”Kärleken till fotbollen har tagit mig tillbaka”

En rutinerad Alexander Farnerud, med tre allvarliga knäskador i bagaget.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
En ung och lovande Alexander Farnerud med landslaget 2009.
Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

För två år sedan kallade Ole Gunnar Solskjaer Alexander Farnerud för ”allsvenskans överlägset bästa spelare”.

Nu är 34-åringen tillbaka – med Helsingborg – efter karriärens tredje allvarliga knäskada.

– Kärleken till fotbollen har tagit mig tillbaka, säger Alexander Farnerud.

Få spelare i allsvenskan kan visa upp ett cv som Alexander Farnerud. Han har varit allsvensk med Landskrona och Häcken, utlandsproffs i Strasbourg, Stuttgart, Bröndby, Young Boys och Torino, vunnit tyska ligan (2007), och franska ligacupen (2005) och spelat 8 A-landskamper.

Meriterna kunde varit ännu fler om det inte vore för tre allvarliga knäskador de senaste fyra åren som sånär satt stopp för mittfältarens karriär.

– Det har varit en lång väg tillbaka. Det har varit mycket rehabträning på egen hand under de senaste fyra åren, säger Alexander Farnerud.

Dubbla skador i Torino

De två första korsbandsskadorna kom under tiden i italienska Torino och ledde i slutändan till att kontraktet där inte förlängdes trots att det gick bra för Farnerud innan skadorna.

– Mycket kan ha påverkats av mina knäskador. Det var lite tråkigt. Jag gjorde en bra säsong innan den första skadan kom, allting var på väg uppåt och så får man två så stora skador som satte stopp på karriärens framgång.

2016 valde han att återvända hem till allsvenskan, till BK Häcken. Men i juli 2017 drog han sönder knäskålssenan i högerknäet.

– Då kände jag att jag ville nog inte fortsätta.

Han bröt kontraktet med Häcken, men var ändå tvungen att gå igenom rehabiliteringen. På vägen återfann Alexander Farnerud suget att spela vidare. 20 månader efter den senaste allsvenska matchen är han tillbaka i högsta serien med Helsingborgs IF.

– Kärleken till fotbollen har tagit mig tillbaka. Man kan bara göra detta några år till och jag vill inte ge upp för tidigt. Men jag har fått bita ihop och ha mycket självdisciplin. Det har tagit mycket på psyket, men i slutändan fanns bara en utväg.

Hyllad av Solskjaer

För två år sedan sa den nuvarande Manchester United-tränaren Ole Gunnar Solskjaer (då i Molde) att Alexander Farnerud var överlägset bäst i allsvenskan.

– Det var fantastiskt fina ord från honom. Vi gjorde en bra match mot Molde i Dubai. Det är alltid uppskattat att få så fina ord från en gammal storspelare.

Känner du att du har den nivån i dig efter ytterligare en skada?

– Det får vi se. Jag arbetar för att ta mig tillbaka dag för dag. Jag har en försäsong som gynnar mig jättebra för att komma i form. Spelmässigt känns det bra, det har det alltid gjort och det försvinner inte. Det är mer att komma upp i tempot och orka.

Alexander Farnerud lär fylla tomrummet efter Darijan Bojanic som spelmotor på mittfältet. Han är en av flera rutinerade spelare i Helsingborg.

Hur viktigt är det för er som nykomling?

– Jag tror att det kan vara positivt och viktigt framför allt. Det är spelare som varit med om mycket och har erfarenhet från Europa och det kommer hjälpa oss jättemycket. Vi har fått behålla merparten av truppen som tog upp HIF till allsvenskan och det är en positiv laganda. Det är det som är viktigt för att det ska fungera. Alla kommer med en positiv känsla från superettan, några erfarna spelare på det och några unga på väg fram så blir det en jättebra kombination.

”Är inte lätt”

Alexander Farnerud märker att det är ett stort intresse i stan över att HIF är tillbaka i allsvenskan igen.

Men han är medveten om att vägen tillbaka mot allsvenskans övre skikt börjar med ett tufft första steg som nykomling.

– Alla vet att det inte är lätt att komma från superettan till allsvenskan. Det är inte så att HIF har kunnat värva in en hel del spelare heller utan man har den truppen man hade i superettan i stort sett. Det viktiga är att etablera oss i allsvenskan igen, sen får man ta det därifrån.