Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Bengtsson lämnar Malmö FF

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rasmus Bengtsson sågade MFF:s huvudtränare Jon Dahl Tomasson i en intervju med Aftonbladet i höstas.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Rasmus Bengtsson sågade i höstas Malmö FF:s huvudtränare Jon Dahl Tomasson.

SportExpressen har därefter avslöjat att 34-åringen och klubben enats om att bryta mittbackens kontrakt. En nyhet som klubben bekräftade under torsdagen. 

– Min största dröm som liten fotbollskille var att få spela i MFF:s A-lag. Den drömmen har jag fått uppfylla, säger Rasmus Bengtsson i ett pressmeddelande.

Rasmus Bengtsson fick sitt allsvenska genombrott redan 2007, när han tillhörde Trelleborgs FF. Efter tre framgångsrika säsonger på Söderslätt flyttade han vidare till Bundesligaklubben Hertha Berlin.

Därefter gick utlandskarriären vidare till Nederländerna och Twente, innan Rasmus Bengtsson återvände till Sverige och moderklubben Malmö FF inför den allsvenska säsongen 2015.

– Jag kommer ihåg dagen Rasmus skrev på och hur glad jag var över att ha värvningen i hamn. Vi skrev på alla papper utanför ett hotell på Kastrup. Vi hade höga förväntningar på vad han kunde göra för oss, förväntningar som han har både infriat och överträffat, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson, i ett pressmeddelande.

Under de senaste fem åren har Rasmus Bengtsson gjort över 130 tävlingsmatcher för MFF. Han har vunnit dubbla SM-guld och spelat i såväl Champions League som Europa League med klubben.

”Tråkigt att det har blivit så här”

Men när Jon Dahl Tomasson blev Malmö FF:s nya huvudtränare gick det tungt för Rasmus Bengtsson. Visserligen drogs han med en skada under fjolåret, men när 34-åringen väl var frisk och hel igen blev det ändå ingen speltid.

Det fick Rasmus Bengtsson att dundra hårt i en intervju med Aftonbladet. Mittbacken menade att han ”blivit behandlad som en råtta” och att ”väldigt många spelare” hade haft ”problem med tränaren”.

Sedan dess har Jon Dahl Tomasson bland annat blivit förbjuden att ta ut Rasmus Bengtsson till MFF:s matcher. När frågor om mittbackens status kommit upp under presskonferenser har de skickats vidare till klubbens vd Niclas Carlnen.

Redan den 24 februari avslöjade SportExpressen att Malmö FF och Rasmus Bengtsson kommit överens om att bryta kontraktet, trots att det även gällde över säsongen 2021. 

Och det är den nyheten som MFF nu bekräftar på sin hemsida.

– Malmö FF och Rasmus har tillsammans kommit fram till en lösning i samförstånd. Vi har haft en bra dialog och är överens om att gå skilda vägar, säger Niclas Carlnen.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt att det har blivit så här. Samtidigt är det skönt att vi har kommit till ett avslut för situationen var inte gynnsam för varken oss eller Rasmus. Vi har hittat varandra i detta på ett bra sätt och är eniga i beslutet.

Rasmus Bengtsson och MFF har kommit överens om att bryta mittbackens kontrakt.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

”Jag är besviken”

Under de senaste fem åren har Rasmus Bengtsson gjort elva mål och spelat fram ytterligare fem från sin mittbacksplats. Både säsongen 2018 och 2019 fick han även chansen att bära klubbens kaptensbindel.

– Min största dröm som liten fotbollskille var att få spela i MFF:s A-lag. Den drömmen har jag fått uppfylla. Jag har fått uppleva många framgångar med SM-guld och Europaspel. De fem åren kommer jag att ta med mig även om ett år på slutet inte blev som jag hade tänkt, säger Rasmus Bengtsson själv till MFF:s hemsida.

Mittbacken drogs med en knäskada under fjolåret och gjorde bara en allsvensk match, mot IFK Göteborg. Totalt blev det enbart sex minuters speltid för 34-åringen – som även drogs skador med 2017 (menisken) och 2018 (kollapsad lunga). 

– Det är klart att det har funnits meningsskiljaktigheter under det sista året. Jag är besviken och tycker inte att jag fick chansen att bevisa mig efter min skada. Men i mina relationer med lagkamraterna och klubben i sig finns inga ”hard feelings”. Nu har vi hittat en lösning och det känns som en lättnad, säger Rasmus Bengtsson, som på MFF:s hemsida även publicerat ett långt avskedsbrev till klubbens supportrar.

Vad som blir mittbackens nästa steg i karriären är så här långt oklart. Men tidigare under vintern signalerade superettanlaget Trelleborgs FF att man var intresserade av att plocka tillbaka Rasmus.

– Vad som blir mitt nästa kapitel vet jag inte än. Det känns skönt att få ett avslut här och lugn och ro kring det. Jag ska samla på mig lite energi och sedan får vi se vad som händer i framtiden. Än så länge är ingenting klart, säger Rasmus Bengtsson.