och det fick vi med oss, säger båda. 

1972 krossade de alla motståndare i seriespel i Skåne.

– Jag var 12 år då, säger Palmér, född 1960.

– Jag var bara 11, men det fanns inget yngre lag, säger Jeppsson, född 1961.

Och så upprepar de utan att skryta:

– Vi vann ju allt!

Håkan Jeppsson jobbar i dag som vd, har lång näringslivserfarenhet och bollar normalt med miljonbelopp – men plötsligt rabblar han en ramsa med helt andra siffror:

– 70, 56, 27.

Ursäkta?

– Under en säsong i vårt pojklag gjorde Björn Nilsson 70 mål, Palle 56 och jag 27.

Summa osannolika 153 mål, tidernas vassaste MFF-anfall?

 

Håkan Jeppsson

Född: 6 maj 1961.

Bor: Malmö.

Jobbar: vd för Inwido, tillverkning och försäljning av fönster och dörrar, 35 fabriker och 35 000 anställda i norra Europa.

Uppdrag i fotbollen: Ordförande i Malmö FF sedan 2010, i styrelsen sedan 2004.

Meriter som ledare: 5 SM-guld och 2 Champions League-slutspel som ordförande. Tidigare i styrelsen för MFF-pingisen under åren med SM-guld på löpande band.

Som aktiv bordtennisspelare: Fyra proffsår med 2 lag-SM-guld i Falkenbergs BTK, SM-semifinal i singel, seger i flera internationella mästerskap, bl a sovjetisk mästare efter finalvinst över Jörgen Persson. Plusstatistik mot J-O Waldner. Förutom toppsäsongerna i Falkenberg spel också i Söderkulla, Pallas, Arlövs IK (allsvensk debut som 15-åring! "Jag mötte då storheter som Kjell Johansson i Mölndal och Stellan Bengtsson i Falkenberg") och under två perioder med MFF, från division 1 till elitserien.  

 

Anders Palmér

Född: 24 april 1960.

Bor: Ystad.

Jobbar: Fotbollstränare för division 5-laget Ystads IF från och med 2018 ("som nyinflyttad i staden Ystad gillar jag lugnet och det lite lägre tempot där"), assisterande tränare för Hammenhögs damlag i division 1, tränare i MFF:s akademi.

Meriter som aktiv fotbollsspelare: 12 A-landskamper 1983-87, 2 SM-guld med MFF, 348 MFF-matcher och 76 mål 1980-88, ur-MFF-are sedan 1970, Vancouver Whitecaps 1981-82, 256 matcher i Trelleborgs FF 1989-1994, nyckelman när TFF skrällde och slog ut Blackburn i Uefa-cupen, spelade sin sista fotbollsmatch som 48-åring i Oxie.

Som tränare: Assisterande tränare i MFF i två perioder, assisterande i TFF, flera SM-guld som tränare för MFF:s U-lag, där han fått jobba med att utveckla de största talangerna för inskolning i A-laget, Pelister (avancerade från division 6 till division 3), BW 90 (seger i division 3) och Bara Gif.