Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lundhs kritik: ”Det är ett otidsenligt system”

Olof Lundh. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Arnor Traustason bars ut på bår efter Radetinacs tackling. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Haris Radetinac. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Trausatson drabbades av en ledbandsskada. Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Haris Radetinac friades för stämplingen på Arnor Traustason.

Disciplinnämnden menar att domaren såg händelsen och att man därför inte kan ändra beslutet i efterhand.

Domaren såg dock inte själva stämplingen.

– Det är ett otidsenligt system. Det är upplagt för oklarheter och missförstånd, säger Olof Lundh, expert på TV4. 

– Man kan tycka det är märkligt, men systemet är upplagt på det sättet, säger Kerstin Elserth, ordförande i förbundets disciplinnämnd. 

Händelsen utspelade sig i det senaste allsvenska mötet mellan Djurgården och Malmö.

Strax innan halvtid gick hemmalagets Haris Radetinac in hårt mot Arnor Traustason. Han träffade med dobbarna först på islänningens fot så att han tvingades utgå med en ledbandsskada.

Radetinac klarade sig utan något kort. Senare valde Malmö FF att anmäla händelsen till disciplinnämnden, som i sin tur inte prövade fallet.

Motiveringen löd att domaren Kristoffer Karlsson hade sett händelsen och att beslutet på planen är oåterkalleligt. 

”Även om domaren har missat träffen på Malmö-spelarens ben/fot innebär det att en prövning av situationen är gjord av domaren under matchen och att den prövningen inte har lett till bestraffning. Nämnden är därför förhindrad att pröva anmälan utan anmälan ska avvisas”, skriver disciplinnämnden.

Tv-profilen: ”Måste vara tydligare”

Det resonemanget får dock flera profiler att reagera.

Discovery-reportern Jonas Dahlquist – som först gick ut med sin kritik på Twitter – menar att det går stick i stäv med beslutet att i efterhand häva avstängningen på Paulinho i Häcken efter att han fått ett andra gult kort för filmning.

– Reglerna måste vara tydligare. Man kan inte ena gången säga att vi kan ändra domslut i efterhand för att nästa gång inte kunna göra det. Det finns en orimlighet i det hela, säger Dahlquist. 

https://twitter.com/jonas_dahlquist/status/1152095416248348672

Domaren missade stämplingen 

Han ifrågasätter också disciplinnämndens förklaring att domaren enligt beslutet såg händelsen men missade att Radetinac träffade Traustasons fot.

– Det är helt omöjligt att säga att han ser situationen men inte att benet träffar. Det säger emot varandra. Om han ser situationen ser han att benet träffar, det är den träffen som är själva situationen i det här fallet.

Blev du förvånad över att han friades?

– Jätteförvånad. Säger domaren att han såg situationen men inte tar ett domslut gör han själv ett jättegrovt fel och ska kanske vila ett par omgångar. Det finns ingen logik i det, att han ser situationen men inte stämplingen.

Ordföranden: ”Det blir lite VAR-känsla”

Kerstin Elserth, ordförande för disciplinnämnden, förklarar att regelverket säger att man kan ta tillbaka gula eller röda kort som har delats ut felaktigt, men inte ändra beslut som inte har inneburit något kort på planen.

– I den här situationen har domaren beslutat att inte göra någonting, och då har vi inte möjlighet att överpröva det. Man kan tycka det är märkligt, men systemet är upplagt på det sättet, säger hon.

Domaren säger att han sett situationen men inte själva stämplingen. Kan man verkligen säga att han har sett situationen då?

– Bara för att han har missat någon del i situationen kan vi inte gå in och ändra på det. Man kan ha diskussionen om vi ska kunna gå in och överpröva varje enskilt fall på planen, men jag tror inte att någon vill ha det så. Det blir lite VAR-känsla över det, att vi blir som VAR fast i efterhand.

Olof Lundh: Gör som i SHL

För att undvika oklarheter borde disciplinnämnden snegla mot motsvarigheten i SHL enligt TV4-experten Olof Lundh.

– Jag tycker att man ska kopiera delar av det SHL har, med en snabbare och proffsigare disciplinnämnd. Allsvenskan som aspirerar på att vara Nordens bästa liga borde också ha en disciplinprocess som fler förstår, säger han.

Lundh menar att det är både SvFF och Sef:s ansvar att skapa en förändring i processen, så att den ska bli mer modern.

– Det är ett otidsenligt system. Det är upplagt för oklarheter och missförstånd.

– Jag vet att fotbollsfans generellt reagerar negativt när man nämner SHL, men de är ett föredöme i det här fallet. Där finns en tydlig, snabb process som kommuniceras med videoklipp på händelsen. Fotbollen hade vunnit på att köra samma sak, säger Olof Lundh.