Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klar för HIF – trots ekonomiska krisen

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Helsingborgs IF kommer att göra en förlust på 17 miljoner kronor under 2020.

Då värvar man landslagsmeriterade Martin Olsson, 31.

– Vi förstår att det kan ses märkligt att ta in en spelare i denna situation, säger Robin Lundgren, administrativ chef i HIF. 

På måndagen kallade Helsingborgs IF till presskonferens för att berätta om det extremt utsatta ekonomiska läget till följd av Coronaviruset.

Klubben kalkylerar med en jätteförlust och elitlicensen är i fara.

– Klubbens existens är i rådande situation i stor fara, förklarade ordförande Krister Azelius. 

Azelius var tydlig med vad ett negativt resultat på 17 miljoner innebär. Klubbens egna kapital är nere på minus 15 miljoner.

– Det innebär inte att elitlicensen är i fara. Det innebär att elitlicensen är rökt. Och att klubbens existens är i stor fara, var beskedet.

Helsingborg värvar Martin Olsson

Två dagar efter släpper man jättebomben.

Stjärnbacken Martin Olsson är klart på ett korttidskontrakt till 30 juni.

– När vi får möjligheten att ta in en spelare som Martin Olsson utan att det påverkar vår ekonomi tar vi den möjligheten. Vi är mycket glada för Martins generositet i detta fall och att vi kunnat hitta en överenskommelse där både han hjälper oss och vi honom, säger Robin Lundgren.

Den innebär att Olsson återvänder till Helsingborg. 2006 lämnade han Högaborgs BK för att bli ungdomsproffs i engelska Blackburn Rovers FC. Därefter gick resan vidare till  Norwich City FC och Swansea City AFC.

Vänsterbacken har spelat över 300 matcher i Englands två högsta ligor varav 197 i Premier League.

Har spelat EM och VM

Olsson är rutinerad – och meriterad. Han har gjort 48 A-landskamper och spelat EM- som VM-slutspel. 

– Att få representera sin hemstad där man är uppväxt är en skön känsla. Jag vill bara spela fotboll och komma igång rejält så kontraktet kommer inte påverka klubben. Detta gör jag mer för fotbollen. Min familj, vänner och kusiner är härifrån så det var ganska enkelt beslut, säger Olsson i en presskommentar. 

Tränaren Olof Mellberg är nöjd med att klubben kan genomföra affären i ett pressat läge.

– Martin var en vänsterback av mycket hög internationell klass innan skadan. Nu ska vi göra allt vi kan för att snabbt få honom i form så att han kan bidra i HIF och få fart på karriären igen, säger Mellberg till hif.se.

Martin Olsson säger att ”kroppen känns bra”.

– Jag är sugen på att spela matcher men man måste vara lite smart också. Jag kan inte gå in och spela 90 minuter direkt. Jag tränar på bra och känner mig bra, får jag några pass till är jag redo för matcher. Att representera Helsingborg ska bli kul. Förhoppningsvis har vi ett bra år framför oss, säger ex-landslagsmannen.