Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kunde varit ett topplag i år om vi krigat oss kvar”

Olof Mellberg är numera expert i Champions League-studion.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyligen intervjuades han av Expressen om sitt nya jobb.
Foto: Elvira Dietmann
Det blev ingen succé i HIF för Mellberg.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Gladare miner var det efter att han tagit upp BP till allsvenskan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Olof Mellberg åkte ur allsvenskan med HIF i fjol och har sedan dess inte fått något tillräckligt intressant tränarjobb, vilket gör att vi nu ser honom i Champions League-studion. Den forne landslagsstjärnan hymlar dock inte med att han är sugen på att fortsätta som tränare trots tunga tiden i Helsingborg.
– Men efter att ha kommit näst sist i allsvenskan är man inte het längre, säger han. 

Efter succén i Brommapojkarna 2016-2017, då han på två säsonger tog laget från division 1 till allsvenskan valde Olof Mellberg att lämna. I stället blev det Fremad Amager i danska andraligan sommaren 2019 – ett uppdrag som dock bara varade i två månader innan han något oväntat ersatte avhoppande Henrik Larsson i HIF.

Redan från start visste Mellberg att det var ett svårt uppdrag i Skåne som han tog sig an.

– Det var många runtomkring som sa att detta var ett ”mission impossible”, men jag tyckte själv att det kändes spännande. Det fanns så mycket att göra. HIF är en fantastisk klubb med mycket historia och som har otroliga faciliteter och fans. Att få sätta mig in i alla delar och forma allting, det kändes jävligt spännande och jag tycker att vi gjorde mycket bra. Ja, själva setupen var vi nog alla ganska nöjda med men däremot lyckades vi inte sätta en trupp som höll för allsvenskan, säger Mellberg som under hösten 2019 landade sitt HIF på en tiondeplats, klart godkänt för en nykomling.

”Var ju parodiskt” 

Året därpå visade sig däremot bli en mardröm för klubben. Skadorna avlöste varandra vilket blev smärtsamt för Mellberg och hans manskap.

– Det var ju parodiskt... Vi var medvetna om att vi hade en skadebenägen trupp och att vi behövde hantera det. Hade vi inte haft så många skador hade vår trupp hållit, men nu gjorde den inte det. Vår start i allsvenskan var ju katastrofal. Vi spelade uselt och resultatmässigt var det också uselt. 

HIF slutade till sist som allsvensk nästjumbo och det blev också slutet för Mellberg som HIF-tränare. Laget ryckte upp sig spelmässigt senare delen av säsongen och i avslutande matchen borta mot Norrköping (vinst med 4-3) imponerade skåningarna stort.

– Det var en av de bättre insatserna av ett allsvenskt lag i fjol. Spelet fanns ju där under säsongen men vi tvingades till för stora förändringar för att få någon kontinuitet. Vi gjorde mycket bra som sagt men tyvärr lyckades vi inte kriga oss kvar. Hade vi lyckats med det hade vi kunnat vara ett allsvenskt topplag i år, det är jag övertygad om.

”Mer kräsen nu än tidigare” 

I augusti presenterades Mellberg som en av studioexperterna i Champions League-studion. Ändå håller han dörren öppen för att hoppa av om ett tillräckligt intressant tränaruppdrag skulle dyka upp.

– Jag är lite mer kräsen nu än tidigare så just nu är det troligt att jag inte får något tränarjobb som jag tycker är tillräckligt attraktivt. Än så länge har jag inte fått det i alla fall. Efter seriesegern med BP 2017 fanns en hög på bordet, men efter att ha kommit näst sist i allsvenskan är man inte het längre. Jag tror och hoppas att jag är en bättre tränare nu än innan HIF, eller jag är snarare helt övertygad om det, konstaterar 44-åringen och fortsätter:

– Marknaden är samtidigt som den är. Det finns få jobb och konkurrensen är tuff, men jag har varit ganska klar med att om det dyker upp ett attraktivt tränarjobb kan vi bryta (med Telia/C More), då tar jag det. 

Den tidigare landslagsstjärnan är tudelad kring huruvida det var klokt eller ej att tacka ja till uppdraget som HIF-tränare.

”Lite av en slump att jag blev fotbollsspelare” 

– Ur ett utvecklande perspektiv är jag nöjd. BP var heller inget bra karriärsdrag egentligen då jag direkt blev en division 1-tränare. Att klättra från svenska division 1 till Premier League går inte... Jag hade kunnat utnyttja mitt namn genom att ta ett jobb som assisterande tränare i en större klubb, eller ansvara för en storklubbs U19-lag, men nej, i den miljön har jag redan varit och det känns inte utvecklande. Jag vill ha fullt ansvar, det är det som jag är sugen på och det hade jag i BP och HIF. När saker och ting ställs på sin spets, då utvecklas jag! 

– Karriärmässigt var det inte det smartaste valet däremot. Samtidigt var det likadant under min spelarkarriär. Det var lite av en slump att jag överhuvudtaget blev fotbollsspelare. Jag hamnade i AIK och därefter i Racing Santander, sedan gick det som det gick. Jag lever för stunden och ser vart det bär.