Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klart jag brinner extra för Mjällby”

Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

Han lämnade som landslagsaktuell framtidsman – men har tvingats kämpa mot dubbla knäskador och bänkningar.

Nu har Andreas Blomqvist återvänt hem för att få fart på karriären.

Andreas Blomqvist

Position: Mittfältare

Ålder: 28 år

Längd: 182 cm

Allsvenska mål/matcher: 14/122

Klubbar i karriären: Högadals IS (–2011), Mjällby AIF (2011–14), Ålborg BK (2015), IFK Norrköping (2016–20), Mjällby AIF (2021–)


Trots att Mjällby åkte ur allsvenskan 2014 hade Andreas Blomqvist imponerat så pass mycket att danska mästaren Ålborg visat intresse. Den då 22-årige mittfältaren hade gjort landslagsdebut och valde bort allsvenska klubbar.

– Jag kände att jag var i rätt ålder för att försöka förverkliga mina drömmar och ta steget uppåt.

– Men det blev kanske inte riktigt som man tänkt sig.

Planen var att Blomqvist sakta men säkert skulle slussas in i laget och så småningom fylla en viktig roll.

– Det var ett stort steg för mig att lämna lilla Mjällby. Jag hade aldrig bott utanför Blekinge och nu skulle jag spela för danska mästarna... men det föll inte ut riktigt som man ville. Det var inga hard feelings. Jag kände att jag lärde mig jättemycket där och sen blev det klockrent med Norrköping.

Efter bara ett år i Danmark flyttade Blomqvist tillbaka till Sverige, skrev på för IFK Norrköping och inledde starkt.

”Dags för en nystart”

– Då fick jag fart på karriären igen. Första halvåret där var mitt bästa. Sen gick korsbandet. Och sen en gång till. Det spolierade i princip två och ett halvt år.

De senaste två säsongerna har mittfältaren känt sig bra i kroppen men ändå aldrig varit fullt ut ordinarie i IFK Norrköpings startelva. Därför har han nu som 28-åring vänt hem till Mjällby igen.

– Jag känner att jag inte riktigt fått visa vad jag kan och att jag inte fått den kontinuitet jag tycker att jag förtjänat. Det var dags för en nystart.

Är det ett steg tillbaka i karriären? Du flyttar ändå till ett lag som kom femma i fjol.

– Tittar man på tabellen så är det ju ett steg upp men... Mjällby är så klart en lite mindre klubb än vad IFK är. Ibland behöver man ta ett steg tillbaka för att kunna ta två fram. Som jag ser det så är det viktigt för mig i den här åldern att få speltid. Även om jag trivdes i Norrköping så är man aldrig helt tillfreds som fotbollsspelare när man inte har förtroendet som man önskar.

”Kommer köra till han stupar”

Är du hemma för att slå ner bopålarna ordentligt och stanna karriären ut eller är det en mellanlandning på väg mot någonting annat?

– Jag har inte tänkt så långsiktigt, men man kommer väl aldrig ge upp drömmen om någonting större. Jag tar det som det kommer, försöker göra det så bra som möjligt och sen får vi se vad som händer i framtiden. Någonstans är jag ändå så mogen att jag känner att det är okej om det inte blir något mer.

David Löfquist börjar bli till åren. Känner du att du skulle kunna axla rollen som kapten när han lägger skorna på hyllan?

– ”Löken” är en bra kapten och levererade fantastiskt förra året, trots sin ålder. Han kommer väl köra på tills han stupar. Vi får se vad som händer längre fram, men jag hoppas kunna vara med och bidra i Mjällby. För mig är inte det viktiga att ha kaptensbindeln, man behöver små kaptener överallt i ett lag.

Hur viktigt är Mjällby för dig?

– Jag kickstartade min egen karriär här och hade fina år. Det är klart att man bär med sig det och att jag brinner lite extra för Mjällby.

Hur starka är ni i år?

– Det känns bra. Det har varit en del omsättning och viktiga spelare har försvunnit men då får några andra visa framfötterna i stället. Vi har en stark grund att stå på, så jag tror det kommer gå bra i allsvenskan 2021 också.