Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landgren: ”Det är kniven mot strupen”

Andreas Landgren har tillhört Helsingborgs IF sedan 2015, när han anslöt till skåningarna från Halmstad.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Andreas Landgren har tillhört Helsingborgs IF sedan 2015, när han anslöt till skåningarna från Halmstad.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Andreas Landgren fanns med när HIF åkte ur allsvenskan 2016.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Andreas Landgren, 31, var med senast Helsingborgs IF åkte ur allsvenskan.

Nu kan det hända igen – men det är stor skillnad på årets trupp och den från 2016.

– Vi har en mer sammansvetsad grupp nu är vad vi hade då, säger Landgren.

En förlust mot Falkenberg på söndag och Helsingborgs IF är klart för spel i superettan nästa säsong. Andreas Landgren är en av få som vet precis hur det skulle kännas. Han och Adam Eriksson är de enda i den nuvarande HIF-truppen som var med och degraderades hösten 2016.

Med två omgångar kvar att spela är det jämnt i botten där HIF, Falkenberg och Kalmar gör upp om den livlina som kvalplatsen är.

Andreas Landgren försöker hitta det positiva i höstmörkret när han ombeds jämföra läget med det för fyra år sedan.

– Egentligen gillar jag inte att göra det eftersom det var en helt annan trupp då, det blir svårt att jämföra rakt av. Men det känns som att vi är närmare varandra nu.

Vad beror det på?

– Det handlar om vilken typ av människor det finns i truppen. En viktig del är nog också att vi känner att vi gör en del bra matcher. Om vi tar den senaste bortamatchen mot Elfsborg till exempel så är det en tuff match men sett till chanserna i slutet så hade vi kunnat fiska med oss en poäng. Det gör att vi går in i den här veckan med bra träningar och är väldigt optimistiska inför helgen.

Landgren hyllar inställningen

Andreas Landgren påpekar flera gånger att sammanhållning och välspelade matcher inte betyder speciellt mycket i slutändan. Poängen måste trilla in. Men optimismen inför säsongsavslutningen är ändå viktig, tror han.

– Även om vi har haft det jäkligt tufft och ligger sist i allsvenskan så finns det hela tiden en vilja i truppen att bli bättre. Det borde egentligen vara en själklarhet men man har sett grupper som i stället har splittrats och blivit sämre i lägen som det här.

Är det en styrka för att du varit i en sån här situation tidigare, eller är det en svaghet eftersom det inte gick vägen då?

– Jag tror att det kan hjälpa till lite att man varit med om detta innan. Men när man väl står där ute och ska prestera i 90 minuter så handlar det om att gå in i sig själv. Vad som hänt innan och vad som kommer hända framåt får man försöka koppla bort.

Hur enkelt är det att koppla bort den större bilden och hur det går för övriga lag i bottenstriden?

– Man har så klart en del koll på de övriga lagen, deras spelscheman och så vidare. Men det är väl där rutinen kan komma in lite. Man vet att man bara kan påverka sin egen insats, det hjälper inte så mycket att spekulera. Halmstad 2016.

Andreas Landgren deppar efter kvalet mot Halmstad 2016.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

En av karriärens viktigaste

Hur viktig är matchen mot Falkenberg i jämförelse med andra matcher du spelat under karriären?

– Jag har inte riktigt funderat på det på det sättet men absolut, när du lägger fram den frågan så är det an av de absolut viktigaste matcherna, man vore dum om man sa någonting annat. Vi vet att det är kniven mot strupen.

Hur tung är den vikten att bära på sin axlar, kanske främst för de yngre killarna i laget?

– Det är möjligt att det kan vara lite tyngre för dem, men det kommer ändå ner till att du bara kan påverka din egen insats till 100 procent. Det är bara att gå ut och göra det absolut bästa du kan i 90 minuter. Vi som är lite äldre får försöka göra vad vi kan för att underlätta för de yngre och göra att de känner sig trygga i situationen.