Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lindahl: ”Den tyska kulturen är överallt”

”Vikingarna ska ner till Tyskland och vara cyniska”
Hedvig Lindahl i Wolfsburgs tröja.
Foto: PETER HARTENFELSER VIA WWW.IMAGO-IMAG / IMAGO IMAGES/HARTENFELSER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Hedvig Lindahl.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Att spela för Wolfsburg är inte som att spela för vilken klubb som helst.

Svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl berättar om en kravfylld tillvaro i den tyska storklubben.

– Man får höra om man inte håller tillräckligt hög nivå här, det är väldigt rakt, säger hon.

Efter fyra år i Chelsea skrev Hedvig Lindahl, 36, på för Wolfsburg inför säsongen. Den tyska klubben är ett av Europas bästa lag på damsidan och har en stjärnspäckad trupp som bland annat består av de svenska landslagsspelarna Fridolina Rolfö och Madelen Janogy.

Men trots att Lindahl har gott om erfarenhet berättar hon att att flytten till Wolfsburg innebar stora omställningar även för henne – och att klubben skiljer sig från andra lag hon spelat för.

– Den tyska kulturen är överallt. De är vana vid att man sköter sig, håller tider och alla regler. Jag är mer uppväxt med att en regel kan man böja, haha, säger Lindahl.

Tre raka ligatitlar

På herrsidan har Wolfsburg, som möter Malmö FF i Europa Leagues 16-delsfinal, inte radat upp samma framgångar som på damsidan de senaste åren. 

Wolfsburgs enda ligatitel någonsin i herrarnas Bundesliga kom säsongen 2008/09.

På damsidan har Wolfsburg vunnit ligan fem gånger sedan 2013, varav de tre senaste titlarna har kommit tre år i rad.

– Man måste leverera det som förväntas, och det är spännande att vara här. Laget är fullt av framgångsrika idrottskvinnor som vet vad som krävs för att vinna. Jag känner mig ödmjuk inför det och att jag kan lära mig saker här för att ta ett steg till.

Men en vinnarkultur innebär också höga krav, berättar Lindahl.

– Man får höra om man inte håller tillräckligt hög nivå här, det är väldigt rakt.

”Finns lite muskler”

Lindahl fortsätter:

– Man måste vara stark i den miljön. Samtidigt tycker jag att människorna som utgör laget är fina tjejer, grundade människor som inte ser någon anledning att trycka ner någon.

Märker du tydligt att det är en storklubb?

– I vissa lägen, det märks på hur vi reser till exempel. Det är ingen klassisk damklubb som kämpar på med små medel, det finns lite muskler om man vill liksom.

– Sedan finns det saker kvar att göra ändå, jämfört med många andra ligger man långt efter marknadsföringen av damlaget till exempel, där Chelsea i sin tur ligger långt fram. Men det kan säkert vara en skillnad på England och Tyskland, och inte så mycket på just dam och herr, säger Hedvig Lindahl.

Christiansen: