”Malmö är mitt andra hem – det hade känts konstigt”

Markus Halsti vann tre SM-guld under sin sejour i Malmö FF. Med lite tajming och tur kan han inom kort komma att möta MFF i kvalet till Champions League.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Om Malmö gör jobbet och slår ut Riga FC ur Champions League-kvalet kan ett välbekant ansikte kanske vänta i nästa omgång.

Sedan 2020 tillhör nämligen MFF-profilen Markus Halsti den finska storklubben HJK Helsingfors.

– Det hade känts konstigt att möta Malmö. Det är mitt andra hem, säger den hårdförde mittbacken.

När han skrev på för Malmö FF hette hemmaborgen fortfarande Malmö stadion och klubben hade bara mäktat med att vinna ett SM-guld under hela 2000-talet.

Sju år senare vinkade Markus Halsti adjö till Malmö och Skåne.

Då hade den hårdförde backen fått lyfta Lennart Johanssons pokal tre gånger, avancerat till Europa League och kanske viktigast av allt – nått gruppspel i Champions League.

– Malmö är mitt andra hem. Mitt första barn föddes i Malmö och jag spenderade sju och ett halvt år av mitt fotbollsliv i Malmö. Alla vet att en karriär är kort, så jag har spenderat nästan halva mitt fotbollsliv i Malmö, säger Markus Halsti, när Kvällsposten når honom en solig fredagskväll.

”Hoppas jag får möta Malmö”

Inom kort kan det faktiskt vara dags för Markus Halsti att återvända till Eleda stadion igen.

Under förra veckan lottades nämligen MFF:s två kommande Europaomgångar och i den första omgången väntar Riga FC.

Om skåningarna går vidare så väntar vinnaren mellan HJK Helsingfors och Buducnost Podgorica i nästa omgång.

Vem spelar då i HJK Helsingfors?

Jo, det gör Markus Halsti.

– Så klart hoppas jag vi får möta Malmö. Det skulle ju i så fall betyda att både vi och MFF har vunnit våra matcher, säger Halsti.

Vet du något om Buducnost Podgorcia ännu?

– Alltså ärligt talat, lottningen var förra veckan och vi har matcher kvar i finska ligan. Så vi har inte hunnit tänka på det ännu. Jag vet faktiskt ingenting om dem.

– Men man kan säga så här; jag har spelat så pass många år att jag vet att varje runda är jobbig. Det spelar ingen roll om man är favorit eller inte.

Markus Halsti i en duell mot Olympiacos Piraeus' Kostas Mitroglou under en match i Champions League.
Foto: PANAGIOTIS MOSCHANDREOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖN

Utan någon som helst överdrift går det att slå fast att HJK Helsingfors är en rejäl maktfaktor inom den finska klubblagsfotbollen. Allt annat än en mästerskapstitel är ett fiasko – varje år, varje säsong. 

”Då är inga spelare eller fans nöjda”

Bara under 2000-talet har Helsingfors blivit finska mästare elva gånger och under samma tidsperiod har de vunnit cupen sju gånger.

Allt som allt har HJK Helsingfors samlat ihop 49 (!) inhemska titlar. Från ligaspelet till cupspelet och ligacupen.

– Om HJK inte vinner guld är inga spelare eller fans nöjda. På så sätt är HJK överlägsna i ligan, och det är också ett problem för HJK. Malmö får till exempel bättre motståndare och har spelat bra matcher inför Europakvalet. Det får inte HJK, säger Markus Halsti, som ser en viss likhet mellan vinnarkulturen i Helsingfors och den som finns i Malmö:

– Så är det absolut. Vi har spelat nio matcher, vi har åtta vinster och en oavgjord. Vi har startat jättebra. Samtidigt känner jag själv att vi inte har nått vår högsta nivå. Det är samma i Malmö. De har vunnit många matcher i år, men man känner ändå att ”nja, är det här det bästa Malmö har?” Men det där är vinnarkulturen, man vinner sina matcher oavsett. Och det sitter i båda klubbarna. 

Markus Halsti i duell mot Cristian Rodriguez (Atletico Madrid) under en match i Champions League-gruppspelet 2014
Foto: ANDRES KUDACKI / AP

”Finska ligan är efter alla andra”

Vinnarkultur eller ej.

Samtidigt som HJK Helsingfors skördat enorma framgångar på hemmaplan har det inte blivit någon större lycka ute i Europa. 

Visserligen blev HJK den första finska klubben som någonsin tog sig hela vägen till ett gruppspel i Champions League – men det var säsongen 1998.

– FC Inter är den klubb som är närmast oss, de har en spansk tränare (Jose Riveiro) och spelar jättebra. Om man kollar tabellen ser man ganska snabbt att det skiljer några få poäng mellan oss och Inter, men sedan är det typ sju poäng ner till nästa lag, berättar Markus Halsti.

Markus Halstis karriär i Malmö FF

Säsonger: 2008 - 2014

Matcher: 151

Mål: 7

Assist: 4

Gula kort: 25

Röda kort: 2

SM-guld: 3

Europaspel: 2 (Europa League 2011/12, Champions League 2014/15).

Att finska klubbar inte riktigt lyckas konkurrera utanför den egna landsgränsen stavas delvis landets idrottsliga traditioner.

För i stora delar av Europa är fotbollen dominant - men knappast i Finland, där är hockeyn allra närmast hjärtat.

Innan coronapandemin slog till hade HJK Helsingfors ett publiksnitt på mellan 3 700 och 5 700 åskådare.

”Heta och roliga derbyn mot IFK”

Lokalrivalen Helsingfors IFK (som bedriver elitlag på högsta nivå inom både fotboll och hockey) snittade 6 987 åskådare till sina hockeymatcher säsongen 2019/20.

Helsingfors andra stora hockeyklubb Jokerit spelar till vardags i ryska KHL och snittade 8 841 åskådare samma säsong.

– Den finska fotbollsligan är efter alla andra skandinaviska ligor, både den svenska, norska och danska. Tyvärr är Finland efter alla andra, säger Markus Halsti.

Den forne MFF-mittbacken kan åtminstone glädja sig över att få vara en del av det stekheta Helsingforsderbyt. För trots att det bara är HJK som lokalt i den finska huvudstaden skördar framgångar (IFK har inte vunnit ligan sedan 1961) har båda klubbarna stora supporterrörelser bakom sig.

– Det är heta och roliga derbyn när vi möter IFK, säger Markus Halsti.

– Det är dumt att jämföra med något derby på allsvensk nivå, men det är en riktig derbykänsla när den matchen spelas. Som spelare är det jättecoolt att spela den matchen och jag som spelare får mer energi. Det går att känna i luften när det är derby på gång.