Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi måste ta guldet i år, inte bara snacka”

Succé mot HIF - sen pikade han danska ligan. KvP:s Casper Nordqvist med en rapport från senaste skånederbyt.
Det har varit nära flera gånger för Traustason nu...Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Nu suktar islänningen mot första titeln i MFF.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Han har vunnit SM-guld med IFK Norrköping, men i MFF har det än så länge varit titellöst för Arnor Traustason. Efter två missade ligapokaler i följd finns nu inget annat i sikte.
– Ingen kommer ihåg tvåorna. Vi måste ta guldet i år, säger islänningen.  

Efter att ha vunnit SM-guld med IFK Norrköping 2015 lämnade Arnor Traustason allsvenskan ett halvår senare för spel i Rapid Wien. Väl i Österrike spelade han i ett år innan flyttlasset fick vidare till AEK Aten. 

I Grekland hade dock islänningen ingen lycka och en dryg månad efter att Malmö vunnit SM-guld 2017 stod det klart att Traustason skrivit på för Skåneklubben.

Målet var tydligt: vinna titlar med MFF som hade tagit hem ligaguldet två år i rad.

Det blev dock aldrig något SM-guld vare sig 2018 eller i fjol för Traustason - och när nu laget toppar allsvenskan efter 13 omgångar ser han sin möjlighet att äntligen få lyfta pokalen igen. Det är en möjlighet som 27-åringen inte vill gå miste om.

– Sedan jag kom till MFF har jag förlorat två cupfinaler och i höstas kom vi tvåa i allsvenskan med en poäng mindre än Djurgården... Det har blivit väldigt mycket tvåa för mig i Malmö och ingen kommer ihåg tvåorna! Vi måste ta guldet i år. Inte bara snack, vi måste verkligen göra det och det genom stenhårt jobb. Vi har sex raka segrar och varför ska vi inte fortsätta på samma sätt? Det är dags nu, utbrister Traustason.

Tungt på ett personligt plan: ”Får snällt vänta” 

Såväl 2018 som förra säsongen var Traustason en viktig spelare offensivt för MFF - både i allsvenskan och Europa League.

I år har han dock haft problem med skador och det har hittills bara blivit tre starter och tre inhopp. Därmed finns ett stort sparkapital för tränaren Jon Dahl Tomasson.

– Det har varit lite småskador här och där - och nu har det ju gått så bra för laget vilket är fantastiskt. Man måste vara glad ändå! 

Men är det inte jobbigt på ett personligt plan ändå att det blivit så lite speltid?

– Klart man vill bidra mer, göra mål och assist - men som jag sa så gör ju spelarna på planen det så pass bra. Då får jag snällt vänta på min chans. 

Efter att IFK Norrköping länge toppat allsvenskan har nu MFF övertagit serieledningen. Om ett formsvagt ”Peking” ändå är största utmanaren till guldet? Traustason vill inte se det så.

– Det är vi själva, vi är vår största konkurrent! 

Hur menar du?

– Det är upp till oss själva att vinna våra matcher. Vi har det bästa laget i Sverige och vi vill vinna alla matcher. Det är vi som ska göra det på egen hand - det är upp till oss. 

Backar fansen: ”Full förståelse för det”

En snackis efter derbysegern mot Helsingborg i onsdags var det inspelade publikljudet under uppvärmningen. Traustason uppskattade det.

– Det var ju första gången, det var kul. Man hörde supportrarnas sånger, men det går så klart inte att jämföra med att ha fansen på plats. Man saknar verkligen dem jättemycket. Det är alltid häftigt att kliva ut på vår hemmaplan inför 20 000 åskådare. 

En del MFF-supportrar tycker inte om det inspelade publikljudet. Hur ser du på det?

– Jag kan fatta det, de vill ju vara på plats. De vill vara på arenan och sjunga, inte att deras sånger ska höras via inspelning. Så ja, jag har full förståelse för det. 

Malmös bortamatch mot Falkenberg kickar i gång 14.30 i eftermiddag. 

Folkhälsomyndigheten är fortfarande tveksam till publik på arenor. Så här lät det på tisdagens presskonferens.