Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läckta siffrorna – kan bli svensk guldgruva

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den har hånats och bespottas.

Men nu läcker siffror ut från officiellt håll som bekräftar Kvällspostens uppgifter om att nya Conference League kan bli en kassako för svenska klubbar.

För Malmö FF:s del kan den ge över 50 miljoner kronor redan i sommar.

Kvällsposten har i flera omgångar skrivit om den nya europeiska klubblagsturnering som startas i sommar.

Den har fått namnet Europa Conference League och tar plats under Champions League och Europa League i turneringshierarkin.

Turneringen har fått kritik för att vara ett sätt att ge de rika klubbarna en möjlighet att bli ännu rikare i Champions League medan mindre länders lag till största del får spela i Conference League.

När Kvällsposten i början av april skrev om Conference League berättade vi dock att turneringen såg ut att bli betydligt mer lukrativ än vad farhågorna varit. 

Och nu sipprar scheman över fördelningen av prispengar ut.

Ett dokument på Twitter postat av en företrädare från det polska fotbollförbundet visar att en gruppspelsplats är värd strax under 30 miljoner svenska kronor.

https://twitter.com/LukasWachowski/status/1395666454666690569

Elfsborg och Häcken är redan klara för kval till Conference League och i cupfinalen nästa vecka avgörs om Hammarby eller Djurgården får sista platsen.

50 miljoner i ECL – 2 i Champions League

För ett svenskt lag som går in i Conference League via kval hela vägen till turneringen ges cirka 48 miljoner kronor bara i prispengar. Till det kommer pengar för medierättigheter, Uefas rankingpott samt för eventuella tagna poäng i gruppspelet.

I gruppspelet är en seger värd lite drygt fem miljoner svenska kronor och ett kryss knappt 1,7 miljoner kronor.

– Min bestämda uppfattning är att pengarna i Conference League kommer att bli viktiga för svenska lag, sade MFF:s vd Niclas Carlnén till Kvällsposten i april.

Malmö FF börjar som regerande svenska mästare sommarens kval i Champions League.

Skulle MFF lyckas med bragden att nå dit väntar dock helt andra pengar än i Conference League – nämligen en bit över 200 miljoner bara för att nå gruppspelet.

Om MFF skulle vinna första kvalomgången till Champions League men sedan förlora, åka ner till Europa League-kvalet och nå gruppspelet där belönas man med ungefär 55 svenska miljoner kronor. Dock är prispengarna därefter större i Europa League än i Conference League.