Slapp mardrömmen – de väntar i Europa

MFF:s huvudtränare Jon Dahl Tomasson.
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malmö FF-supportrar under en Europa-match mot Zrinjski.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Det kunde blivit mardrömsmotståndaren Bodø/Glimt från Norge.

Men MFF undvek den tuffaste möjliga motståndaren – i stället väntar Riga när Champions League-kvalet börjar.

– Vi ser verkligen fram emot att komma i gång med Europaspelet, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson.

Malmö FF inleder Champions League-kvalet på hemmaplan, den 6 eller 7 juli. Därefter väntar bortamöte på Skonto Stadium veckan senare.

– Vi ser verkligen fram emot att komma i gång med Europaspelet, det älskar man ju när man gillar fotboll. Och det gör vi, säger huvudtränare Jon Dahl Tomasson.

”Bättre på hemmaplan”

Lettiska Riga har tre ligatitlar i sitt troféskåp – 2018, 2019 och 2020. Klubben har även blivit cupmästare en gång, 2018. 

– Vi ska sätta i gång att analysera deras matcher, men informationen vi har nu säger att de är bättre på hemmaplan än bortaplan. 

Förra året blev Riga utslagna ur Champions League-kvalet mot Dundalk FC. Därefter blev det seger i dubbelmötet mot Piast Gliwice och HJK Helsingfors i Europa League.

I den tredje kvalomgången ställdes Riga mot FC Köpenhamn och tog en skrällartad hemmaseger med 1-0. Väl i Danmark gick det däremot desto sämre – då blev det förlust med 3-1. 

– Det snackades mycket om Bodø/Glimt, men Riga är inget dåligt lag. Verkligen inte, säger Tomasson.

Det är en ung trupp som Jon Dahl Tomasson har till sitt förfogande i år. Av de mer rutinerade spelarna i truppen saknas Ola Toivonen på grund av skada, dessutom spelar Anders Christiansen EM med Danmark.

– Det är några positioner som har mycket europeisk erfarenhet och där är andra positioner som knappt har någon erfarenhet. Det är en balansgång, vi vill utveckla spelare men vi vill samtidigt leverera resultat, så det är den balansgången vi måste hitta för att klara det hela, säger Tomasson.

Stora pengar i potten

MFF:s möjligheter att nå höstens stora Europagruppspel kan vara bättre än någonsin. Till skillnad från förr finns det nu nämligen tre olika turneringar att försöka avancera till.

I potten ligger allt från 50 miljoner kronor till 200 miljoner kronor, beroende på vilket gruppspel MFF lyckas nå. 

Men mycket avgörs redan i den allra första kvalomgången, där MFF alltså ställs mot Riga. En seger där innebär inte bara att Malmö tar sig vidare till nästa kvalomgång i Champions League.

Seger innebär också att MFF har råd att bli utslagna från både Champions League och Europa League – men ändå ta sig till gruppspel i nya Europa Conference League. En turnering vars prispengar har visat sig vara bättre än vad som först befarades.

Men om Malmö förlorar dubbelmötet mot Riga ser vägen ut i Europa betydligt smalare ut. En förlust i den första kvalomgången innebär nämligen en plats i kvalet till Europa Conference League – inte till Europa League.

Därmed försvinner en minst sagt viktig livlina.

Den andra kvalomgången till Champions League lottas redan under onsdagen, klockan 12.00.


I en tidigare version av den här texten uppgavs det felaktigt att synpunkter på MFF:s Champions League-motståndare kommer från Isaac Kiese Thelin.