Förbundet sa nej: Lunds BK tvingas lämna WO mot MFF

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lunds BK tvingas lämna walk over mot Malmö FF i svenska cupen.

Det innebär att MFF är klara för gruppspel.

När gruppspelet lottas är ännu oklart.

– Det gick inte att flytta matcherna som vi hade hoppats, säger Lunds BK:s klubbchef Bosse Cronqvist.

Matchen i svenska cupen mellan Lunds BK och Malmö FF har blivit en följetong.

Så sent som för en vecka sedan flyttades matchen fram en vecka – från förra onsdagen till onsdagen i innevarande vecka. Anledning var att Lunds BK drabbats av corona samtidigt som man slåss för sin existens i division 1.

Förutsättningarna då var att cupmatchen skulle kunna spelas onsdagen 2 december om inte Lunds BK nådde en kvalplats i sin division 1-serie.

Men efter ett drama i lördags där Lund vände 0–1 till 2–1 mot Lindome är Lunds BK klara för kval, ett kvalspel som ska avgöras torsdag och söndag.

Vilket innebär att cupmatchen inte kan spelas på onsdag, dagen innan Lunds kval.

Lund ville flytta sina kvalmatcher

Lunds BK hade hoppats kunna flytta kvalmatcherna så att de skulle spelas söndag och torsdag i stället.

– Det gick inte. Förbundet var inte så pigga på det. Det är väldigt många parametrar att ta hänsyn till och matchen mot Malmö var redan flyttad några gånger, säger Bosse Cronqvist.

Först flyttades den i sensomras då Lund hoppades att publikrestriktionerna skulle lätta.

– Det skulle röra sig om en halv miljon i intäkter för oss om vi skulle haft 6 000 åskådare på Stadion i Malmö. Vi omsätter fem miljoner om året så det är klart att det hade betytt jättemycket för oss, säger Bosse Cronqvist.

Då Malmö FF enligt regelverket och spelarnas rättigheter till semester måste gå på ledighet direkt efter allsvenskans avslutning på söndag (6 december) kunde matchen inte spelas efter att Lund kvalat klart.

Att skjuta upp cupmatchen till nästa år skulle omöjliggöra lottningen av gruppspelet då MFF skulle vara toppseedat vid avancemang och Lunds BK lägst av alla om de skulle skrällbesegrat Malmö.

– Gruppspelet börjar andra veckan i februari och det hade blivit för tajt med alla klubbarnas planering där det ska tas hänsyn till träningsläger och allt annat. Det är synd, vi hade sett mycket fram emot att spela i Malmö, men så är det, säger Bosse Cronqvist.

Malmö FF skriver på sin hemsida att man tilldömts segern i cupmatchen med 3–0.


Zlatan i möte med förbundet

Kommer Ibrahimovic att spela EM?