Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klarade jag Kiev hemma så klarar jag FCK borta”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Efter drömavslutningen på Stadion står nu Markus Rosenberg inför sin absolut sista fotbollsmatch.

Någon rädsla för antiklimax bär inte Malmö FF:s lagkapten.

– Klarade jag av Kiev hemma så klarar jag av FCK borta, säger Rosenberg.

På torsdagen är det exakt två veckor sedan den närmast osannolika avslutningsmatchen på Stadion.

Med sitt mål i 96:e minuten sköt Markus Rosenberg sitt Malmö FF till seger mot Dynamo Kiev i hans sista hemmamatch någonsin för sin moderklubb.

Inför gruppavslutningen i Europa League borta mot FC Köpenhamn ser Rosenberg fortfarande positiva effekter av segern mot Kiev.

– Det är klart att det ger energi. Samtidigt var det slutet som jag kommer att minnas tillbaka till. Vad som än händer i morgon så kommer det inte att slå det som hände på Stadion om man tittar på vad som hände innan, vad som hände under matchen, hur den avslutades med målet och allting som skedde efter, säger Markus Rosenberg som nu är tillfreds med att det allra sista kapitlet ändå skrivs på Parken mot FC Köpenhamn.

– Jag är glad att det är en så pass stor och viktig match i morgon.

MFF behöver vinna över FCK

Inför hemmamötet med Kiev så poängterade så väl Rosenberg själv som MFF:s huvudtränare Uwe Rösler den mentala utmaning som Malmö FF:s lagkapten hade framför sig.

Den här gången har Rosenberg inte behövt jobba lika mycket mentalt.

– Nej, inte som förra. Gick jag genom den och klarade den så ska inte det här vara något problem. 

– Men jag tror att den matchen speglade sig efter omständigheterna. Första halvleken var det väldigt spänt. Andra halvlek kändes precis som att man släppt allt som försiggick i huvudet och då släppte allt, säger Markus Rosenberg.

Mycket talar för att Malmö FF måste besegrar FCK i Parken för att kunna gå vidare från Europa Leagues gruppspel.

Det finns ett scenario där MFF går vidare oavsett hur det går i Parken men då måste Lugano ta poäng av Dynamo Kiev i Ukraina och det är det få som tror på.

– Jag hade gärna gått vidare på ett oavgjort resultat. Men med den fotboll vi spelar är det positivt att vi måste gå för det. Vi har aldrig varit riktigt bra när vi spelat på resultat utan har alltid presterat som bäst när vi är lite offensiva i vårt tankesätt, säger Markus Rosenberg.

Rosenberg: ”Kommer alltid sakna fotbollen”

På frågan hur känslan är i MFF-kaptenen inför karriärens sista match svarar han:

– Det känns okej. Det har varit trappsteg hela tiden och det största trappsteget var Kiev. Jag kommer alltid att sakna fotbollen och det kommer alltid att vara en sorg.

– Men jag gläds bara åt att jag får vara med och avsluta med en sådan här stor match.

Efter hemmamatchen mot FCK sade Markus Rosenberg att han förväntat sig mer av det danska storlaget.

Frågan är nu vilket slags möte som väntar i Parken.

– Det jag menade då var att jag inte har så bra koll på dansk fotboll och eftersom FCK har dominerat stort hemma och presterat bra i Europa så trodde jag att de skulle vara mer spelförande än de var.

– Det var mer typen av fotboll jag reagerade på. Sedan är de otroligt stabila, men jag trodde de skulle vara mer spelförande, säger Rosenberg som förväntar sig en match lik den i Malmö.

– I morgon kommer det att bli liknande som hemma. Jag har svårt att se att något av lagen kommer att ändra sig. Så det kommer att bli en kamp och det är klart att de är otrolig starka.

Rosenberg nobbade FCK: ”Inte intresserad”

Matchen mot FC Köpenhamn är årets kortaste bortamatch alla kategorier för Malmö FF. Ändå kräver Uefareglerna att MFF ligger över på hotell i Köpenhamn.

Det gläder Markus Rosenberg.

– Jag älskar dagarna innan. Man kommer hit här och tränar, pratar med er i media, åker till hotellet och tar det lugnt. Sedan ligger man på hotellet och laddar hela dagen. Så det har jag inga problem med, det är bara bra.

När FC Köpenhamn på onsdagen höll presskonferens inför matchen avslöjade danskarnas tränare Ståle Solbakken att han var intresserad av att värva Rosenberg till FCK från West Bromwich.

– Jag vet om att det fanns intresse när jag flyttade hem, säger Markus Rosenberg och utvecklar.

– De var intresserade, de sa det till Martin, Martin sa det till mig och jag sa att jag inte var intresserad. Att jag ville hem till Malmö. Jag har varit tydlig med det när jag varit utomlands. Jag ville till de stora ligorna och testa på dem och sedan när jag väl ska hem är det Malmö som gäller. Det var inte svårare än så.

Nu vänta en sista match för MFF-kaptenen.

Oavsett om Malmö FF lämnar den som segrare kommer Markus Rosenberg för evigt att vara en av MFF-historiens största vinnare.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.