Lewicki efter första starten i allsvenskan: ”Ovärderlig”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Två defensiva spelare är tillbaka för Malmö FF: Oscar Lewicki och Johan Dahlin.

Då höll laget nollan i allsvenskan för första gången den här säsongen.

– Hur viktig jag är? Ovärderlig, säger Lewicki med ett skratt.

Malmö FF har haft stora problem att hålla nollan i allsvenskan. Inför matchen mot Sirius hade de släppt in 16 mål – men i lördagens match kom den första nollan i protokollet.

– Jag tyckte det fungerade väldigt bra. Vi var väldigt bra i återerövningsfasen, så fort de vann boll så var vi där och försökte vinna tillbaka den direkt, säger Oscar Lewicki.

Hur viktigt tycker du själv att du är för er defensiv?

– Hur viktig jag är? Ovärderlig, säger Lewicki med ett skratt.

– Nej men jag tycker att jag hittar min roll bra.

Jon Dahl Tomasson gör ingen hemlighet av att Oscar Lewicki är viktig för sitt lag defensivt. Han startade mot Riga – där laget också höll nollan – och mot Sirius gjorde han sin första allsvenska start den här säsongen.

”Det problemet har varit innan”

– Vi vet allesammans hur mycket vi har saknat honom. Hans kunskap i rollen som sexa har vi haft stor glädje av, säger Tomasson.

Även Johan Dahlin börjar bli varm i kläderna igen. Precis som Lewicki missade han hela våren på grund av skada. Han gjorde sin första start mot Norrköping, där Malmö FF släppte in tre mål, sen höll han nollan mot Riga och Sirius.

– Efter den starten jag hade i Norrköping så är det klart att det skönt att få hålla två nollor, säger Dahlin.

– Kollar man räddningsmässigt så har jag inte gjort något speciellt, utan det är mer att vara aktiv verbalt, prata mycket och inte få dem att slappna av. Det är kanske det problemet har varit innan, att vi har sackat av på farten lite och trott att det är klart. 

Spelarna hyllas av Sören Rieks

Efter matchen mot Sirius var Sören Rieks glad över att ha sin målvakt tillbaka.

– Även om vi har publik så hör vi den stora björnen i mål, så jag tror han betyder väldigt mycket i hans roll att kommunicera, framför allt med försvararna men även med hela laget. Man hör honom, man vet att han är där och han skäller ut oss om vi inte gör som vi ska. Så det är skönt att han är tillbaka, säger han.

Hon lovordar även sin mittfältskamrat Lewicki och menar att han är viktig för laget.

– Jag tycker vi ser det i dag. Oscar har en roll som man inte ser så mycket men det är nästan då han är bäst, när man inte ser honom. Han täcker ytor, han är smart med bollen och bra på att kommunicera så det är också en viktig spelare så klart.