Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Rasmus Jönsson lämnar Helsingborg

Rasmus Jönsson lämnar Helsingborgs IF efter ett drygt år i den skånska klubben. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: Kvp / Kvp

Rasmus Jönsson byter Skåne mot Thailand och Buriram United.

Den thailändska storklubben köper ut 29-åringen från sitt kontrakt.

– Vi ses på Olympia snart igen, säger anfallaren i ett pressmeddelande.

Att Rasmus Jönsson är på gång bort från Helsingborg har inte varit någon större hemlighet. Så sent som i lördags meddelade HIF på sin officiella hemsida att anfallaren fått tillstånd att åka utomlands för att bekanta sig med en ny klubb

Och nu är den övergången helt klar.

Rasmus Jönsson lämnar Helsingborg för spel i den thailändska storklubben Buriram United. 

– Precis som för åtta år sedan är det svårt att lämna HIF även denna gång. I detta skede av min karriär har jag nu fått en möjlighet som var för bra och spännande för att tacka nej, säger Rasmus Jönsson i ett pressmeddelande.

Aktiverar utköpsklausulen

Så sent som i julas förlängde Rasmus Jönsson sitt kontrakt med Helsingborg.

I det nya fyraårsavtalet fanns en utköpsklausul, och det är den som Buriram United nu har valt att aktivera. 

– Vi förhandlade med Buriram United och gjorde det vi kunde för att behålla Rasmus, åtminstone i ett par matcher till. Tyvärr skulle denna möjlighet för Rasmus försvinna om övergången inte skett omgående. Vi lyssnade på spelarens önskan och med hjälp av både honom och Buriram United förhandlade vi upp övergångssumman som blev högre än den ursprungliga utköpsklausulen, säger HIF:s ordförande Krister Azelius.

Rasmus Jönssons karriär

Helsingborgs IF

Matcher: 145

Mål: 45

Assist: 24

 

Aalborg BK

Matcher: 72

Mål: 11
Assist: 10

 

Odense Boldklub

Matcher: 59

Mål: 11
Assist: 5

 

VfL Wolfsburg

Matcher: 17

 

FSV Frankfurt

Matcher: 6

Mål: 1

Rasmus Jönsson återvände till Helsingborg förra sommaren när skåningarna storsatsade för att nå allsvenskan.

Den satsningen lyckades – men i allsvenskan har det gått desto tyngre för HIF. Skåningarna parkerar strax ovanför det negativa kvalet.

Själv har Rasmus Jönsson gjort tolv allsvenska framträdanden och tre mål under säsongen.

– När Rasmus förra sommaren kom tillbaka till HIF efter ett åtta år långt utlandsäventyr gjorde han för att hitta tillbaka till fotbollsglädjen och med målsättningen att ta klubben tillbaka till allsvenskan. Vi var redan då medvetna om att han hade en önskan att spela utomlands en runda till. Han accepterade att spela för en lön som var lägre än marknadsmässig och i gengäld skulle han, om rätt möjlighet dök upp, få lämna klubben för en fast summa som var lägre än marknadsmässig, säger Krister Azelius.

https://twitter.com/HelsingborgsIF/status/1145726454518505472

”Vi ses på Olympia”

Buriram United är en av Thailands största klubbar, med sju ligatitlar och med flera stora framgångar i de inhemska cuperna.

Dessutom medverkade klubben i den asiatiska motsvarigheten till Champions League tidigare under säsongen, men åkte ut redan i gruppspelet. 

För Rasmus Jönsson innebär övergången att han lämnar Helsingborg en andra gång. 29-åringen tillhörde även HIF mellan 2008 och 2011, innan han lämnade för spel i VfL Wolfsburg.

– Jag är stolt över att ha hjälpt klubben tillbaka dit vi hör hemma och jag är övertygad om att det är där vi också kommer att stanna. Vi ses på Olympia snart igen, säger Rasmus Jönsson.

Affären innebär att Helsingborg nu blivit av av två offensiva vapen under sommaren. Sedan tidigare har klubben även sålt Andri Bjarnasson till tyska 1. FC Kaiserslautern

Enligt klubbens kommande sportchef och mittbacksgeneral Andreas Granqvist är även förstärkningar på gång

Rasmus Jönsson representerade HIF så sent som 2011, innan han lämnade för spel i Tyskland. Foto: ULF RYD / EXPRESSEN/KVP