Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kommer att prata med honom”

Olof Mellberg presenterades på tisdagseftermiddagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Han ersätter Henrik Larsson. Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Helsingborgs lagkapten Andreas Granqvist. Foto: ADAM IHSE /TT / TT NYHETSBYRÅN

Olof Mellberg är presenterad som Helsingborgs nye tränare.

Den förre landslagsstjärnan har skrivit på till 2021. 

Nu berättar Mellberg om beslutet att återvända till allsvenskan – och fördömer påhoppen mot företrädaren Henrik Larsson. 

– Det är oacceptabelt, säger han.

Henrik Larsson valde att säga upp sig från jobbet som huvudtränare för Helsingborgs IF.

De verbala påhoppen blev för mycket att bära.

– Jag kommer inte att lägga någon mer energi på de idioterna som är där ute som väljer att hantera en besvikelse på detta sätt, sa Larsson till Kvällsposten när han motiverade sitt beslut.

På tisdagsmorgonen kunde Kvällsposten avslöja att Olof Mellberg blir Henrik Larssons ersättare.

Olof Mellberg presenterad som HIF-tränare

På eftermiddagen bekräftades nyheten. Mellberg tar över Helsingborgs IF - på sin 42-årsdag.

– Det känns fantastiskt. Jag fick ett grattismeddelande av min fru imorse. Hon visste ju redan om det här, men hon gratulerade mig ändå. Då kom jag på att det var min födelsedag. Så mycket har det varit de senaste dygnen. Men det känns bra, säger Mellberg.

Fakta: Olof Mellberg

Född: 3 september 1977.

 

Moderklubb: Gullspångs IF.

 

Seniorklubbar som spelare: Degerfors 1994–1997, AIK 1998, Racing Santander 1998–2001, Aston Villa 2001–2008, Juventus 2008–2009, Olympiakos 2009–2012, Villarreal 2012–2013, FC Köpenhamn 2013–2014.

 

Klubbar som tränare: Brommapojkarna 2016–2017, Fremad Amager (Danmark) juli–september 2019, Helsingborg 2019–.

 

Landskamper: 117 (8 mål).

 

Landslagsturneringar: Fyra EM-slutspel (2000, 2004, 2008 och 2012), två VM-turneringar (2002, 2006).

 

Utmärkelser: Guldbollen 2003, Årets back i svensk fotboll 2003, 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012.

 

Aktuell: Ny huvudtränare i allsvenska Helsingborg.

 

Källa: TT

Helsingborg ligger för närvarande på tionde plats i allsvenskan – fem poäng ovanför allsvenska kvalstrecket. Kontraktet med Mellberg är skrivit fram till och med 2021.

– Det är ett långsiktigt projekt. Det är den ena spännande delen. Det andra är så klart det kortsiktiga, säger han och fortsätter:

– Jag kommer inte komma in och vända upp och ner på verksamheten. Nu gäller det att kraftsamla på alla fronter. Att försöka behålla det som varit positivt och vrida och vända på detaljer för att vända det kortsiktigt, säger Mellberg.

Mellberg: ”Jag har plöjt matcher”

Den förre landslagsbacken gjorde succé i Brommapojkarna när han tog laget från division 1 till allsvenskan på två säsonger (2016 och 2017) innan han hoppade av i november 2017 för att slutföra sin tränarutbildning. 

Sedan dess har Mellberg varit en kort sejour i danska klubblaget Fremad Amager i år.

– Jag har sett flera matcher i allsvenskan under säsongen, även innan jag fick reda på det här intresset som kom ganska nyss. Jag har plöjt matcher och känner till flera av spelarna sedan tidigare. Jag har en ganska bra bild av allsvenskan och truppen. Jag har följt allsvenskan nära sedan jag slutade i Brommapojkarna, säger Mellberg.

Olof Mellberg presenterad av Helsinborgs IFFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mellberg efterträder Henrik Larsson som tvingades lämna efter verbala påhopp. 

– Jag har inte haft kontakt med honom. Det gick så snabbt. Men jag kommer att prata med honom, absolut, säger Mellberg.

Mellberg om påhoppen mot Henrik Larsson: ”Oacceptabelt”

Vad vill du diskutera med honom? 

– Det finns massor att få, ur många aspekter. Henke är en vän och en duktig tränare som har otrolig erfarenhet från den här klubben, både på och utanför planen. Men framför allt är det roligt att prata med honom som en vän. Vi har umgåtts socialt tidigare under våra liv. Jag gillar Henke.

Mellberg fördömer de påhopp som förre landslagskollegan Henrik Larsson utsattes för.

– Det är inte bra, så klart. Jag vet hur det är att jobba som tränare och vilken press och stress man utsätter sig själv för. När det dessutom kommer utifrån så kommer den i bland på helt fel sätt. Det är oacceptabelt. Det är tråkigt. Jag är övertygad om att ”Henke” gav allt han kunde när han klev in i det. Då blir det extra jobbigt med en klubb som han känner så starkt för, säger Mellberg.

Hur tror du att du själv hade agerat i samma sits?

– Jag har ingen aning. Jag har inte pratat med honom heller. Men vi är alla medvetna om världen vi verkar i. Det är tyvärr en del av det. Pressen får man lära sig att hantera, men när det blir fel på det här sättet då är det oacceptabelt.

Debuterar mot Djurgården

Allra närmast får Mellberg bekanta sig med spelartruppen under landslagsuppehållet. 42-åringen debuterar i allsvenskan med Helsingborg borta mot Djurgården den 16 september.

– Det är en av de tuffaste matcherna på säsongen. Sedan har vi några möten med bottenkonkurrenter. Så det är olika matcher, säger Mellberg.

– Vi ska vinna matcher så klart. Ju mer jag lär känna ledarstaben och truppen så får vi se.

Helsingborgs ordförande Krister Azelius om rekryteringen av Olof Mellberg:

– Vi tror att vi har hittat en samarbetspartner i Olof som kommer att driva den här verksamheten framåt, att vi kommer att lyckas och att det i bästa fall kommer att bli längre än den tiden vi nu har avtalat, säger han.

Ladda ner Kvällspostens app.