Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmö FF-bussen i krock med vildsvin

Målskytten Jan-Olov Kindvall intervjuas av Bengt Grive efter hemmamatchen mot Dynamo Kiev. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON
Janne Möller höll nollan mot Dynamo Kiev. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON

Här följer en nostalgisk återblick som ska ge dagens MFF-spelare råg i ryggen.

Hösten 1978 nådde Malmö FF bragdresultatet 0-0 borta mot dåtidens Europatopplag Dynamo Kiev -- på torsdag är det dags för en ny utflykt till Ukraina.

Det är lugnt, alla himmelsblå! Om det gick att skrälla mot ryska mästarna den gången så går det nu.

För 41 år sedan var förutsättningarna ännu tuffare, med skräckfärd i rostigt flygplan och vildsvinskrock med buss på en otäck grusväg mitt i natten.

Det fanns en del sådana godbitar på menyn utanför fotbollen, därför glömmer jag aldrig det äventyret.

Rent sportsligt handlade det om en oerhört stor bedrift av Malmöpågarna när de, på resan fram till klassiska Europacupfinalen i München 1979, slog ut Dynamo Kiev i andra omgången.

* 18 oktober 1978: Dynamo Kiev-MFF 0-0.

* 1 november 1978: MFF-Dynamo Kiev 2-0.

Statsunderstödd jätte med muskler

0-0-”segern” borta bäddade för vinst hemma i returen på Malmö stadion -- och därmed biljetter vidare till kvartsfinalen mot Wisla Krakow våren därpå plus semifinalen mot Austria Wien och slutligen finalen mot Nottingham (0-1) 30 maj 1979.

Nu är det andra tider, Europa League, och drygt fyra decennier senare ett nytt möte med Dynamo Kiev. Motståndarna utstrålar dock inte samma oslagbara status som 1978.

Dynamo var då, som en del av Sovjetunionen, ett statsunderstött lag med väldiga muskler.

Leddes av Europas bäste

De vann Cupvinnarcupguld 1975 med lagets superstjärna i Oleg Blochin, korad till Europas bäste fotbollsspelare.

Tre år senare, när MFF stod som motståndare, var Dynamo Kiev i stort sett lika med sovjetiska landslaget med berömd hög stridsmoral.

Jag minns MFF:s  0-0-sensation som framför allt Janne Möllers magnifika föreställning, målvaktslegendaren höll tätt i nittio minuter när Dynamo med ett konstant tryck bombarderade skåningarnas målbur (14-3 i hörnor och x antal frilägen). 

Inte bara Kievs hemmapublik applåderade Möller, till och med den schweiziske domaren gjorde det efter slutsignalen. Inte helt vanligt.

Förutom keeper Jannes storspel -- den sportsliga höjdaren -- har jag i mitt huvud arkiverat en del incidenter utanför plan. Färden till Charkov, näst största staden i Ukraina, blev ju ett skakigt äventyr. Vi journalister reste med laget.

Charkov var reservarena, femtio mil från Kiev, när Dynamos eget stadion inte var spelbart.

Skruvar lossnade från flygplanet

Efter mellanlandningen i Moskva följde en inrikes flygtur som inte var något för flygrädda. Planet skramlade som en konservburk fylld med stenar och jag kan fortfarande se hur jag satt och plockade lösa skruvar från stolen framför mig.

Ovanpå det, när vi landat för andra gången och skulle ta oss sista biten med buss till hotellet i Charkov, bjöds vi på en riktigt grisig upplevelse.

Bussen krockade mitt i mörka natten med ett vildsvin i tungviktsklassen.

Jag stod utanför bussen, tillsammans med ledare och spelare, mitt ute på den sovjetiska landsbygden för att kolla hur en bucklig buss hade klarat smällen.

Fjorton timmar efter det att vi lämnat Malmö kunde alla till sist både checka in och slumra in i Ukraina.

Och resultatet i en mycket svår bortamatch visade att ingen i Bob Houghtons stabila 78-79-gäng rubbades av de äventyrliga förberedelserna.

Åtminstone inte Janne Möller.