Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnade MFF för Norge – gör succé: ”Ångrar inget”

Anton Kralj har fått sitt stora genombrott i Norge.
Foto: ASTRID PEDERSEN / BILDBYRÅN NORWAY
Men det är tyst från MFF:s sportchef Daniel Andersson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Anton Kralj tog aldrig någon plats i Malmö FF:s A-lag och lämnade förra vintern för Sandefjord - där han gjort succé. Vid årsskiftet löper kontraktet ut.

– Jag är väldigt glad att jag tog chansen att flytta till Norge. Jag ångrar ingenting. Jag trivs bra här, säger vänsterbacken. 

”Han kan bli hur bra som helst. Han är ju otroligt skicklig. Han är snabbare än alla i både fötter och tanken”.

Lovorden kom från Sveriges förbundskapten för U19-landslaget under EM-mästerskapet i Georgien 2017. Den spelare Claes Eriksson syftade på var Anton Kralj - vänsterback hemmahörandes i MFF.

Men den talangfulla Malmösonen fick aldrig chansen i A-laget och kort efter Georgien-äventyret lånades han ut till Poya Asbaghis Gefle - så även under 2018.

När kontraktet med MFF löpte ut valde Kralj att skriva på för Sandefjord i norska ligan - ett lag som satsade mot Eliteserien. Så blev det också. Med Kralj given i backlinjen tog Sandefjord steget upp till högstaligan och efter att halva säsongen spelats ligger laget ovanför kvalplats.

– Vi har gjort det klart godkänt som nykomling och det har känts bra för egen del. Jag känner att jag utvecklats väldigt mycket på flera plan. Jag är glad att jag nu vet att jag klarar av nivån i Eliteserien.

Skadat sig – men snart tillbaka 

Kralj saknades dock i senaste matchen. Dessvärre har 22-åringen åkt på en skada.

– Ett inre ledband i knät. Men det är inget allvarligt. Jag är tillbaka om några veckor, konstaterar han.

Du fanns med i U21-landslagets trupp vid ett tillfälle förra hösten, men var besviken när du inte kom med gången efter. Hur ser du på dina chanser där?

– Klart man stärker sina möjligheter att komma med i U21 om man spelar i högstaligan kontra andraligan, men det har ju inte varit något landslagsspel i år förrän nu - och uttagningen skedde efter min skada som hände för två veckor sedan. Jag vill gärna spela i U21-landslaget så klart, det är något jag strävar mot. 

Vann pris på norska Fotbollsgalan 

Kralj sitter på utgående avtal med Sandefjord. Han prisades på norska motsvarigheten till Fotbollsgalan efter förra säsongen där han tilldelades ”Årets genombrott” i andraligan. Succén har så klart stärkt hans aktier såväl i Norge som hemma i Sverige. 

– Jag trivs väldigt bra i Sandefjord. Man vill alltid framåt i sin karriär så klart, men jag trivs bra här. Vi får se vad som händer, säger Kralj som innan han bestämde sig för Sandefjord provtränade med Örebro.

– Det stämmer att jag diskuterade med ÖSK, men så kom Sandefjord in i bilden och allt kändes bra. Jag ångrar inget i samband med flytten, det visade sig vara helt klockrent för mig. 

Behrang Safaris kontrakt med Malmö FF går ut efter säsongen och Yahya Kalley lämnade nyligen för Blåvitt vilket gör att MFF eventuellt kommer tvingas ge sig ut på vänsterbacksjakt i vinter. Sportchef Daniel Andersson har dock inte hört sig för gällande Kralj. 

– Nej, jag har inte haft kontakt med Malmö sedan jag lämnade, men så klart jag vill komma tillbaka dit. Det är ju min klubb och det är där jag har mitt hjärta. Jag är hundra procent säker på att jag hade klarat av nivån i MFF, men just nu tänker jag bara på min situation och vad som blir bäst för mig. 

”Vi spelar en spanskinspirerad fotboll” 

I Sandefjord tränas Kralj av spanjoren Martí Cifuentes - och det är knappast någon Drillo-fotboll som gäller.

– Vi spelar en spanskinspirerad fotboll och det passar mig väldigt bra. Martí vill ha offensiva ytterbackar - och det är ju precis vad jag är. Jag trivs verkligen med honom, konstater Kralj som är given till vänster i spanjorens 4-3-3-uppställning. 

– Sandefjord visade sig vara ett väldigt bra steg för mig. Jag är väldigt glad att jag tog chansen att flytta till Norge. Nya ögon har riktats mot mig och jag kan absolut tänka mig att stanna här - men jag kan tänka mig Sverige också. 

Med tanke på att kontraktet snart löper ut, surt att skadan kom just nu?

– Så klart. Samtidigt kommer ju skador alltid olämpligt. Jag spelade väldigt bra innan skadan, men jag är snart tillbaka igen så då är det bara att spela på samma nivå igen.