Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisplan: Cupen kan avgöras på en vecka

Henok Goitom och Behrang Safari i duell på Stadion i höstas.Foto: BILDBYRÅN
Hammarbys Muamer Tankovic.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Restriktionerna ökar – samtidigt jobbar svensk fotboll stenhårt i kulisserna för att ha en så kort startsträcka som möjligt den dag man väl kan börja matcha igen.

Enligt uppgift till Kvällsposten kan exempelvis svenska cupen komma att slutföras på ungefär en vecka och spelas helt utan publik.

– Med cupen är det viktigare ur ett sportsligt perspektiv att vi kan genomföra de omgångar som är kvar än det är att vi spelar med publik, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

För snart tre veckor sedan skulle kvartsfinalspelet i svenska cupen ägt rum.

Men på grund av coronavirusets lavinartade spridning och de stora riskerna med det ställdes matcherna i sista stund in, efter att ett tag varit planerade att spelas utan publik.

För tillfället ligger i princip all tävlingsidrott i hela världen nere, så även de svenska elittävlingarna i fotboll.

Sedan tidigare har svensk fotboll tillsammans tagit ett målbeslut om att starta allsvenskan i början av juni och spela färdigt svenska cupen under andra halvan av maj.

Som coronaviruset just nu sprider sig i Sverige förefaller de datumen allt mer osannolika.

Svenska cupen kan avgöras på en vecka

I svensk fotboll jobbas det nu febrilt för att ha olika beredskaper, även för senare tävlingsstarter.

Enligt vad Kvällsposten erfar är exempelvis en idé att svenska cupen spelas klart utan publik, om det krävs kanske på så kort tid som en dryg vecka med kvartsfinaler på en söndag, semifinaler på onsdagen och final kommande söndag.

Förhoppningen är dock att spelet ska komma i gång i så pass god tid att matcherna kan spridas ut över längre tid.

Men det är mer bråttom med cupen än med allsvenskan och spel utan publik blir det med största sannolikhet.

I alla fall i kvartsfinalerna.

I alla fall ser Malmö FF:s vd Niclas Carlnén det som ett högst sannolikt scenario.

– Det kan absolut bli spel utan publik. Med cupen är det viktigare ur ett sportsligt perspektiv att vi kan genomför de omgångar som är kvar än det är att vi spelar med publik, säger Carlnén och förklarar varför.

– Det handlar om att där har vi en deadline i och med att det ger en plats ut i Europa. Där måste man kompromissa för att få det klart i tid. 

Kvartsfinalerna kan spelas utan publik 

Exakt hur bråttom det kommer att bli att utse en vinnare i svenska cupen återstår dock att se. Sverige är långt ifrån det enda landet i Europa där en cupvinnare inte är klar.

– Det beror på vilka datum som sätts i den internationella kalendern när det väl blir dags.

Åtta lag återstår i svenska cupen och i kvartsfinalerna finns två i vanliga fall publikdragande stormöten, Malmö FF mot AIK och Hammarby mot IFK Göteborg.

Publikintäkter från dem lär MFF och Hammarby få stå ut med att missa.

– Jag tror att det är det man får göra avkall på. Om det är något vi behöver göra avkall på så är det cupen. Då prioriterar vi att spela serien med publik före. 

MFF har inte budgeterat för publikintäkter från cupspelet och när spelet verkligen kan gå i gång igen är det i dagsläget, av förklarliga skäl, ingen som vet.

De möts i cupens kvartsfinaler

Malmö FF–AIK

Hammarby–IFK Göteborg

Häcken–Elfsborg
Mjällby–Falkenberg

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.