Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Malmö FF:s stjärna om framtiden: ”Bra stad”

Här i duell med Chelseas N'Golo Kanté. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Efter en väldigt bra första halva av säsongen har Arnor Traustason alla anledningar att vara glad. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

En av MFF:s bästa spelare under vårsäsongen, relativt nybliven pappa och ytterligare ett kommande Europaspel några veckor bort.

Arnor Traustason har fullt upp, men behåller lugnet tack vare frun Andrea och dottern Athena.

– Malmö är en bra stad som hela familjen trivs i väldigt mycket, säger han.

Högsommarvärme i Malmö. Trots att åskvädren har varit många och kraftiga, ligger både solen och värmen kvar. I fotbollssammanhang förknippas sommaren av stadens fotbollsintresserade med anspänning, förväntan och nyfikenhet inför vad de kommande Europamatcherna ska föra med sig. Vilket blir motståndet? Hur ser rankingpoängen ut? Är MFF seedat?

Faktum kvarstår att Malmö FF oavsett motstånd har tagit sig an utmaningarna och vid mer än ett tillfälle besegrat lag som på papperet är betydligt namnkunnigare än deras eget. 

Det vet Arnor Traustason, MFF:s isländske mittfältare.

– På hemmaplan vet både vi och alla andra hur starka vi är. Jag tycker också att spelet på bortaplan har varit väldigt bra‚ med tanke på att vi bara har förlorat en match (Chelsea borta, 2-0). Det är en annan typ av matcher mot annat motstånd, men oavsett vem eller vilka vi möter så vet vi vad vi kan, säger han. 

MFF är tillbaka från ledighet. Efter segern i Skånederbyt mot Helsingborgs IF gick man till uppehåll som serieledare, sex poäng före närmaste motståndare. Lottningen till Europa League är genomförd; i första kvalrundan möter man nordirländska Ballymena eller färöiska Runavik; i den andra slovenska Domzale eller maltesiska Balzan. Arnor Traustason vet att nyckeln till avancemang är densamma oavsett motstånd.

– Det gäller att behålla formen och nivån vi har haft hittills under våren in i Europa. Fram till nu har vi spelat väldigt, väldigt bra, men det finns alltid saker man kan förbättra och skruva upp ytterligare någon nivå. Vi har många bra och viktiga matcher framför oss – det ska bli fantastiskt kul att få spela dem igen. 

Spelade EM–kval

Ledigheten har dock inte varit särskilt lång för Traustason. Han var uttagen till båda EM–kvalmatcherna med Island där laget ställdes mot Albanien och Turkiet – två matcher som man vann. Samlingarna är något Traustason ser fram emot.

– Det är alltid kul att komma hem till grabbarna på Island, umgås med dem och spela ihop. Den senaste samlingen var väldigt bra – vi hade tio grymma dagar, tog sex poäng av sex möjliga och gjorde att vi nu är tre lag i gruppen på nio poäng. Det är helt öppet. 

Rollerna i Malmö och på Island är olika, berättar Traustason.

– Att det blir en omställning i spelsätt mellan MFF och landslaget är inget konstigt. Här spelar vi offensivt, med stort bollinnehav och försöker hela tiden skapa chanser framåt i banan. På Island är det lite mer ”laid back” – man måste vara kompakt och ställs mot tuffare motstånd. Rent positionsmässigt blir de också lite annorlunda, i och med att jag går från att spela i mitten i Malmö till att bli mer av en kantspelare i landslaget. Men det är kul med lite omväxling. 

”Tänker inte så långt fram”

Efter att ha varit i både Rapid Wien och AEK Aten kom Arnor Traustason tillbaka till Sverige, men inte till Norrköping som vissa kanske trodde skulle bli aktuellt. Han och hustrun har funnit sig till ro i sin nya hemstad – familjen fick till och med tillökning genom en dotter i februari. 

https://www.instagram.com/p/BvHGYgKhccU/?utm_source=ig_web_copy_link

– Malmö är en väldigt bra stad som vi trivs i jättemycket. Det är nära till allt, vilket är skönt för tjejerna som också kan åka till Island och familjen där på ett smidigt sätt. Det är en stor omställning att få barn, men för oss har det fungerat bra med att bo där vi bor. 

Lockar Europa igen?

– Klart att man vill ut, det är det man spelar fotboll för, att hela tiden utvecklas och nå högsta möjliga nivå. Kommer det något så gör det, men det får man ta då. Jag har inte hört något och inte tänkt något alls på det, faktiskt. 

Man kanske inte hinner göra det som småbarnspappa och fotbollsspelare?

– (skratt) Nej, precis!