Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Klart jag egentligen vill slutföra uppdraget”

Franz Brorsson lånades ut till Danmark drygt två månader innan coronakrisen bröt ut.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Franz Brorsson i Esbjergs matchtröja.
Foto: Frederikke Jensen

Nu kommer fotbollen tillbaka till Danmark – den 28 maj blir det nypremiär. 

Men hur blir det egentligen för Franz Brorsson, vars låneavtal med Esbjerg löper ut bara en månad senare? 

– Det beror helt på min situation med Malmö, säger mittbacken, som inte stänger dörren för att bli kvar i Danmark lite längre. 

Till skillnad från Sverige så var den danska ligan i full gång när coronaviruset slog till och släckte ner all idrott. Vårens sista batalj blev Silkeborgs 2-1-seger mot Århus den 9 mars. 

– Det har varit nästan åtta veckor nu utan någon träning med laget, säger Franz Brorsson. Vi har tränat i smågrupper på åtta personer och vi har behövt vara två meter ifrån varandra. Det har varit mest passningsövningar och löpningar. 

Men nu börjar vändningen komma. 

Stora delar av Danmark har nämligen börjat öppnas upp igen. Däribland restauranger, kaféer, köpcentrum – och den professionella fotbollen.

Stor dansk fotbollsfest väntar den 28 maj, när Randers och Århus ställs mot varandra i den första ligamatchen sedan vårens världsomfattande utbrott av covid-19.

”Fick en liten chock”

– Det är skönt att komma i gång, säger Franz Brorsson.

MFF-mittbacken har tillhört danska Esbjerg på lån sedan januari. I samband med övergången förlängde han även sitt kontrakt med Malmö FF.

Men det fick bara bli fyra ligamatcher, sedan tog festen slut och ligan stängdes ner.

Innan coronavbrottet hann Franz Brorsson bland annat vara inblandad i en skrällartad seger mot den guldjagande jätten FC Köpenhamn. 

– Det är väldigt annorlunda fotboll i Danmark än Sverige. Danskarna är lite mer holländska och kör mycket mer fram och tillbaka. Matcherna blir mer fysiska. 

– Markus Halsti berättade att han fick en liten chock när han kom till Danmark över hur annorlunda skolningen är. I Sverige är man väldigt bra på taktik och tänker rätt lika och alla gör sitt jobb. Här är det lite mer att klara sig själv, berättar Franz Brorsson.

Hur känns formen nu då? 

– Vi har bara tränat en vecka. Men det är klart kroppen var mer öm de första dagarna. Men även om det var ett långt avbrott har jag ändå hållit i gång. Jag är i bra form, även om det inte varit någon fotboll. 

Allt som allt har det blivit över 100 matcher i MFF-tröjan för Franz Brorsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Den danska ligan består av 14 lag där de översta går till slutspel och övriga slåss för sin överlevnad. Tanken är att grundserien ska avslutas den 7 juni, skriver det danska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Samtidigt går Franz Brorssons lån med Esbjerg ut den 30 juni, alltså i anslutning till de allra viktigaste matcherna på hela året. Hans egen klubb ser ut att behöva slåss för att klara sig kvar i ligan.

Kanske kan en kortare förlängning bli aktuell, säger Franz Brorsson. Men i så fall är det många parametrar som ska stämma. 

– Ja, alltså det beror på hur länge det i så fall förlängs och på hur situationen ser ut i Malmö. Det är klart att jag egentligen vill fullfölja uppdraget jag har tagit på mig, att hålla de kvar i ligan.

– Men sedan vet jag inte när MFF börjar spela, och vad händer om jag stannar i Danmark och MFF åker på en skada där bak? Då kanske de behöver mig. Det är mycket om och men och alla parter ska hitta en lösning. 

Malmös vapen – mycket rotation

Hemma i Sverige kan det bli seriestart för Franz Brorssons lagkamrater den 14 juni. Eventuellt börjar svenska cupen innan dess, med ett slutspelsmöte mellan MFF och AIK.

Den allsvenska säsongen kan mycket väl bli en intensiv historia, där många matcher ska avgöras på kort tid. Ett scenario Franz Brorsson inte har några problem med.

– Jag hoppas det blir en lång och intensiv säsong hela hösten och att det blir Europa League-kval. Det får inte ställs in, säger han.

– När det blir mycket matcher kommer det krävas rotation och då får man kanske chansen. Så det blir nog en bra säsong, trots allt.

Så sent som i fredags lyfte ytterbacken Eric Larsson fram Malmös breda trupp som ett stort vapen inför den allsvenska säsongen. Skåningarna kan rotera på ett sätt som framför allt mindre klubbar saknar.

Franz Brorsson håller med. 

– Malmö är vana vid att spela två matcher i veckan när andra bara spelar en. Vi brukar alltid leverera på två fronter och det får de andra lagen känna på för första gången nu. Framför allt för smålagen kan det bli tufft, säger han. 

– Om det blir intensivt blir det även kul. Det får gärna vara publik på plats också. Drömmen vore att spela två matcher i veckan. Så kan man spela onsdag-torsdag först och sedan en match till under helgen.

– Det vore ett perfekt upplägg, avslutar Franz Brorsson.

Ur arkivet: Tjuvkika på nya dokumentären om Markus Rosenberg